Dubai; stad met visie

Dubai is een van de zeven emiraten, die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Van oudsher is het een handelsstad vanwege een gunstige ligging aan zee. In de Emiraten zijn er veel oliereserves, maar die bevinden zich vooral in de emiraat van Abu Dhabi. Dubai zelf heeft maar een beperkte voorraad olie, en daarvoor waren er andere bronnen nodig om zich in de toekomst te verzekeren van inkomsten.

5 dagen Dubai
Ik was recentelijk toe aan wat zon en binnen Europa kwam de temperatuur nauwelijks boven de 20 graden. Toen kwam Dubai bij me op. Ik had er over gelezen en TV programma’s over gezien. Omdat in de deze periode niet de extreem hoge temperaturen zijn, zoals in de zomer, en was dit een uitstekende periode om daar eens naar toe te gaan.
De in Dubai gevestigde vliegmaatschappij, Emirates, heeft met een persoonlijk entertainment systeem een uitstekende service aan boord. Een uitgebreide selectie van films, documentaires, games en muziek maken de vlucht van 6-7 uur goed te doen. Ik ging er heen met mijn vrouw en twee kinderen, en had een middenklasse hotel geboekt, in wat naderhand bleek, het oudere gedeelte van Dubai. We kwamen daar midden in de nacht aan, en wilden nog even iets eten. Zodra we uit het hotel de boulevard opliepen, viel me de hoeveelheid wachtende dames daar op. Naar wat ik later hoorde van de taxichauffeurs is dat ook een van de aspecten die Dubai aantrekkingskracht geven.

Dubai Marina bron; wikipedia
Dubai Marina
bron; wikipedia

Ik ging daar voornamelijk voor het eten, mijn vrouw houdt van winkelen, en binnen de winkelcentra, is er vertier voor de kinderen in de vorm van een groot aquarium en speelhallen. We hadden we een woestijnsafari gepland, en een boottochtje langs de kust om de skyline en de eilanden te bewonderen. Dubai heeft prachtige hotels waar je als toerist kan aanschuiven in de daarbinnen gelegen restaurants. Prijzen zijn niet veel hoger als je wat je hier in Nederland voor een restaurantbezoek betaald, en de keuze is enorm uitgebreid. En als je op internet op zoek gaat naar kortingsbonnetjes, dan wordt het zelfs verhoudingsgewijs goedkoop. Zeer de moeite waard zijn de dessert en gebak die daar gepresenteerd worden. Die zijn van een varieteit en niveau die je in Nederland zelden tegenkomt.

Identiteit

Dubai is een Engelse kolonie geweest, dus je kan er met Engels goed terecht. De service in hotel en restaurants is uitstekend en vervoer gaat grotendeels via de taxi. De chauffeurs zijn netjes en vriendelijk, en de ritprijzen zijn ook goed te doen. Omdat ik met mijn gezin was, had ik niet helemaal de vrijheid om te doen wat ik wilde. Jetskien op zee, buggy rijden in de woestijn, racen op de baan, daar kwam ik niet aan toe. Maar dat zijn ook prijzige avontuurtjes. Liefhebbers van auto’s en paarden kunnen ook hun hart ophalen daar, er schijnen prachtige golfbanen te zijn, ruime mogelijheden voor watersport en duiken, en prachtige stranden en spa resorts. Volgende keer gaan we een oppas voor de kinderen regelen, en zorgen dat de zakken diep genoeg zijn.

Ik was ook benieuwd naar het nachtleven. Ik ben niet zo’n uitgaanstype, maar ik wilde het wel meemaken. Maar mijn vrouw en ik hadden het snel gezien in de nachtclubs. Harde muziek, en te kort gerokte dames maakte dat we ons niet zo op ons gemak voelde, dus we hielden het bij een cocktailtje aan de bar. Wat ze trouwens zeggen over Arabieren en auto’s is waar. Auto’s met de prijs van een huis zijn heel normaal daar. Het aantal superrijken is onzettend hoog daar. Dankzij een uitgekiende marketing heeft het de faam vergelijkbaar met Las Vegas en Monaco.

Stad van superlatieven

Skyline downtown Dubai met in het midden de Burj Khalifa Bron; skyscrapercity.com
Skyline Dubai financieel centrum met in het midden de Burj Khalifa
Bron; skyscrapercity.com
Dubai is wereldwijd bekend geworden door megalomaan aandoende bouwprojecten. Als centraal punt tussen Azië, Europa en Afrika, heeft de focus op toerisme en een functie als zakencentrum. In twintig jaar tijd is het van een regionaal centrum, tot een kosmopolitische wereldstad verworden. Dit dankzij een een torenhoge ambitie en de vele oliedollars, die de ambitieuze projecten mogelijk maakten.

