Video: toekomst van vrije tijd

Hoe ziet onze vrije tijd er in de toekomst uit? Enkele toekomstvisies, variërend van braaf tot meer gewaagd.

We beginnen met het Koreaanse verkeerbureau, dat bestaande ontwikkelingen extrapoleert. Zo denken
ze dat Koreanen in de toekomst meer gaan shoppen, overal gadgets oprukken om ook tijdens vakanties verbonden te zijn aan internet en ze meer de natuur in gaan trekken dan nu.

Future trend of leisure industry

Prof. Dr. Ulrich Reinhardt kiest een meer filosofische benadering. Werkelijke vrije tijd hebben we volgens hem maar weinig. Naast de achturige werkdag besteden we twaalf uur aan ‘Pflichtzeit’, waarin we noodzakelijke werkzaamheden buiten ons werk verrichten. Er blijft hiermee maar vier tot vijf uur echte vrije tijd per dag over.

TEDxBerlin - Prof. Dr. Ulrich Reinhardt - "Leisure Time 3.0 or What We Really Like to Do"

Reinhardt denkt daarom, dat we onze schaarse vrije tijd meer aan familie en vrienden (moeten) gaan besteden en minder aan Facebook, Twitter en, horror of horrors, kwalititswebsites als visionair.nl.

leisure

3 gedachten over “Video: toekomst van vrije tijd”

  1. Lijkt mij een onvermijdelijk vraagstuk, onze vrije tijd.. het ondergeschoven kind (van de rekening) in een maatschappij waarin alles is gequantificeerd, behalve de vrije tijd! Probeer in een discussie over (of met) werklozen eens het argument te opperen dat zij wel veel vrije tijd hebben.. je zal het daarna zwaar krijgen in die discussie.

    We/ze willen een participatiemaatschappij? Wel, daar hoort absoluut bij dat je nadenkt over ons aller vrije tijd en inherent de vraag : hoe gaan we met die 8-9 miljoen “werk-capabele” mensen zorgen dat we het allemaal een beetje goed hebben? Dus niet 50% werkloos thuis en 50% die zich helemaal de blubber werkt en geen tijd meer over heeft… maar zorgen dat werk dan ook behapbaarder wordt (in behapbare brokken komt) voor zoveel mogelijk mensen.

    Als we op ál het werk in Nederland, emotieloos en kil, een berekening loslaten hoeveel mensen dat werk zouden kunnen doen.. wellicht komt er een 4 daagse werkweek uit voor iedereen, en voor iedereen die meer wilt werken > go for it. Echter zijn er politieke krachten welke dit ten aller tijden zullen voorkomen, het kan niet zo zijn dat wij het “relaxed” hebben want stel je voor ; straks wordt iedereen gelukkig!! Daar valt niks aan te verdienen.

    Altijd zal men het randje op willen zoeken, maximum! Ik stel: Pas als overal het “optimum-denken” werkelijk zijn intrede doet, zal de vrije tijd gequantificeerd én juist gewaardeerd worden voor wat het is ; zeer waardevol.

    1. Ik ben het van harte met jou eens. Vrije tijd is nu (nog) het ondergeschoven kind in de maatschappij. Het is natuurlijk niet zo gek dat in de huidige tijd een gegenereerd inkomen uit arbeid het ideaal is van rechts georiënteerde mensen. Echter, het is weinig natuurlijk door een wekker te worden gewekt om hele werkdagen te gaan werken. Als de robotrevolutie doorzet (we staan slechts aan het begin ervan) dan gaat een mensenleven er nog danig anders uitzien.

      Ik vind het heel visionair om over vrije tijd na te denken en het wordt nog een hele klus om de vrije tijd zodanig in te richten dat men zich gelukkig kan voelen. Nu heb ik er wel alle vertrouwen in dat de creatieve en inventieve mens daarin zal slagen. Ook de toekomstige generaties hebben immers weinig behoefte aan verveling. Als bestedingen in een zg. vrijetijdseconomie nog verder toenemen zal er een moment komen dat men niet meer terug verlangt naar de tijd van nu.

      Eerder postte ik hier mijn reacties over mobiele woningen. Robotgestuurde touringcars (eigenlijk flinke campers) waarmee mensen als globetrotters over de wereld zullen reizen. Van zo’n scenario hoop ik nog getuige te kunnen zijn. Zodra robots ons het werk uit handen nemen of zelfs aan projecten beginnen die nu technologisch en economisch onhaalbaar zijn zou ook bijvoorbeeld ruimtekolonisatie tot de mogelijkheden kunnen behoren. De mooiste dromen zouden nog werkelijkheid kunnen worden.

      Zolang generaties komen en gaan zal de voortschrijdende technologie wel blijven bestaan. Bovendien zal elke generatie zich geconfronteerd zien met nieuwe uitdagingen. Of je dat nu leuk vindt of niet: we leven nu in het ICT-tijdperk.

  2. “Reinhardt denkt daarom, dat we onze schaarse vrije tijd meer aan familie en vrienden (moeten) gaan besteden en minder aan Facebook, Twitter en, horror of horrors, kwalititswebsites als visionair.nl”

    Ik hoop ten zeerste dat bovenstaande gebeurd.. het kan toch niet zo zijn dat als je wilt weten hoe het met je vrienden gaat, dat je dat eerst aan Mark Zuckerberg moet vragen?

    Ik vind werkelijk NIKS sociaals aan de “social-media”. Of we moeten de aanblik van kruintjes door voorovergebogen hoofden met verlicht gezicht eronder sociaal vinden, of mensen die tijdens een gesprek telkens op de telefoon kijken..
    Ach we komen vanzelf tot inkeer.. 1 misstap, 1 privacy schandaal en het kan de tere bubbel doen klappen. Oproepen tot een bankrun is tegenwoordig strafbaar, maar oproepen om je FB te de-installeren mag gelukkig nog ; geeft ook een leuk schokje op de beurs.

    Ik hoop écht dat mijn kind en (hopelijk) zijn kinderen in de toekomst méér vrije tijd krijgen + béter met die vrije tijd omgaan -laten we eerlijk zijn- en dat Social Media de rol krijgt die het verdiend ; ergens onderaan op de lijst van eten, drinken, wonen, familie….. … Social media. Daar ergens.

Laat een reactie achter