Koeien leven van voor mensen oneetbaar gras, maar hebben daar acht kilogram van nodig om een kilo vlees te produceren.

Red de aarde, word vegetariër

Vlees eten betekent twee keer eten: eerst het veevoer door een varken of een koe, dan het dier. Dit is niet slim, want om een kilo vlees te produceren heb je al gauw vijf tot tien kilo veevoer nodig. Is vegetariër worden dan de oplossing?

Voederconversie

Koeien leven van voor mensen oneetbaar gras, maar hebben daar acht kilogram van nodig om een kilo vlees te produceren.
Koeien leven van voor mensen oneetbaar gras, maar hebben daar acht kilogram (droge stof) van nodig om een kilo vlees te produceren.

Landbouwwetenschappers noemen het aantal kilo’s droog voer dat een dier eet gedeeld door het aantal kilo’s vlees dat het dier produceert de voederconversie. De cijfers zijn onthutsend.

Diersoort kg voer per kg dier
Rundvee en schapen 8 of hoger
Varkens 3,5
Kippen 2-4
Tilapia 1,7
Zalm en forel 1,2
Afrikaanse meerval 0,8

Overigens is deze vergelijking niet helemaal eerlijk. Runderen eten voor het grootste deel gras en hooi, een lastig, voor mensen zelfs onmogelijk te verteren vorm van voedsel. Vissen eten voornamelijk eiwit, dat zeer schaars is. Alleen de plantenetende tilapia levert een goede vergelijking met graasvee.

Op een groot deel van de landbouwoppervlakte staan geen granen, maar gras waarop vee wordt gehouden. Ook gebieden waar eigenlijk beter geen of weinig vee gehouden moet worden, zoals halfwoestijnen, worden kaalgegeten door veel te grote kudden. Veel graan wordt niet door mensen gegeten, maar door dieren. Om dat graan te verbouwen is veel water nodig: enkele honderden liters tot duizenden liters per kilo. Elke kilo vlees waarvoor veevoer wordt gekweekt, leidt dus tot duizenden liters extra watergebruik.

Voordelen van het eten van vlees
Dieren eten vaak plantenresten die onverteerbaar zijn voor mensen. De geconcentreerde eiwitten in vlees zijn veel makkelijker verteerbaar dan die uit planten en hebben ook de juiste samenstelling. Een vegetariër moet granen en peulvruchten in een 2:1 verhouding eten om zo aan zijn portie dagelijkse aminozuren te komen. Vlees bevat het vitamine B12, dat verder alleen in gist-bevattende voedingsmiddelen als Marmite voorkomt. Daarom is het beter kinderen die immers in de groei zijn veel vlees te geven. Ook voor zwangere vrouwen en vrouwen voor de overgang, of mensen in een ziekenhuis na een operatie is vlees aan te raden.

De nadelen
Vlees bevat eiwitten en vetten, maar geen voedingsvezel. Daarom is het makkelijk snel te veel calorieën binnen te krijgen. Vlees bevat allerlei twijfelachtige substanties zoals antibiotica. Deze worden kwistig gebruikt in de veeteelt om de groei hoger te maken. Ook zijn de verzadigde vetten in vlees schadelijk. Wat dat betreft is zeevis een betere keus (al bevat deze veel zware metalen, dus doe dit niet vaker dan 1-2x per week).  Voor volwassen mannen is vlees minder nodig. Zij kunnen in plaats hiervan beter vis, peulvruchten en paddenstoelen eten.

6 gedachten over “Red de aarde, word vegetariër”

  1. Ik heb het meerder keren geprobeerd om vegetarier te worden. Maar ik vind vlees denk ik te lekker en ik voel me ook beter als ik vlees eet. Ook is het erg lastig als niet het hele gezin meedoet. Ik vind zelf als belangrijkste argument, dat de huidige wijze van omgaan met dieren, walgelijk is. Een dier doden in de vrije natuur en opeten is heel wat anders dan een dier in het donker met eenzijdig voedsel, te krappe leefruimtes, etc. etc. opfokken en vervolgens naar de slachtbank voeren.
    In de leus “red de aarde, wordt vegetarier kan ik mij niet vinden”. Het geeft alleen wat meer tijd voordat er voedsel/water tekorten ontstaan. De hoeveelheid mensen blijft toenemen tot er te weinig voedsel/water is. Deze extra mensen die mogelijk zijn als iedereen vegetarier wordt, hebben ook andere zaken nodig zoals hout, energie, metalen etc. De uiteindelijke situatie is denk ik alleen maar erger. Een pleister op een zwerende wond.
    De enige oplossing is de bron van het probleem aanpakken. Er zijn teveel mensen. Dit zou gereguleerd moeten worden. Ik weet niet hoe en daar waag ik me ook niet aan, maar volgens de complot theorien wordt daar hard aan gewerkt.

  2. Zware metalen in zeevis? onzin …Je kunt rustig elke dag vis eten als je wilt. De situatie zoals in de jaren 60 van de vorige eeuw met sterk vervuilde rivieren bestaat niet meer. Al is er dan veel vervuild slib met rivieren, in de zeeën aangespoeld, veel is al weer onder andere schone lagen slib en zand verdwenen. Het Minemata schandaal met kwik in Japan uit de vorige eeuw is geschiedenis al zal er af en toe wel weer een vervuilingsbron opduiken. Er wordt ook nog altijd gecontroleerd op dit soort dingen. Enige beperking van de zee is haar capaciteit en overbevissing.

  3. Vlees eten is in mijn ogen geen probleem, alleen de manier waarop ze tegenwoordig  vee word gehouden wel. ik ben zelf opgegroeid op een boerderij waar de dieren altijd zolang mogelijk buiten lopen en nooit (alleen bij ziekte wel natuurlijk) nutteloos antibiotica krijgen. Tevens vind ik dat vlees maar ook dieren niet de gehele wereld over gesleept moeten worden. Denk aan parmaham of kalveren die landoverschrijdend worden vervoerd om daarna geslacht te worden. gesloten natuurlijke kringloop binnen een kleine omgeving is vele malen beter. Het hele waterverhaal is in mijn ogen onzin vele zeeschepen zijn uitgerust met watermakers zodat je als je dit groot zou aanpakken wel oceaanwater zou kunnen gebruiken om te irrigeren. Maar de voedselindustrie verdient een beetje te veel centjes aan de mensen op deze manier dus dat zou wel eens een tijdje kunnen duren voor zoiets word ontwikkelt.

  4. De grootste reden om vegetarier te worden is imho je eigen gezondheid. En ook belangrijk is om suikers te vermijden zoals in snoep, frisdrank en blikgroente. En vooral de grote hoeveelheden eten, veel meer als een gezonde mens nodig heeft, die veel mensen dagelijks naar binnen werken zijn op de lange termijn funest voor je lichaam. Wel is het goed om toch zuivel, met mate, te gebruiken voor de nodige sporen elementen. En nog een laatste tip: begin een eigen moes en fruittuin want wat is er leuker en meer voldoening gevend dan een groot deel van je voedsel zelf te verbouwen!

Laat een reactie achter