Momenteel heeft Dubai met de Burj Khalifa de hoogste wolkenkrabber ter wereld (in Jeddah zijn al met een andere bezig, met daarin de het hoogst gelegen restaurant, het hoogst gelegen zwembad en moskee, en de snelste lift ter wereld. Aangelegen aan de Khalifa is de Dubai Mall, het grootste winkelcentrum qua oppervlak ter wereld.
Dubai heeft een groot aanbod van stijlvolle vijf sterren hotels. En met de Burj al Arab heeft het naast de hoogste, ook de meest luxueuze hotel ter wereld, met een claim van zeven sterren. In Dubai bevindt zich de grootste indoor skihal ter wereld, het hoogste appartementen gebouw, de grootste jachthaven, grootste kunstmatig aangelegde handelshaven, het grootste kunstmatige eiland in de vorm van de bekende Palmeiland.

Crisis en de toekomst van Dubai

Toekomstvisie van de kunstmatige eilanden. Links het bestaande Palm Jumeirah, midden het in aanbouw zijnde 'The world' en er omheen het geplande 'The Universe' en rechts het geplande Palm Deira. Bron; wikipedia
Toekomstvisie van de kunstmatige eilanden. Links het bestaande Palm Jumeirah, midden het in aanbouw zijnde ‘The world’ en er omheen het geplande ‘The Universe’ en rechts het geplande Palm Deira.
Bron; wikipedia
Want mij aanspreekt, is de visie waaruit Dubai is opgebouwd. Met behulp van oliegeld is wat sommige mensen een luchtkastelen zouden noemen, werkelijkheid gemaakt. De stad bruist

De financiële crisis had ook in Dubai hard toegeslagen, en de prijzen van de vastgoed waren met de helft gedaald, waardoor projecten als het 2e Palmeiland en ‘The World’ eilanden vertraging hebben opgelopen. Maar momenteel wordt er weer stevig doorgebouwd in Dubai, en staan er nog meer andere megaprojecten in de planning.
Tijdens mijn bezoek leerde mij hoe de stad is opgebouwd, het oude gedeelte, het financiële centrum, en het nieuwe jachthavengedeelte, Dubai Marina.

Het is opmerkelijk dat al die kamers in die dure hotels gevuld raken. Ik ben niet onbemiddeld, maar duizenden euro’s voor een verblijf, dat vindt ik al best decadent. En de bedoeling is dat er nog veel meer luxe hotels bijkomen. De aantrekkingskracht is enorm, en met een groeiende middenklasse en toenemende welvaart in de opkomende economieën in Arie als Afrika is er nog genoeg markt voor mensen die hun geld willen uitgeven. En daar is een Dubai een uitstekende plek voor.

26 gedachten over “Dubai; stad met visie”

    1. Time will tell time of existance. Not a dusty clock. De stad is gebouwd volgens een Amerikaans model met Amerikaanse architecten….. Hmm waarom?
       
      Hopelijk nog leuk voor een ´eenmalige wandeling´ vol leuke verrassingen? 

  1. Tui, ik ben ivm mijn werkzaamheden aan boord vele malen voorheen in Dubai geweest en kan gerust zeggen, dat ik de stad heb zien groeien in haar ontwikkeling. En als ik de foto’s zo zie dan hebben ze daarna niet stil gezeten. In mijn tijd, was goud en de daaraan gerelateerde sierraden, goedkoop en goed, is dat nog zo, vele goudsmidjes aanwezig toen. Ook de gezondheidszorg voor de gewone man was zeer goed geregeld. zo hebben ze daar in het algemeen gesproken het volk laten meedelen in de winsten van de olie. Dus laat ze daar maar schuiven met zn allen. Mooi dat je dat gedaan hebt met je gezin, het zal een lang blijvende en dierbare herinnering zijn. Mvg Paul.

  2. In een idioot tempo een stad neerzetten in de hoop dat toerisme het oliegeld ooit kan vervangen is totaal visieloos. Als er een wereldwijde economische dip is (2008 anyone?) waar moeten dan al die toeristen vandaan komen? Daarnaast beschikt Dubai over een van de grootste desalinatie-installaties in de wereld, wat ze vervolgens aanwenden voor het grootste waterpretpark in de wereld, wat een geweldige visie is dat (kuch).
     
