Off the Grid

Bron: Holland Doc

Van de vijftig Amerikaanse staten zijn er 46 bijna failliet. Ruim dertien miljoen Amerikanen zijn werkeloos. Meer dan 49 miljoen mensen leven beneden de armoedegrens. Het nationale schuldplafond is recent verhoogd tot veertien biljoen dollar. Sinds de laatste financiële crisis is het vertrouwen in de federale overheid lager dan ooit.

Regisseur Alexander Oey reisde door de Verenigde Staten en filmde gemeenschappen die de zaken in eigen hand hebben genomen. In Great Barrington, Massachusetts hebben inwoners een eigen munt, de Berkshare, om minder afhankelijk te zijn van de dollar. In Colorado Springs heeft de lokale bevolking het recht om tegen belastingverhogingen te stemmen en vertrouwt het geheel op de private sector. In Austin, Texas zorgt radiopresentator Alex Jones sinds kort voor zijn eigen elektra- en watervoorziening. In Sandpoint, Idaho is de Amerikaanse droom onder de bezielde leiding van een boeddhistische burgemeester ingeruild voor duurzame oplossingen.

Al deze initiatieven zijn een manier om een beter leven te creëren in een tijd van grote onzekerheid. Mensen zoeken hun eigen Utopia buiten het financiële systeem en de overheid. Zijn deze gemeenschappen de juiste weg ingeslagen? Hebben ze werkzame alternatieven gevonden, terwijl overheden wereldwijd op een bankroet afstevenen?

 

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Transition Towns Nederland 
-) Artikelen over lokale zelfvoorzienendheid door o.a. permacultuur
-) Nederlands gezin daagt bankenkartel uit
-) Bewustzijn over het bankensysteem groeit wereldwijd 
-) Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?

21 gedachten over “Off the Grid”

  1. Mooi dat je deze documentaire geplaatst hebt.
    Hier zie je dus hoe mensen naar “oplossingen” zoeken, in kleinere gemeenschappen.

    Naomi Klein’s Shock Doctrine eindigt haar boek positief, met voorbeelden hoe het er in Zuid- Amerika eraan toe gaat nu, zoals o.a. de oplossingen die in deze documentaire worden laten zien.  (heb je het boek al besteld Douwe?, als je het leest is het voer voor een mooi artikel hier op Visionair)     

  2. …net een recensie gelezen over dat boek van Grauber op nrc.nl/boeken..als die in het Nederlands uitkomt lees ik die ook.

    Ja die docu over Jamaica had ik al gezien, had je in een andere post aangeraden.
    Wat ze schrijft over Irak, onvoorstelbaar!!!

    1. Er is gewoon nooit echt wat verandert. De elite heeft altijd vrolijk gedaan wat ze wouden en hun rijkje vrolijk uitgebreid. Nu beginnen mensen dat echter in telkens grotere getalen door te krijgen met grote dank aan het internet waardoor de door hun gecontroleerde mainstreammedia omzeild kan worden door ongeveer ieder persoon die een wordpress blogje voor een paar tientjes per jaar kan opzetten. :-)

      Maar goed daar zit ook precies de moeilijkheid, protesteren hiertegen is wel leuk maar ik zou veel beter een eerlijker en beter systeem bouwen en met voorkeur met de hulp van hun netwerken en machtsposities. Beetje wat Mandela in Zuid Afrika deed. Je moet toch samen verder. Hoeft de koningin ook niet meer te koekhappen van mij op koninginnedag. We kunnen er kortom allemaal op vooruit gaan :-)

      Zaken als voedsel, energieneutrale huizen, een olievrij transportsysteem en een vrij internet met veel minder copyrights is volgens mij een richting waar iedereen op de lange termijn voordeel van zal gaan hebben.

      Heb je deze docu ooit gezien over de Bush familie? http://topdocumentaryfilms.com/bush-family-fortunes/

      Een groot corrupt netwerk van corporatocracy en overheid en geheime diensten. En allemaal om er zelf rijker van te worden en de enorme oliebelangen te beschermen. Die mensen moeten toch ook wel ergens nuttige dromen hebben. De ruimte gaan verkennen als mensheid of zo. 

