Prototype 2 van de Speech Jammer is draagbaar. Lachen gieren brullen, vooral bij autocue lezers zoals Amerikaanse politici.

Zwijgkanon brengt sprekers tot zwijgen

Sommige mensen genieten het meest van hun eigen stemgeluid, anderen wat minder. Japanse onderzoekers bouwden een eenvoudig apparaat, waarmee sprekers direct tot zwijgen kunnen worden gebracht. Liggen Big Brother achtige toestanden op de loer?

Prototype 2 van de Speech Jammer is draagbaar. Lachen gieren brullen, vooral bij autocue lezers zoals Amerikaanse politici.
Prototype 2 van de Speech Jammer is draagbaar. Lachen gieren brullen, vooral bij autocue lezers zoals Amerikaanse politici.

Vooral bij ellenlange toespraken op festiviteiten waar je verplicht bij moet zijn, voel je al en toe de neiging naar de afstandsbediening te grijpen. Klaarblijkelijk zaten een aantal Japanse techneuten met dezelfde frustratie. Ze sloegen aan het knutselen en buitten een bekend herseneffect maximaal uit.

Kazutuza Kurihara  van het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology in Tskuba en mededader  Koji Tsukada van Ochanomizu Universiteit, ontwikkelden een baanbrekend apparaat: een zwijgkanon dat vervelende sprekers tot stilte dwingt.

Hoe werkt het zwijgkanon?
Het principe achter het zwijgkanon is simpel. Psychologen kennen al sinds 1997 de effecten van DAF, delayed audio feedback, op spraak. Als stemgeluiden ongeveer 200 milliseconden vertraagd worden afgespeeld, wordt het spraakcentrum van de hersenen ontregeld. Kurihara en Tsukada hebben een eenvoudig draagbaar toestel, bestaande uit een richtmicrofoon en een luidspreker, gebouwd dat precies dat doet: de stem van een persoon opnemen en opnieuw afspelen met een vertraging van ongeveer 0,2 seconde omgebouwd. Ook de luidspreker wordt gericht. Het apparaat kan als een soort geweer op een slachtoffer worden gericht.

Kurihara en Tsukada hebben hun zwijgkanon reeds uitgeprobeerd en zeggen dat deze goed werkt. “Het systeem kan van een afstand de spraak van mensen ernstig in de war sturen zonder lichamelijk ongemak.”

Zwijgkanon helpt vooral tegen lezers van een autocue
Uit hun testen bleken nog twee aanvullende effecten. Ten eerste is het apparaat het effectiefste als de vertraging steeds varieert. Ten tweede blijken vooral nieuwslezers en anderen die een tekst oplezen, het gevoeligste voor het apparaat. De kans is daarom groot dat presidentskandidaten die “live” een toespraak houden, er alles aan zullen doen te voorkomen dat ze stil zullen worden gelegd. Vervelend nieuws volgens de ontwikkelaars is dat juist de meest hersenloze uitingen, zoals Aaaaaahh en dergelijke, niet kunnen worden geblokkeerd door het apparaat.

Geen sprekers meer voor hun beurt
Kurihara en Tsukada denken aan verschillende toepassingen. Volgens hen kunnen hiermee stiltezones, zoals in openbare bibliotheken, worden afgedwongen en discussies in groepsbijeenkomsten beter worden gestuurd. Voor je beurt praten kan niet meer. Een idee voor politieke debatten op TV, waar de heren en enkele dame altijd haantje de voorste proberen te zijn? Kortom: vermoedelijk zal dit apparaat erg populair worden bij liefhebbers van gemene streken.

Verklaring voor raadselachtige versprekingen bij nieuwslezers?
Bij onze collega’s van Grenswetenschap.nl is er al weer een tijdje geleden aandacht besteed  aan een aantal raadselachtige episoden op televisie waarbij nieuwslezers en presentatoren plotseling wartaal begonnen uit te slaan (helaas kan ik het nieuwsbericht niet meer in de zoekmachine terugvinden). Mogelijk veroorzaakte tijdens een TV-uitzending een elektronische feedbacklus met een vertraging van 0,2 seconde deze problemen.

Bron
SpeechJammer: A System Utilizing Artificial Speech Disturbance with Delayed Auditory Feedback

14 gedachten over “Zwijgkanon brengt sprekers tot zwijgen”

  1. Beste Germen, inderdaad vraag ik me wel eens af of de spreker (op zijn hollands gezegd) niet een half uurtje kramp in zijn kaken kan krijgen. Maar of zo’n machientje nou direkt handig is, heb ik vraag tekens bij, zelfs als het in een pocket formaat aanwezig zou zijn. Dat vele in hun toespraken oreren, is een gegeven en de waarheids gehalte is vaak, in mijn denken althans, ver te zoeken. Maar desondanks de grote negatieve gegevens, zit er ook altijd ergens een positieve kant aan, denk ik. De kunst is om dat deel eruit te vissen. En omdat er uit te vissen zal je denk ik toch het hele verhaal aan moeten horen en anders de knop om moeten draaien. Dat is nog de vrijheid van keuze. Wat me met dit verhaal toch weer verbaasd is dat de technologie ongekende grenzen heeft. Mvg, Paul.

  2. @ Germen, voor het eerst sinds weken kreeg ik bij het lezen van je artikel weer een lach op mijn gezicht.
    “”Mogelijk veroorzaakte tijdens een TV-uitzending een elektronische feedbacklus met een vertraging van 0,2 seconde deze problemen.””
     
    Lolllllll…hahahahaha… lekker droge humor :)
    Ik heb een tijd geleden een apparaat op televisie gezien bij ik geloof discovery science die het tegenovergestelde doet, in een bibliotheek zaten wat mensen bij elkaar en iemand stond op een balkon in een plat apparaat te fluisteren. Hij richtte dat apparaat op 1 persoon in die bibliotheek en alleen die ene persoon kon horen wat die man op dat balkon aan het fluisteren was. De mensen rondom hem konden helemaal niks horen, die man dacht dat hij stemmen in zijn hoofd had omdat hij ook helemaal niet kon zien en thuisbrengen waar het geluid vandaan kwam. Ja..zwijgkanonnen en individuele “”stemmetjes”” zijn wel leuke dingen om mee te spelen.

  3. Is het niet mogelijk om dit apparaat zonder vertraging te laten werken, maar dan in ’tegenfase’?
     
    Dat 2 geluidsbronnen (spreker en apparaat) elkaar opheffen zeg maar, dan hoor je pas echt NIETS!
     
    Moet toch kunnen…
     

  4. “De mensen rondom hem konden helemaal niks horen, die man dacht dat hij stemmen in zijn hoofd had omdat hij ook helemaal niet kon zien en thuisbrengen waar het geluid vandaan kwam. “.

    Met deze techniek kunnen ze “lastige” burgers voor gek laten verklaren….
    Mooi 1% Tooltje

  5. Deze Japanners hebben hier vorige week een IgNobel-prijs voor gewonnen. Helaas ging er iets mis bij de demonstratie tijdens de uitreiking, waardoor ik hem nog niet werkend heb gezien.

      1. Er is nog iets leuks op de markt, een systeem dat de signalen voor mobiele telefonie kan blokkeren in openbare ruimtes. Lijkt mij geweldig als je zo’n ding bij je hebt op een terrasje, of op het strand. Eindelijk rust tussen die veelkwebbels. ;) 

Laat een reactie achter