2025 zal augmented reality mainstream zijn.

2025: Acht ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen

Volgens Peter Diamandis, een van de oprichters van Singularity University, zullen de volgende acht ontwikkelingen voor 2025 de wereld zoals we die kennen op hun kop zetten.

1. Een menselijk brein voor duizend Amerikaanse dollar (rond de € 950).
Nog steeds slagen chipsbouwers er in om de Wet van Moore, die een verdubbeling van het aantal transistors per oppervlakteeenheid in twee jaar voorspelt, overeind te houden. Dit betekent, dat computers elke twee jaar dubbel zo krachtig worden. Diamandis gelooft dat deze trend de komende tien jaar door zal zetten en dat rond 2025 de rekencapaciteit van het menselijk brein (volgens Diamandis rond de 1016 rekencycli per seconde; hierover verschillen experts overigens van mening) wordt geëvenaard door een computer van rond de duizend Amerikaanse dollars van 2015.

Dit zal overigens nog niet een gesimuleerd menselijk brein zijn. Het simuleren van één seconde breinactiviteit van slechts 1% van het aantal menselijke neuronen kostte in 2013 40 minuten in een Japanse supercomputer.

2025 zal augmented reality mainstream zijn.
2025 zal augmented reality mainstream zijn.

2. Een economie met een biljoen sensoren
Het Internet of Everything (de combinatie van het menselijke internet met het Internet of Things) zal volgens Diamandis in 2025 rond de 100 miljard computers met samen  rond de biljoen sensoren met elkaar verbinden. Dat is meer dan tien computers per levende mens en ongeveer het aantal neuronen in het menselijk brein. Hij haalt een rapport (volledige versie) van netwerkgigant Cisco aan, waarin het bedrijf in 2025 een totaalbedrag van 19 biljoen dollar (dit is rond de 25 maal het Nederlandse BNP, of het totale Amerikaanse BNP, van nu) schat. Dit komt volgens Cisco voornamelijk door bespaarde kosten en nieuwe mogelijkheden bij zowel overheid (1/3) als bedrijven (2/3). Vanzelfsprekend hoopt Cisco hier flink aan te verdienen.

3. Een wereld met perfecte kennis.
Als een biljoen sensoren, embedded in satellieten tot smartphones en zelfrijdende auto’s, alles in de gaten houden, weet het collectieve web alles. Het zal in 2025 mogelijk zijn, de gehele wereld met hoge resolutie waar te nemen. De extreem krachtige computers van over tien jaar, zullen internetgebruikers in staat stellen om alles te weten te komen wat ze maar willen.

4. 8 miljard met elkaar verbonden mensen
De bedrijven Facebook (Internet.org), SpaceX, Google (Project Loon), Qualcomm en Virgin (OneWeb) werken ieder individueel aan gratis internet voor iedereen op de aarde, met snelheden boven de 1 megabit per seconde. In 2015 zijn drie miljard mensen verbonden met internet. In 2025 zullen dat er 8 miljard zijn: vrijwel de gehele mensheid. Dit betekent meer dan een verdubbeling van de afzetmarkt voor internetbedrijven (de reden dat ze dit internet uitrollen). Deze nieuw-verbonden mensen zullen gebruik kunnen maken van onder meer webwinkels, crowdsourcing, supercomputers en zoekdiensten zoals Google.

5. Disruptie van de gezondheidszorg
De vooruitgang in de gezondheidszorg is, zoals u als lezer zult weten, mild uitgedrukt, wat minder spectaculair dan in de computerindustrie. We betalen steeds meer voor zorg die in kwaliteit stagneert. Hier gaat de komende tien jaar flink verandering in komen. Duizenden nieuwe startups, met gevestigde internetreuzen als Google, Apple, Microsoft, SAP, IBM en dergelijke, storten zich nu op de gezondheidszorgindustrie met nieuwe ondernemingsmodellen die het tegenwoordige bureaucratische en inefficiënte systeem zullen democratiseren, geldlozer zullen maken en laten dematerialiseren. Biometrische sensoren (apps op uw smartphone kunnen nu al bijv. de polsslag meten) en AI zullen ons volledige greep geven op onze gezondheid. Slimme neurale netwerken zullen van veel ziekten, zoals kankers, hartziekten en neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer, de grondoorzaken hebben gevonden en het geneesmiddel. Robotchirurgen zullen chirurgische  operaties foutloos uitvoeren voor een laag bedrag. Elk van ons kan in 2025 een hart, lever, long of nier laten kweken als we die nodig hebben, in plaats van te moeten wachten tot een donor sterft.

6. Augmented en virtual reality
In de komende tien jaar gaan zowel augmented als virtual reality volledig doorbreken. De miljarden dollars die door bedrijven als Facebook (Oculus), Google (Magic Leap), Microsoft (Hololens), Sony, Qualcomm, HTC en anderen zijn geïnvesteerd zullen leiden tot een nieuwe generatie van displays en user interfaces.  Het scherm zoals we dat kennen van telefoon, computer en tv zal verdwijnen  en vervangen worden door een bril of contactlens, die er smaakvoller uit zullen zien dan bijvoorbeeld Google Glass. Als gevolg hiervan worden een groot aantal bedrijfstakken, variërend van de detailhandel tot makelaardij, onderwijs, reizen en de ontspanningssector drastisch veranderd. En vooral, niet te vergeten, ons dagelijks leven.

7. Je eigen persoonlijke assistent.
Apple-gebruikers zijn doorgaans erg enthousiast over de digitale assistent Siri. Deze zal de komende tien jaar opgevolgd worden door veel slimmere en krachtiger varianten, met uitgebreide mogelijkheden om vragen te begrijpen en te beantwoorden. Je zal je persoonlijke assistent in 2025 toegang geven tot je emails, al je gesprekken en de door de vele sensoren verzamelde biometrische data, vanwege de vele voordelen die het zal bieden.

8. Blockchain
Bitcoin is de bekendste toepassing van blockchain-technologie. De blockchain maakt het mogelijk om informatie, bijvoorbeeld eigendomsgegevens, in een netwerk op te slaan en over te dragen. Hiermee maakt de blockchain notarissen en banken overbodig. Sommigen, waaronder Netscape-pionier Marc Andreessen, geloven dat de blockchain net zoveel mogelijkheden biedt om winst te maken als het ontstaan  van het internet zelf.

 

8 gedachten over “2025: Acht ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen”

    1. Nou dan moet er ook maar een databank, een bunker met de belangerijkste data in metalen platen gegraveerd komen naast die zaadbank (longyearbayen).
      Met misschien ook nog een kooi van Faraday constructie er omheen.

  1. Persoonlijk denk ik dat het energiegebruik van veel essentiële, onmisbare informatie verwerkende systemen, steeds verder zal afnemen door toenemende efficiëntie van de systeemontwerpen. Een zonnestorm nu, zou zeker de wereld op z’n kop zetten, omdat de meeste van onze systemen aangesloten zijn op de huidige kwetsbare netwerken. Daar zal binnen afzienbare tijd verandering in komen, zeker als ik richting het Tesla van onze gewaardeerde Alon Musk kijk.

  2. Nick, we zullen straks zelfs gebruik kunnen maken van de altijd aanwezige tellurisch, elektrische vermogens die door het aardoppervlak stromen. Toekomstige kwantum computers kunnen daar met hun lage energieverbruik / prestatieverhoudingen voor eeuwig dienst doen. Dit ongeacht wat er ook op en rondom de planeet gebeurd.

Laat een reactie achter