Dit kunstmatige eiland is meer geschikt voor luxe bewoning dan voor seasteading. - Wikimedia Commons

Seasteading: komt society building nu eindelijk van de grond?

Seasteading. Je eigen samenleving oprichten is een droom van velen. Maar helaas: Het landoppervlak is geheel bezet met agresieve, bemoeizuchtige overheden. Dan blijft er weinig anders over dan de zee. De SSS, Startup Societies on the Sea, organiseert nu een wereldwijde meeting voor geïnteresseerden.

Seasteading: vrijstaat op zee

Meer dan tweederde van het aardoppervlak bestaat uit zee. Toch gebruiken we de zee alleen voor transport, grondstofwinning en om te vissen. Nu de aarde steeds voller wordt, willen de libertarische seasteaders op volle zee een nieuwe samenleving opbouwen.

Als deze nieuwe samenleving nogal afwijkt van wat de rest van de wereld acceptabel vindt – stel, u wilt een ISIS-stijl kalifaat, een staat waar geen belasting wordt geheven of een land waarin allerlei – volgens de meerderheid – ranzige seksuele uitspattingen plaatsvinden – heeft u een probleem. Voor je het weet, komt het leger of de mobiele eenheid orde op zaken stellen, zoals al gebeurde met talloze eerdere vrijstaatjes. Herinnert u zich bijvoorbeeld Vrijstaat Wonderland? De gemeente Emmen was hier niet blij mee en de Nederlandse en Duitse politie maakte hieraan gezamenlijk een einde. Niet erg netjes, maar wie heeft ambtenaren ooit van gevoel voor fair play kunnen beschuldigen?

Dit kunstmatige eiland is meer geschikt voor luxe bewoning dan voor seasteading. - Wikimedia Commons
Dit kunstmatige eiland is meer geschikt voor luxe bewoning dan voor seasteading. – Wikimedia Commons

Hoe zou je op zee in leven kunnen blijven?

Permanent op zee wonen brengt een aantal unieke uitdagingen met zich mee. Het grootste probleem is het gebrek aan grondstoffen. Weliswaar zijn er uit zeewater enkele metalen, zoals magnesium, te winnen, maar bouwmaterialen moeten aangevoerd worden van het vasteland. Polyetheen en soortgelijke plastics zouden uit gespecialiseerde algen bereid kunnen worden. Het kan voor een drijvende kolonie interessant zijn om aan diepzeemijnbouw te doen. Er liggen op bepaalde gebieden veel mangaanknollen op de zeebodem. Semi-autonome robots kunnen deze verzamelen en periodiek weer opstijgen, waarbij ze weer opgeladen worden. Omdat het hier om 3-5 kilometers diepe vindplaatsen gaat, zullen dergelijke robots bestand moeten zijn tegen de immense druk, honderden atmosfeer, van de diepzee. Drijvende rekken met kelp, hydroponische kweek van groenten en eendenkroos in combinatie met het oogsten van plankton, vis en zonne-energie moeten in principe de kolonie zelfvoorzienend kunnen maken. Op zich zijn de technische mogelijkheden ruim voorhanden.

11 gedachten over “Seasteading: komt society building nu eindelijk van de grond?”

    1. Inderdaad, energieproblemen hoef je daar niet te hebben. Een ton plastic heeft net zoveel energieinhoud als 900 liter benzine.
      Je moet het wel even bijeenharken voor het de oven in kan.

  1. Mwa, ik geloof niet zo in dit soort concepten. Het is gewoonweg te duur en veelste onhandig, en waarvoor? Om zelf regeltjes te mogen verzinnen die je vast ook wel in een of ander armoedig land de regering zo gek kan krijgen om dat te doen. Bel 1 van onderstaande landen eens op met de vraag of je een stukje land mag kopen om daar een eigen staat te beginnen, denk wel dat je hier of daar iets kunt kopen :
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Minst_ontwikkelde_landen

    1. Ben ik mee eens. Geïsoleerde communities mislukken.
      Zo gauw de bevolking groter is dan één exemplaar staat het garant voor ruzie en conflicten. Juist de types die streven naar afzondering en zelfstandigheid kunnen niet omgaan met een sociaal systeem. Talloos zijn de voorbeelden waar het eindigde met moord en doodslag. Óf het worden sektes met een dictator.

Laat een reactie achter