    Dubai is afhankelijk van de buitenwereld voor 99 procent van haar voedsel. Een stad met visie probeert in tijden van rijkdom haar eigen zelfvoorzienendheid te vergroten. Het zoetwater aanwenden voor voedselproductie bijvoorbeeld. Visie is het in tijden van relatieve rijkdom alle goederen importeren waarin tekorten ontstaan zodra deze tijden voorbij zijn. Het zou getuigen van visie als men zich niet afhankelijk maakt van één (of twee) inkomenstenbron(nen) (toerisme & smokkelpraktijken).
     
    Kortom visie zou zijn als ze hun stad toekomstbestendig maken, zonder totaal afhankelijk te zijn van datgene dat de rest van de wereld richting dubai stuurt/ verscheept.
     
     
     
     
     
     

  3. Ik ben het volledig met Marcel eens. Het is allemaal pracht en praal dat inderdaad allemaal kunstmatig in stand wordt gehouden. Tuurlijk hartstikke mooi dat wij Nederlanders allerlei megalomane projecten uit hebben mogen voeren. De palm eilanden en de wereld zijn daar de beste voorbeelden van, knap staaltje techniek. Wat een hoop mensen echter niet weten is dat het ontzettend veel onderhoud vergt om die eilanden úberhaubt bestaansrecht te geven. Zonder dit onderhoud spoelt de boel zo weer weg. In esthetisch opzicht is het trouwens niet om aan te zien. Het lijkt vanuit de lucht gewoon een bij elkaar geraapt zooitje.
    De economische omstandigheden maken het momenteel allemaal mogelijk, inclusief de crisis. Ik vraag me af hoeveel er overeind blijft in Dubai als het écht tegen gaat zitten. Er zijn nu eigenlijk maar weinig tekorten (schaarste) aan grondstoffen (olie), het is een illusie. Op die manier kan de prijs kunstmatig hoog gehouden worden om alles in stand te kunnen houden. Voorraden zijn echter niet onuitputtelijk en raken na verloop van tijd op. De olie zal langzaam maar zeker voor minder inkomsten zorgen en dan stort alles als een kaartenhuis in elkaar.

  4. Er is nog een schaduwkant aan de kleine oliestaten. Het werk wordt vooral gedaan door Indiers en andere tijdelijke migranten die in armoedige omstandigheden leven, ver verwijderd van de ‘citylights’. In veel van dit soort landen vormen deze de meerderheid van de bevolking, maar ze hebben geen enkele rechten.
    Ze leven zonder hun familie en worden slechts gezien als ‘werkpaarden’. 

    1. Eerst ander nieuws, vanmiddag met mijn vrouw het veld in geweest. In de lucht vele groepen ganzen, die even wat van slag waren betreffende de koers naar het Noorden, ook nog een hele zwerm op het land (zie panorama foto), plm 50 st Groenlingen en een paar Kramsvogels die langzaam maar zeker naar het Noorden trekken en niet te vergeten 18 st Reeen waargenomen. http://www.levendmechanisme.nl/foto/27-02-2013-Ganzen-binnemiede.jpg
      Tombraider, wat je zegt klopt volkomen, het zijn doorgaans Shiks, die jaren terug hun land uit zijn gevlucht. Voor de Arabier hebben ze weinig of geen status.
      Tui, ben je eigenlijk daar ook nog de woestijn in geweest, naar de nomadestammen en heb je hier ook de hydrocultuur bekeken. Want ze gaan via dit systeem ook steeds meer hun eigen groente ed verbouwen? Mvg Paul.

        1. Tui, dat doen ze al. Er is een stikstofplantje dat binnen 2 dgn volgroeid is en weer omgeploegd wordt. De naam ben ik kwijt. Maar ze maken bevloeiingsgebiedjes, met kanaaltjes er om Heen (denk hierbij aan een diepe greppel), werkt perfect. Dat heb ik meegemaakt in Koeweit in de woestijn. Ongelooflijk, daarna kunnen ze groente ed op verbouwen. Mvg Paul.

