Wereld was nog nooit zo vredig als nu

Germen

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Ook interessant...

14 reacties

 1. Douwe zegt:

  Op naar de 0 zou ik zeggen, leert uw menschenrechten! http://www.mensenrechten.org

 2. Julie zegt:

  Op kleine schaal is het individueel redelijk beheersbaar.
  Het toeval wil dat ik net bezig ben met de pestproblematiek van mijn zoon. Ouders mengen zich op verschillende manieren met de problematiek. Bijvoorbeeld door hun kind te leren het goed willen maken niet te accepteren dus boos te blijven, maar ook in de slachtofferrol, wat ze niet beseffen. Bij sommige ouders is hij niet meer welkom, het argument is, dat als je zoon betrokken is bij meerdere incidenten, het dus aan hem ligt. Over het laatste incident heb ik weer met m`n zoon gepraat, waardoor duidelijk werd wat er volgens hem precies gebeurde: een klasgenoot wou met hem vechten en daagde hem uit (maakte hem boos), toen gingen ze vechten, en een andere jongen was de scheidsrechter. Mijn zoon had gewonnen. Waarop die ander ging klagen bij zijn moeder. Hij wordt wel eens uitgedaagd omdat hij bij taekwando zat, of omdat jongens nou eenmaal zo doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er schade of letsel ontstaat. In het eerste geval kan een schadevergoeding uit de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering aangeboden worden.
  Ik denk dat het belangrijk is dat ouders de kinderen wel kans geven om zelfregulerend te zijn. Kinderen zijn wel vergevingsgezind waardoor makkelijker herstel kan plaatsvinden en de situatie zodanig verbeterd wordt dat oorzaak en gevolg geen vicieuze cirkel wordt. Klagen bij de ouder heeft geen duurzaam effect omdat de kinderen hier zelf een weg in moeten vinden, ook weet de ouder het meestal wel en doet er ook het mogelijke aan: met de school, het pestprotocol, speltherapie, sturing van thuis, enz.
  Klagen bij de ouder, die er mee bezig is, zet de ouder apart en is zeer pijnlijk.
  Het zou goed zijn als er over en weer begrip komt waarom jongens zo doen (hormonaal, emotioneel/sociaal, plaats in de groep), wat de procedure is bij pesten, gepest worden (3-stappen) en bij schade, en wie er aangesproken moet worden op een bepaald moment.
  In mijn achterhoofd heb ik het artikel
  http://www.visionair.nl/?s=stop+de+vertrutting
  Dit lijkt in tegenspraak met dit artikel, maar je hersenen gebruiken moet je altijd, dat andere is ‘incidenteel’.

  • jan zegt:

   Julie, ben ook erg benieuwd naar de andere kant van het verhaal. Dit lijkt me (begrijpelijk) een gekleurde weergave van de werkelijkheid.

 3. Dienstmededeling :) Germen, mogen we dit in z’n geheel op het ZapLog plaatsen? Als tegenwicht tegen alle ellende ;)

 4. Lennart zegt:

  Blij dat mensen dit eens goed hebben uitgezocht (en Germen het naar ons brengt). Ik stoor me er wel eens aan als mensen klagen dat er ‘tegenwoordig zoveel geweld is’ of dat allerlei dingen onveilig zijn. Dat neemt niet weg dat er nog volop verbetering te behalen is. Naarmate de levensverwachting toeneemt zal geweld en gevaar steeds minder geaccepteerd en getolereerd worden.

 5. hannes zegt:

  Dit had ik al een paar jaar eerder gelezen: de geweldsspiraal is al lange tijd neerwaarts gericht. Zeker als je hem vanaf de middeleeuwen volgt. Het idee, of gevoel, van veel mensen dat er juist steeds meer geweld is komt omdat ieder incident direct onder het vergrootglas van de media komt. En met de tegenwoordige alomtegenwoordige smartfones en internet word alles direct bekend. En nog belangrijker: Goed nieuws is geen nieuws! dus dat hoor je niet..

 6. dries zegt:

  wel wel, dit is inderdaad fantastisch om zoiets te lezen. in de media zie je niks anders dan gekken en oorlogen, maar toch gaat het goed :)

 7. Frank zegt:

  Tijdens een bezoek aan het Colloseum in Rome hoorde ik van de gids dat er in de tijd van Keizer Nero een ware veldslag heeft gewoed tussen de supporters van, naar ik mij meen te herinneren, Milaan en die van Rome.
  Er vielen 3000 ( ! ) doden.
  Keizer Nero heeft als strafmaatregel de betrokken supportersgroepen 10 jaar de toegang tot het colloseum geweigerd.
  Heden ten dage valt er bij supportersgeweld per grote veldslag één a twéé dodelijke slachtoffers.
  Nog steeds te veel, maar het zet de zaken wel in perspectief.

 8. Bemoeier zegt:

  In de tijd van keizer Nero bestond het Colosseum nog niet, zijn opvolger Vespanius is met de bouw begonnen.

 9. Frank zegt:

  Ok Vespanianus dan.

 10. dewanand zegt:

  namaste Germen,
  dit is helemaal niet waar en gewoon een verzinsel. Een factor die meespeelt in deze statistieken is dat er nu meer mensen wonen op aarde dan vroeger, dus de percentages lijken lager. Maar schijn bedriegt. Denk aan WOII, met ruim 70 miljoen doden. WOI was ook heel bloedig. En de Russiche en chinese revolutie, goed voor ruim 130 miljoen doden. Er zijn veel bloedige dictaturen ontstaan sinds het jaar 1900. Er is een bloedig geloof bijgekomen, islam. Gewelddadig denken zie je overal toenemen. En wat zeg je van het geestelijk geweld op de wereld?
   
  De aarde bloedt nu heviger dan ooit en heel veel diersoorten en planten sterven uit. Dit is ook geweld tegen de aarde en haar bewoners. Ik reken dus niet alleen in mensenlevens. Er worden nu elk jaar ruim 300 miljard dieren gedood voor voedsel en dit is dus ook geweld en moord.
   
  Juist door de ontwikkeling van vuurwapens en het machinegeweer ontstond er meer geweld en meer doden. Inferieure soorten konden met zo een machinegeweer snel de hoger ontwikkelde vijanden uitmoorden. En hierom geloof ik nu dat vuurwapens toch slecht zijn voor de evolutie van de mensachtigen.
   
  Nu kan de mens de wereld 100 maal vernietigen met haar kernwapens dus de mens is veel bloeddorstiger en moorddadiger geworden.
   
  Zie mijn site voor meer info over alle genocides sinds het jaar 1900 in mijn boek koran verbieden of herschrijven. Koop mijn boek in Engels Koran forbid or rewrite en lees wat ik voor oplossingen heb ontwikkeld voor het islam probleem.
   
  Met de zegen van ALtecrea en alle miljoenen hindoe goden en godinnen.
  dewanand
  hindoeschrijver en  onderzoeker
  delft
   
   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger