In de ruimte is de leefomgeving heel anders dan op aarde. Ons DNA zal zich daar ook aan aanpassen. Als we dat zelf al niet doen (of ons in robots veranderen).

Wanneer zal de mensheid verdwijnen?

Zal de mensheid uitsterven of zal de mens evolueren tot een nieuwe soort? Een ding is zeker – over een miljoen jaar zijn er geen wezens die we als mensen herkennen meer op aarde. Wat is onze toekomst?

Eerst het goede nieuws

Ook zonder ons draait de wereld gewoon door. Als we die niet door een of andere stommiteit hebben vernietigd.
Ook zonder ons draait de wereld gewoon door. Als we die niet door een of andere stommiteit hebben vernietigd.

Het goede nieuws is dat wij als soort nog vrij kort bestaan. De gemiddelde zoogdiersoort bestaat ongeveer een miljoen jaar, waarvan wij 200 000 jaar hebben volgemaakt. Homo sapiens, zoals we onszelf vleiend noemen, heeft dus nog statistisch gesproken even, 800 000 jaar, de tijd. Ook zijn we een nogal grote zoogdiersoort waarvan de generaties veel langer duren dan die van kleine soorten als vleermuizen of knaagdieren, die het leeuwendeel van de zoogdiersoorten uitmaken. Dus wie weet houden we het zelfs nog wel langer uit dan dit.

Dat is als we aannemen dat we gewoon een doorsnee soort zoogdier zijn. Dat zijn we uiteraard niet. Zo zijn we in staat met ons genetisch materiaal en dat van andere organismen te rommelen. We beschikken over een verontrustend talent om alles om ons heen naar onze hand te zetten om een steeds uitdijende hoeveelheid mensenvlees te onderhouden.

Evolutie van de mens gaat steeds sneller
In de laatste vijftigduizend jaar is er veel meer verandering in het menselijk genoom opgetreden dan in de honderdduizenden jaren daarvoor. Voor een groot deel komt dat door andere voedingsgewoonten. Maar ook het leven in een ‘beschaafde’ omgeving heeft voor veel verschuivingen gezorgd.  Fysieke eigenschappen en vaardigheden die het overleven in een mensenjungle bevorderen, zullen nu meer voorkomen dan vaardigheden die jagers/verzamelaars het meeste van pas komen. Wat ook de reden is, feit is dat we nu sneller dan ooit tevoren evolueren. Maar in welke richting?

Sommigen denken dat honderdduizenden jaren na nu mensen genetisch zo zeer verschillen van nu, dat ze geen kinderen meer kunnen krijgen met mensen die nu zijn geboren. Ze vormen daarmee naar biologische maatstaven een nieuwe soort. Hoe ze er uit zullen zien weet uiteraard niemand.

Catastrofes, epidemieën, genetische manipulatie en ruimtekolonisatie

In de ruimte is de leefomgeving heel anders dan op aarde. Ons DNA zal zich daar ook aan aanpassen. Als we dat zelf al niet doen (of ons in robots veranderen).
In de ruimte is de leefomgeving heel anders dan op aarde. Ons DNA zal zich daar ook aan aanpassen. Als we dat zelf al niet doen (of ons in robots veranderen).

Een pandemie kan negentig procent of meer van alle mensen doden. Afhankelijk van wie er overleeft, zou dat betekenen dat de mensen die deze overleven, vermoedelijk een groepje Afrikanen, zich zouden ontwikkelen tot een nieuwe soort. Ook extreme klimaatveranderingen kunnen dit effect hebben. Denk aan de invloed van de ijstijden op soortvorming bij de mens en de Neanderthaler. We kunnen natuurlijk ook zelf aan ons genetische materiaal gaan knutselen. Die verleiding zal groot zijn, immers ons lichaam bevat de nodige weeffouten, variërend van op hol slaande kankercellen tot het uiterst onaangename verouderings- en sterfproces.

We kunnen ons ook ontwikkelen tot een hybride soort, de bionische mens, waarbij sommige of alle functies van ons lichaam en onze geest worden overgenomen door machines. Wie zou niet net zo’n fotografisch geheugen willen hebben als een computer? Al moet ik er niet an denken dat er een computervirus in mijn hersens terecht komt. Slechts een kleine groep zal deze verworvenheden afwijzen.

