GeenPeil was een moedig visionair initiatief om het disfunctionele politieke systeem in Nederland te vervangen door iets beters. Helaas is dat mislukt. Bron: Geenpeil

Waarom een stem op GeenPeil de enige stem is die er echt toe doet

Er is één partij die het Haagse politieke establishment meer angst aanjaagt dan de SP, ja zelfs dan de PVV. Dat is de nieuwe politieke start-up GeenPeil. Waarom is GeenPeil zo gevaarlijk voor de achterkamertjespolitiek?

Er zijn in Nederland meer dan dertig politieke partijen, waarvan er meer dan tien in het parlement vertegenwoordigd zijn. Kortom: er is keuze genoeg voor de Nederlandse kiezer, zou je op het eerste gezicht zeggen.

Drie systematische problemen met het huidige politieke stelsel
Het eerste, belangrijkste, probleem is dat de standpunten van een politieke partij vrijwel nooit volledig overeenkomen met die van de kiezer. Stem je bijvoorbeeld op de Partij voor de Dieren, overigens een van de meer visionaire partijen, bijvoorbeeld wegens hun dierenrechtenbeleid, dan stem je ook tegen verplicht vaccineren, wat betreft levensgevaarlijke ziekten als polio en tetanus een uitermate gevaarlijk idee.
Ten tweede hoeven politici zich na de stemming niets aan te trekken van hun beloften aan de kiezer. Een goed voorbeeld vormden Rutte en Samsom, die elkaar voor de verkiezingen verketterden maar na de verkiezingen met elkaar gingen regeren.geenpeil

Een derde probleem is dat er maar één keer per vier jaar gestemd wordt. Wanbeleid van de gekozen partij of voortschrijdend inzicht kan er voor zorgen dat kiezers spijt krijgen van hun stem. Dit gebeurt ook geregeld. Zo heeft de regering-Rutte geen vrienden gekweekt met het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum.

Het GeenPeil-systeem
GeenPeil zet de bijl aan de wortel van dit systeem. GeenPeil-kamerleden zijn namelijk ‘levende stemkastjes’. Onder de GeenPeil-leden – een lidmaatschap kost enkele euro’s- wordt geregeld een peiling gehouden over actuele politieke kwesties. Bij een klein aantal zetels voor GeenPeil – drie of minder – stemmen alle GeenPeil-Kamerleden conform het meerderheidsstandpunt. Wordt het aantal zetels groter dan drie, dan stemmen de Kamerleden proportioneel aan de uitslag, e.g. bij 24% voorstanders en vier zetels,stemt één Kamerlid voor, drie tegen.

De heilzame gevolgen 
GeenPeil heeft het effect van een niets ontziend breekijzer om de Haagse kaasstolp open te wrikken. Als genoeg Nederlandse kiezers verstandig genoeg zijn om op GeenPeil te stemmen, komen er in het parlement bijvoorbeeld drie zetels voor GeenPeil. Bij een kwestie waarvoor er geen parlementaire meerderheid is, zullen de GeenPeilers de doorslag geven. Er zijn nu al enige duizenden GeenPeil-leden- ik ben er een van – waardoor politici een enorme en diffuse groep moeten zien te manipuleren. Achterkamertjespolitiek helpt hier echt niet meer.

Nederlandse kiezers gaan ontdekken, wat voor macht ze eigenlijk kunnen hebben. De kranten en politieke praatprogramma’s zullen voortdurend volstaan van speculaties over het stemgedrag van GeenPeil. Er wordt voortdurend rekening gehouden met de mening van de Nederlandse bevolking. Stemt de meerderheid van het parlement tegen de wens van de meerderheid van het Nederlandse electoraat, zoals met de steunoperatie aan Griekenland of het Europese stabiliteitsfonds, dan wordt deze meerderheid ontmaskerd als ondemocratisch.