  5. Dubai heeft in tegenstelling tot Quatar een slechte lange termijn visie. Dubai is snel uit de grond gestampt waar Quatar langzaam en evenwichtig bouwt in stad en visie.
    Veel onroerend goed is aan het verzakken en verliest zijn waarde. Qua economie is het ook afhankelijk van haar bewoners. Een groot gedeelte bestond uit aan de bouw gerelatieerde bewoners die nu niet meer nodig zijn en Dubai massaal verlaten of in de armoede verdwijnen. Hierdoor mist de middenstand veel omzet. En leuke witte stranden alleen hebben ze er een poepprobleem omdat de riolering het niet aankan en de caravan met poepauto’s ook niet. Alhoewel een beetje inenten en goed verzekeren daarbij uitkomst kunnen bieden. Dus wat mij betreft Du baybay.

    1. Qatar is ook flink aan de weg aan het timmeren. Ook daar wordt er met oliegeld projecten gefinancierd, waaronder de WK 2022. Jeddah, waar ze aan een nog hogere toren aan het bouwen zijn is ook een voorbeeld van een Arabische stad die het toeristen (of moslim die de hadj willen doen). Dubai is een voorbeeld voor hun, en natuurlijk kunnen ze daarbij ook leren wat minder goed gaat daar.

      Natuurlijk is niet iedereen rijk daar in Dubai, en zal er een grote groep arbeiders zijn, die tegen uitbuiting aanzitten. Maar al die migrantenwerkers, zijn naar Dubai gekomen voor een beter leven, daar waar in land van herkomst minder mogelijkheden waren.

      De migranten krijgen een verblijfsvergunning, en zolang er werk voor hun is, wordt hun verblijfsvergunning verlengt. En zolang de toeristen blijven komen, is er nog genoeg werk. En zoals ik meldde, er wordt stevig doorgebouwd in Dubai.

      Ironisch genoeg zullen de arbeiders weinig over houden als hun huur en andere levensonderhoud is betaald. Dus het meerendeel wat ze verdienen, gaat weer in de zakken van de arabieren. Best slim eigenlijk.

    1. Het wordt toch van beton en staal gebouwt, Leon. De steden die jij noemt hebben natuurlijk al veel meer een verhaal, maar Dubai is pas 20 jaar bezig, en kan nu al wedijveren met die steden als toeristische bestemming. Waarom zou een dergelijke ambitie zielig zijn? De investeringen zijn een groot risico, maar het trekt nu al 10 milljoen bezoekers per jaar, en het aantal groeit.

      De ligging maakt het in 6-7 uur vliegen bereikbaar voor zowel Europeanen, Aziaten en Afrikanen, de faciliteiten die ze daar te bieden hebben zijn de moeite waard, en mij persoonlijk geeft het een minder druk gevoel als de andere wereldsteden waar ik ben geweest. 

  6. Ik ben er ook ooit geweest 2 dagen, op doorreis vanwege werk.
    Vind het prachtig als mensen ‘onmogelijke’ zaken weten te realiseren. Maar kan er nooit zo goed tegen als dat dan gebeurd op een volstrekt nutteloze, onzinnige manier, terwijl er zoveel mooiere dingen gedaan kunnen worden die minstens zo indrukwekkend zouden zijn, maar daarnaast ook nog bestaansrecht zouden hebben.
     

  7. Dubai is decadent en kapitalistisch. De 500 miljard die daar is geïnvesteerd zouden ook op een andere manier gebruikt kunnen worden. Maar dat zijn keuzes die gemaakt worden. Vaak draait het daarbij om zelfbehoud, of als je het een stap verder neemt, geld en macht. En dan kan je met die macht doen wat je wilt. De emir van Dubai is ook van de grootste filantropen ter wereld -> Maktoum foundation.

     

  8. Het is opmerkelijk dat in Dubai of de andere zes emiraten nooit aanslagen worden gepleegd door moslimextremisten. Ook steunt de Maktoum Foundation veel islamiseringsprojecten en waren de Emiraten een van de drie landen die de taliban erkenden. Zegt wel weer genoeg denk ik.

    1. Heb ik nooit bij stil gestaan, maar het zegt genoeg dat die omgeving gevrijwaard blijft van aanslagen. Men kan zich blijkbaar vrijkopen en dan alles doen wat de islam verboden heeft. Lekker hypocriet, maar daar staat elke wel religie bekend om.

  9. Hallo,

    wij zijn bezig met een onderzoek over de toekomst van Dubai.
    Echter zijn wij hier zelf nog nooit geweest, weet u misschien waar de toeristen die Dubai bezoeken vandaan komen? En eventueel waarom ze Dubai bezoeken?

    M.v.g.
    Yvonne Meppelink

Laat een reactie achter