Als we de ruimte gaan bewonen zullen we aan heel andere evolutionaire druk worden blootgesteld dan op aarde. Zelfs als we besluiten niet aan ons DNA te rommelen, zullen we ons gaan splitsen in nieuwe soorten die geschikter zijn om in onaardse omgevingen te wonen.

Zal de mensheid uitsterven?
De kans is ook niet denkbeeldig dat de mensheid als zodanig uitsterft. In de vrije natuur vinden uitstervingen plaats door concurrentie van andere soorten, uitroeiing door roofdieren en inteelt. Nu de laatste gevaarlijke roofdieren met pijn en moeite in leven worden gehouden in bedreigde natuurreservaten  en met een populatie van zeven miljard, hoeven we ons hierover weinig zorgen te maken. Wel is er uiteraard het risico van een inslaande asteroïde, een supervulkaan of een andere globale ramp.

Ook kunnen we onszelf om zeep helpen, door onze planeet grondig te verpesten of een of andere “geniale” uitvinding. Denk aan op hol geslagen nanorobots, een genetisch gemanipuleerde dodelijk supervirus of een verwoestend experiment met een nieuwe energiebron. Of een groep mensenhaters besluit de natuur een handje te helpen….

13 gedachten over “Wanneer zal de mensheid verdwijnen?”

      1. Onze zon wordt een rode reus, en dan een witte dwerg, en dan een zwarte dwerg.
        Maar nooit geen zwart gat, het is geen hyperreus.
        En Barry reageerd hier allang niet meer.
        En misschien moeten de draadjes hier ook gesloten worden na 96 uur zoals bij Nujij.

    1. @ Pieter, Het lijkt er idd op maar dat is niet zo, het onderwijs wordt slechter. De bovengemiddeld intelligente mens onderwijst zichzelf dmv alle media die er ter beschikking wordt gesteld en daardoor is het contrast tussen de ontwikkelden en minder ontwikkelden groter.

      De minder ontwikkelden zitten ook steeds vaker in de problemen, economische problemen, oorlogssituaties enz. Dat zijn dan de mensen die dan ook meestal het meest afgestompt raken terwijl bij de wat intelligentere mens het glas zo goed als altijd halfvol is. Ik heb het hier heel duidelijk over intelligen en minder intelligent, niet over dom en hoogbegaafd. De echt hoogbegaafde mensen zijn meestal weer een slag apart en de ronduit domme mensen ook.

  1. Ik denk dat er over 100 jaar niet veel mensen meer zijn die tot dezelfde soort behoren als de huidige mensen. Volgens http://www.existentialrisk.com/concept.pdf (pag. 2 voetnoot 1) is de algemene opinie van ‘experts’ een kans van 19% dat de mensheid voor 2100 uitsterft. Uiteraard extreem lastig te schatten, maar het lijkt dus wel een tamelijk reële mogelijkheid. Anderszijnds is er de consequentie dat er ook een grote kans is dat de mensheid zich kan doorontwikkelen tot een sterk verbeterde soort of soorten, als we aannemen dat de optie ‘geleidelijk ontwikkelen’ er niet inzit.

  2. arnoud van der staak

    nooit van nieuwe tijds kinderen gehoort, of indigo kinderen.
    en dat we nu al evolueren naar een nieuwe beschaving met een nieuwe aarde.
    verdiep je eens in de maya profetieen, en die van de bijbel die nu mooi paralel lopen.

  3. We zijn nog niet eens werkelijk MENS.
    Daarvoor is ook menselijke waardigheid nodig, in rechten, menselijkheid, ontwikkeling en veiligheid, zoals beschreven in “Menselijke waardigheid”, Wikipedia.

  4. Wij (de mensen, de aarde, het heelal) zijn de 3 dimensionale holografische projectie van een zeer hoog gevolueerd ras die in een andere dimensie leven.

    Je moet je eigen afvragen waarom we zo weinig weten over wie of wat we werkelijk zijn, waar we vandaan komen, en of alles toeval is?

Laat een reactie achter