De nadelen
Op het eerste gezicht zijn er enkele nadelen aan GeenPeil. Je kan met je stem op GeenPeil niet meer de politieke richting van Nederland bepalen. Een belangengroep kan massaal leden aanmelden voor GeenPeil, waardoor voor een belangrijke stemming de GeenPeil-stem wordt beïnvloed. Erg praktisch is dit overigens niet. De ‘levende stemkastjes’ kunnen niet meer zonder last en ruggespraak stemmen, waar de heer Donner een groot punt van maakte in een interview met een lokale omroep. Dit is uiteraard vanuit democratisch standpunt gezien juist een voordeel: hoe meer directe invloed van de kiezer op de politiek, hoe meer democratie.

Eindconclusie
GeenPeil is zoals het zich laat aanzien, dé oplossing voor de heersende structurele politieke problemen, zoals afstand tussen de burger en de politiek. Wie toch de politieke kleur van het parlement mede wil bepalen, kan op een andere partij stemmen (en zich achteraf ergeren aan het stemgedrag) en lid worden van GeenPeil. Persoonlijk denk ik dat het stelselmatig de wil van de meerderheid van de bevolking negeren,en de achterkamertjespolitiek,  het voornaamste probleem is in Den Haag. Ik zal daarom op GeenPeil stemmen. Ik heb meer vertrouwen in mijn mede-Nederlanders dan in de meeste politici.

Meer informatie
GeenPeil

14 gedachten over “Waarom een stem op GeenPeil de enige stem is die er echt toe doet”

  1. Op zichzelf een mooi ideaal dat kiezers meer invloed geeft in de Tweede Kamer dus uiteindelijk in het bestuur. Maar ik vrees dat GeenPeil niet zo groot gaat worden omdat mensen toch het gevoel hebben dat ze met hun opponenten in ̩̩n partij zitten. En je voelt je als kiezer zo minder georganiseerd Рsamen met gelijkgestemden dus.
    En er valt toch ook wel iets te zeggen voor de argumenten dat er teveel zaken voor de doorsnee kiezer op de agenda staan om zich in te kunnen verdiepen en dat sommige zaken te complex zijn om door leken volledig te worden begrepen.
    Misschien dat een beter systeem is dat politieke partijen gewoon blijven bestaan maar dat de leden van die partijen via referenda verplicht bij de besluitvorming worden betrokken. Dan voel je je in je politieke en levensbeschouwing gesteund door je partij maar heb je meer invloed op het reilen en zeilen van je partij.
    En misschien moeten ze in dat geval stemrecht wel verbinden aan het lid zijn van een politieke partij of iets dergelijks.

  2. Bij zaken die te complex zijn moet er aan de kiezers de opties voorgelegd worden welke genomen kunnen worden.
    En dan ook de (waarschijnlijke) gevolgen van die opties erbij vertellen.
    En dat moet dan uitgezocht worden door een onafhankelijke commissie van wetenschappers.
    Dat maakt het misschien een stuk eenvoudiger voor de kiezers.

  3. Hallo mannen en vrouwen met stemapparaatjes van Geen Stijl in de hand. Wat klinkt dat goed. Geen nadelen?
    Ach, wees eerlijk, wat bepaalt nu echt jouw opvattingen, en of jij die opvattingen aan derden wil opleggen (want dat is politiek bedrijven)?
    De opvattingen die ik/jij in mijn monkeymind nu heb zijn rijp om een wel of niet in een stemkastje in te typen. Doch zijn die wel de moeite waard? En zijn die het waard om aan anderen op te leggen via ‘meerderheid besluiten’? Of zouden er hogere en wijzere keuzen mogelijk zijn?
    Om daar achter te komen is het ‘voordeel’ van digitale afstand, anoniemiteit, en snelheid volgens mij een groot nadeel.
    Heb jij ooit een succesvolle reeks email~vergaderingen of skype~vergaderingen meegemaakt die niet tot afscheiding en ruzies en onenigheid gingen leiden tussen de participanten? Wow! Ik ken die voorbeelden niet.
    Wanneer ik mijn opvattingen en overtuigingen verkies te onderzoeken en te toetsen, dan heb ik medemensen nodig in mijn directe omgeving, en tijd om met hen om te gaan. Want mijn snelle doch zeer beperkte denkgeest (monkeymind) kan bij lange na niet zoveel informatie dragen en verwerken in gedachten en woordenstromen, als dat alle nonverbale informatie overdracht tussen levende bewustzijnswezens bewerkstelligt. Ruim 90% van alle informatie uitwisselingen gaat non~verbaal, en daarvoor is het nodig om elkaar te kunnen beleven in elkaars complete nabijheid. Dus niet onzichtbaar en mentaal digitaal.
    De keuze ideeen van Geen Stijl zijn goed, de uitwerking is mijnsinziens ‘bedacht’ en daarmee ondoordacht. Het levert slechts ’twittermeningen’ op en geen wijsheid, die nu door een snelle oppervlakkige meerderheid aan alle echte niet- of minder digitale mensen opgelegd dreigen te worden.
    Want dat is politiek en ‘democratie’ in jullie opvatting toch: Anderen dwingen om met jouw opvattingen mee te (moetn) doen…

