Infographic: Dysonsfeer

Space.com maakte deze infographic over Dyson spheres: schillen van zonnepanelen rond een ster. De discussie over dysonschillen is opgelaaid naar aanleiding van het bizarre gedrag van Tabby’s Ster. Zou een buitenaardse beschaving een dysonschil rondom deze ster aan het bouwen zijn?

6 gedachten over “Infographic: Dysonsfeer”

  1. Die hele Dyson-sphere-theorie lijkt me te vergezocht. Ik denk dat er verschillende andere energiebronnen zijn die veel goedkoper en sneller energie leveren. Belangrijkste: kernfusie. Maar ook zoiets ‘simpels’ als zonne-energie opgenomen vanaf de aarde, zal nog veel en veel verder doorontwikkeld worden zodat 80 tot 90% rendement of zo niet ondenkbaar is.
    Waar haal je het materiaal vandaan om iets om een ster heen te bouwen en hoeveel energie kost het wel niet om zoiets te bouwen……

    1. Uit de astroïdengordel en de Kuipergordel en van de planeten af met heel veel ruimteliften denk ik.
      En dan ben je er duizenden jaren mee bezig misschien.
      Misschien ook nog uit de Oortwolk.

      1. Dyson zelf gaf in de jaren zestig al aan dat een planeet als Jupiter ontmantelen om diens materie als grondstof te gebruiken ongeveer 800 jaar zou kosten. Dus dat valt best mee. En toen was er nog niet nagedacht over wat zichzelf exponentieel vermenigvuldigende nano-robots voor impact konden hebben. Daarmee zou je zelfs binnen een jaar een planeet als Jupiter helemaal uit elkaar kunnen halen. Zelfs een ster zoals de zon zou dan wellicht binnen enkele jaartjes volledig ontmanteld kunnen worden waarbij de zwaartekracht en thermische energie opgesloten in de zon als werk-energie voor de nanobots zou dienen.

        1. Nog een aanvullinkje: gasreuzen zoals Jupiter, Saturnus en Neptunus en sterren zoals onze zon bestaan voor het (over)grootste deel uit waterstof. Gewoon een proton en elektron die in ster-omstandigheden in plasmavorm bestaan. Tegenwoordig is het al mogelijk om zelf willekeurige atomen te bouwen door protonen op elkaar te ‘stapelen’ in deeltjesversnellers en kernreactors. Dit kost gigantisch veel energie maar zo kun je wel alle elementen en daarvan alle moleculen maken die je nodig hebt. Zoals ijzer, koolstof, water, zuurstof en noem maar op. Zo kun je van een Jupiter brokken ijzer, waterijs, goud, aluminium, etc maken ter grootte van de Aarde en Mars. Genoeg materiaal om ‘mee te spelen’ zoals de constructie van een Dysonsfeer. Of jupiter-breinen of noem maar op…

        2. “… Daarmee zou je zelfs binnen een jaar een planeet als Jupiter helemaal uit elkaar kunnen halen. …”
          Wanneer je ̩̩n of meerdere Рgrote Рplaneten uit het zonnestelsel uit elkaar zou halen en de materie daarvan elders weer zou gebruiken, verstoor je dan niet de bestaande banen die de overige planeten Рwaaronder de aarde!!! Рmaken rond de zon? Ik bedoel dus: als de aarde ook maar de geringste verandering van baan ondervindt verandert het klimaat op aarde waarschijnlijk rigoureus!

  2. Ja Razorr, daar heb je inderdaad gelijk in. Maar tegen de tijd dat de mogelijkheid er is om zulke astronomische mega-projecten te gaan opzetten, dat zal wsg toch nog wel een eeuw in de toekomst zijn, zal de mensheid naar alle waarschijnlijkheid onherkenbaar veranderd zijn voor ons. En onze opvolgers zullen misschien niet veel waarde hechten aan onze oude planeet en die ook ‘recyclen’ zoals tegen die tijd ook gebeurt met Jupiter en de rest van het zonnestelsel. En als ze de Aarde toch willen aanhouden, om sentimentele redenen, dan zal het voor hen wel niet zo’n probleem zijn om de aardbaan stabiel te houden, ook als de rest van de planeten weg is.

Laat een reactie achter