      Ik heb het idee dat de huidige elite nogal aan peakfantasy lijdt en buitengewoon kleinzielig alleen maar geld aan het najagen is… Hoe treurig is dat eigenlijk…  

      1. Niet gezien, maar wel gelezen over die “Carlyle group”.

        Ik las gisteren een ander artikel van je hier op Visionair, over oorlog, dat dat niks opleverd (je noemde daar Sun Tzu, dan weet je welke ik bedoel).
        Ja voor de VS als land levert het dus niks op, alleen maar schulden, verminkte jongens en depressieve veteranen. 
        Maar voor Lockheed Martin, Carlyle en Halliburton heeft het veel opgeleverd.

           

        1. Voor diegene die beeldmateriaal willen bekijken over Carlyle group, is deze Tegenlicht docu zeer informatief:
          http://player.omroep.nl/?aflID=10846697
          (geluidskwaliteit is niet altijd even denderend of misschien is het gewoon mijn computer)
          Tegenlicht heeft goede docu’s, de moeite waard om door te spitten.
          (Weet niet of deze docu ook gearchiveerd is met nl.-subs) 

        2. Bedankt voor de link, wat een ontluisterende documentaire zeg. Ik heb nog geen beter voorbeeld gezien van belangenverstrengeling en het winsten slaan uit oorlogvoeren op zo een open manier. Onbegrijpelijk. Tijd voor een nieuw stukje denk ik :-)
           

        3. Lockheed Martin: maakt oorlogstuig.
          Lockheed Martin: eigenaar van een bouwbedrijf (om het gebombardeerde weer te herstellen).
          Lockheed Martin: heeft belangen in de medische sector, die de soldaatjes weer op lappen.

          Zo verdien je dus aan alle kanten. 

          Hoe cinisch!     

  3. Zijn er nog geïnteresseerden dan om off the grid te gaan ?

    Stuk grond met oude boerderij,ieder zijn eigen deel.
    Spanje , Frankrijk
    Permatuin.
    een paar Alpacas of schapen voor de wol.
    Wat varkens en kippen voor de karbonades.

    Lijkt me helemaal top ver weg van dit openbare gekkenhuis.
     

    1. Via de permacultuur ken ik inmiddels heel wat mensen die off grid gaan in meer of mindere mate, spanje, portugal, frankrijk, tsjechie, bulgarije, duitsland. Op de googegroup van permacultuur komt wel regematig wat voorbij. Je kunt er altijd eens een oproep plaatsen. Ook kun jezelf via http://www.wwoof.org gratis bij dit soort projecten rondreizen als je wilt. 
       

      1. Heb me daar wel in verdiept in al die groepen.Vaak hebben ze toch een nogal hoog zweefgehalte of sectarische trekjes die me niet zo aanstaan.Heb weinig trek om voor iedere geplukte aardbei een soort ritueel op te hangen om het maar zo te zeggen.Sommige vragen weer een x bedrag om jezelf in te kopen en bij anderen moet je eerst een jaar proef wonen( Montavano oid in Spanje) of je wel in het stulpje past.

        1. Ecodorpen zijn idd wat sektarisch maar WWOOF `en is heel vrijblijvend en ben je meestal maar bij 1 gezin. Heb het zowel in Australie als in Spanje gedaan en vond dat echt heel leuk. En als het niet klinkt met een gezin reis je gewoon na een aantal dagen weer verder. Maar goed je moet er wel de tijd voor hebben. 

        2. Ben meer op zoek naar een aantal mensen die willen investeren in een oud gebouw en een stuk grond. Franse ardennen of net over de grens in Duitsland.Gezamelijk postadres oid om de vaste kosten laag te houden.
          Een uitgebreide vorm van een volkstuin zat ik zo te breinstormen.
           

  4. Helaas kun je in Nederland niet terecht voor een eigen stukkie grond, tenzij ik het plantsoentje aan de overkant confiskeer. Nee, hier zitten we met z’n allen in de fuik in dit “doorvoer”land.

Laat een reactie achter