    Alle goeds toegewenst vanuit het Dutch Communication Center Delfgauw, Peter.

  4. Voor ieder wat wils zeg ik maar; tenminste, zo lijkt het als ik kijk naar wat er aan politiek idealistisch kiesaanbod/programma’s beschikbaar was, en er van over is. Verdeel en heers, schep ontevredenheid, chaos, en verdeeldheid d.m.v. populistische idealen. Nee, daar kun je beter geen regering mee moeten vormen, dus de partij van de volksverliezers (PVV) zal het niet worden gelukkig. Maar wat moet je dan denk ik. Het kabinet VVD en PVDA is uitgelopen op een sociale ramp, maar tegelijkertijd wel eindelijk een begrotingsoverschot sinds lange tijd. Ideaal krijgen we het nooit, waar we ook voor kiezen. Ik denk het volgende: Dat het komende kabinet zal bestaan uit Groen links, SP, een PVDA zonder opportunistische Sammie uiteraard, maar wel met de verstandige Dijsselblommetje, Geen Peil, CDA kan er ook nog wel bij, maar VVD nu een keer niet, die komt in de oppositie samen met de andere niet genoemde splinterpartijen, en D66 en de PVV. Waarom? Omdat er evenwicht moet komen tussen sociale vaardigheden en zakelijk inzicht. Alleen maar sociale inzichten werken niet. Uitsluitend zakelijke inzichten gecamoufleerd met goed verkocht nep sociaal beleid werkt ook niet, en milieu beleid ten koste van de economie houden we ook niet vol, de aarde is geen vrijplaats voor utopisten. Ik stem SP, omdat die partij; mits onder zeer goede zakelijke, en vooral qua beleid gemengd georiënteerde partners, de broodnodige sociale variatie kan toevoegen waaraan het nu geheel ontbreekt. Ik denk niet links of rechts zoals ik al eerder schreef, maar met mij hart en verstand tezamen. Populistische tunnelvisies werken voor mij niet, ik wil mij vrij en op basis van geweten oriënteren, niet fixeren. De wereldpolitiek en de uitvoering daarvan is één (interactieve) communicatie/indoctrinatie chaos geworden. Niemand kan voorspellen waar dit ons zal brengen. Daarom stel ik mij voor mij zelf tot doel, mij eerst te concentreren op waar dat kan, maar dan binnen de eigen grenzen.

    1. Ik moet even iets herstellen……….

      Het CDA moet er beslist niet bij. Walgelijk hoe Buma ons prille nageslacht al staande wil op leggen ons volkslied na te kwaken. Dat moet vrijwillig gaan, uit overtuiging, en op die basis alleen, dan kan men erachter staan. Oplegging is indoctrinatie, dwang, nooit een volkswinst. Een ander typisch christelijk trekje vond ik z’n uitspraken over links. Het kinder pardon is een links idee, daar begint hij niet aan. Wel, dat het christendom geen seksueel pardon kent, (of überhaupt een religie) vooral voor hele jonge leeftijden, is ons en op de hele planeet alom bekent. Dus nee, sluit schijnheiligheid en de daarbij behorende verzinsel, spoken politiek uit van regeren.

  5. GeenPeil; dat is gelinkt aan GeenStijl. En GeenStijl is eigendom van de Telegraaf. Zo onafhankelijk lijkt GeenPeil mij dus niet… (Alhoewel iedere partij zo z’n geldschieters nodig zal hebben). Mij lijkt dit toch een reden, om m’n zo m’n ‘voorzichtige’ bedenkingen bij GeenPeil te hebben.

  6. Sjonge, sjonge, Je moet echt niet met een borrel op proberen hier op de site terecht te komen, pfffffff. Heeft de CIA een etalage???????????? Helemaal links boven, dat zag ik direct, maar dan dat andere plaatje……… Dat lijkt wel heel erg veel op een openbare gelegenheid. Oké, het is achteraf iets uit een kledingzaak, (dus een etalage, begreep ik later) maar het kan evengoed een openbare gelegenheid zijn. Ik ben gewend aan de hoge scores, maar nu haalde ik in eerste instantie slechts het povere resultaat van één goed. Nou ja, vermaak je d’r maar mee.

    Leuk debat weer, (geen peil op te trekken, éhéhéh) maar goed; D66 lijsttrekker Alexander Pechtold weet inzichtelijk gezien heel goed waar hij het over heeft, Jesse Klaver en heer Roemer weten dat ook. Nou mag ik morgen een stem voor mijzelf, en een stem voor mijn vriendin uitbrengen. Het staat mij volledig vrij voor welke partij ik stem, en mijn vriendin en ik vertrouwen elkaar. Ik ga strategisch stemmen. Ik stem voor SP, en haar stem gaat naar Groen links. Dat doe ik omdat Jesse Klaver zeker bereid is om met Emiel Roemer te gaan regeren en samen te werken, maar dat het tegelijkertijd ook goed mogelijk is om met D66 lijsttrekker Alexander Pech-(that’s me once whispered) samen te werken. Alexander viel mij in ieder geval niet tegen, dus tsja, wat zou zo’n kabinet doen. Behoorlijk wat exotische kruiden in de pan, denk ik dan…………. Er moet verandering komen.

  7. Ha ha, dit waren weer redelijk voorspelbare ontwikkelingen. Erdogan kon toch weten; dat Rutte effectieve, juist voor de VVD winstgevende, volkomen gerechtvaardigde, democratische maatregelen zou afkondigen en realiseren, die Erdogan en zijn dictatoriale, slaafse regering niet hebben ingecalculeerd. Met andere woorden, Erdogan heeft Rutte weer in het zadel geholpen, en niet zo’n klein beetje ook.

    Maar goed, met dit resultaat kunnen we goed leven denk ik. Mark moet met vier of vijf voormalige oppositie partijen een kabinet formeren, eheheh, lollig, dat wordt lachen als een boer met kiespijn…….. (letterlijk). Siebrand Buma komt met voor een nieuw kabinet veel te veel conservatieve breekpunten, en doctrine gebaseerde eisen. Tsja, daar knijpt het rechtse houten kruis te krampachtig, dan moet het op links gezocht worden. Groen links heeft een ongekende en daverende winst geboekt, de jeugd heeft eindelijk gesproken, met 14 zetels zal die er dan wel bij moeten. Ik schreef al, ik stem strategisch. De SP van Emiel Roemer zou dit keer wel eens serieus mee moeten worden genomen in de formatie. Die hebben ook 14 zetels, en samen met Groen links levert dat 28 zetels op. De SP heeft één zetel verloren, maar er mogelijk een heel kabinet bijgekregen, fantastisch resultaat dus. Dat is de pure democratie in z’n zuiverste form. De VVD kan niet meer zomaar z’n gang gaan, en Mark mag z’n keel wel flink smeren, proost…………

Laat een reactie achter