Giorgios Papandreou deed met het referendum een meesterzet.

Grieks referendum zeer verstandige beslissing

Papandreou krijgt de politiek van heel Europa over zich heen voor het uit willen schrijven van een referendum. In plaats van hem te verketteren, zouden andere Europese politici respect voor zijn wijsheid en politieke meesterschap moeten hebben.

Vertrouwen Grieken in de overheid is nul
Jarenlang financieel wanbeleid, ingegeven door te hooggespannen verwachtingen van de Grieken, hebben het land op de rand van de afgrond gebracht. De overheid zal een aantal impopulaire maatregelen moeten nemen om het land er weer boven op te brengen.
De stabiliteit van een land hangt voor een belangrijk deel af van het vertrouwen dat de onderdanen in de overheid hebben. Is dit zeer laag, zoals in Griekenland, dan is het land vrijwel onbestuurbaar. Zeker als de regering controversiële beslissingen moet nemen zoals nu. Dit is het probleem waarmee Georgios Papandreou zit. Hij heeft voldoende mandaat nodig om een einde te maken aan jaren van potverteren. Wie zich nog de enorme demonstraties herinnert na de vrij beperkte bezuinigingen door het kabinet Lubbers in de jaren tachtig, kan zich wel indenken wat de gevolgen zijn van veel en veel zwaardere bezuinigingen bij een heetgebakerd volk als de Grieken. Kortom: Papandreou moest aan legitimiteit komen, en snel.

Giorgios Papandreou deed met het referendum een meesterzet.
Georgios Papandreou deed met het referendum een meesterzet.

Papandreou dwingt Grieken tot duidelijke keuze: uit de euro of bezuinigen
Papandreou, een door de wol geverfde sluwe vos, zag deze situatie al langer uitkomen. Het land balanceert immers al twee jaar op de rand van de afgrond. We hebben gezien dat de Grieken er alles aan hebben gedaan hun hopeloze situatie iets minder hopeloos te maken. Het is nu in het belang van Griekenland dat het land een duidelijke keuze maakt.

Optie één is een failliet en uit de eurozone stappen. Hiermee zou het land in een klap van de schulden af zijn en de nieuwe munt flink kunnen laten devalueren, waarmee Griekenland het goedkoopste land van Europa zou worden. Wel zouden de Grieken dat in hun portemonnee merken. Dit is uiteraard de beste optie voor Griekenland. Voor houders van Griekse obligaties is dit uiteraard een beetje huilen, maar ze hadden dit van tevoren kunnen weten. Veel medelijden hiermee hoeven we niet te hebben. Papandreou heeft zich op deze situatie reeds voorbereid.

De tweede optie is dat Griekenland de draconische bezuinigingsmaatregelen uitvoert. Dit zal op korte termijn een rampzalig effect op de Griekse economie hebben. Op de langere termijn vliegen er veel ambtenaren uit (een zegen) en worden er veel verliesgevende overheidsbedrijven geprivatiseerd (idem). Stemmen de meeste Grieken voor deze optie, dan zal Papandreou het draagvlak hebben waarmee hij ze uit kan voeren. Stakers en relschoppers gaan hiermee in tegen de meerderheid van de kiezers en verliezen hiermee hun morele gezag. Politiek zit Papandreou zo op rozen.

Beslissing Papandreou verstandig, ook voor de rest van Europa
Kortom: met dit referendum schiep hij een win-win situatie, ook voor de rest van Europa. Hopelijk komt dit referendum zo snel mogelijk. Stapt Griekenland uit de euro, dan betekent dit het einde aan een lijdensweg. Er zullen verliezen zijn, maar deze zullen niet eindeloos doorgaan zoals nu. Misschien zal Italië volgen, maar Spanje is stabiel en transparant genoeg om zich met Europese hulp te kunnen herstellen. Zeker als er op grote schaal in zonne-energie geïnvesteerd gaat worden en Spaanse jongeren in het rijke noorden als gastarbeider aan de slag gaan. Bezuinigt Griekenland, dan betekent dit voor de rest van Europa dat de Griekse schulden niet afgeschreven hoeven te worden.

Uiteraard weten de Europese politici dit ook wel. Ze hebben alleen een hartgrondige afkeer van referenda. Die zouden hun eigen onderdanen wel eens op ideeën kunnen brengen.

13 gedachten over “Grieks referendum zeer verstandige beslissing”

  1. Heb toch het gevoel dat je het z.g. besmettingsgevaar in de vorm van hogere rentes voor Italie en Spanje, problemen rond Franse banken onderschat.
    Denk dat als dat besmettingsgevaar er niet was, het gevaar op een keten van reacties, Griekenland allang uit de Euro was gezet, wat inderdaad beter zou zijn voor iedereen.

  2. Daar ik in Portugal woon, hoop ik zwaar dat ook Portugal het Griekse voorbeeld volgt. Want ook hier is het niet meer te doen voor de mensen.

    Wat Spanje betreft denk ik dat je het een beetje te rooskleurig ziet.

  3. Apart idd, dat onze “democratische leiders” om het hardste roepen dat een referendum vooral moet worden voorkomen. Kortom ze willen eigenlijk dat het Griekse volk eigenlijk zo weinig mogelijk zou mogen meebeslissen over hun eigen toekomst?… Die koers lijken ze hier overigens ook te voeren door Nederlandse dieper en dieper in de staatsschulden te steken om andere landen zogenaamd te “redden”.
    Dat je dit als Nederlandse polici zo breed laat merken laat denk ik zien onder wat voor bizar regiem we hier in Nederland hebben zitten…

  4. Een interessant artikel wat ik nog tegenkwam over hoe Ijsland de problemen daar heeft opgelost: http://www.newsnetscotland.com/index.php/scottish-news/3057-a-story-missing-from-our-media-icelands-on-going-revolution.html

    Die hebben heel hard de internationale banken buiten de deur gezet, de bankdirecteurs die de ellende hadden veroorzaakt strafrechterlijk vervolgt en zijn juist veel democratischer doorgegaan inplaats van te luisteren naar de dreigementen van cartels zoals de IMF die overheide willen dwingen sociale voorzieningen uit te kleden en staatsbedrijven te verkopen.

  5. Prima en helder geschreven artikel, inhoudelijk ook zeer sterk. Maar één zin levert bij Zevert een beetje weerstand op: “Voor houders van Griekse obligaties is dit uiteraard een beetje huilen, maar ze hadden dit van tevoren kunnen weten. Veel medelijden hiermee hoeven we niet te hebben.”
    Vergeten wordt hierbij dat er ook institutionele houders van Griekse obligaties zijn die dat met geld van gewone mensen doen. Pensioenfondsen bijvoorbeeld waarvan de bestuurders hun zakken lekker weten te vullen en de uiteindelijke verliezen voor de gewone mensen zijn.

  6. zie het als de natuur. na een brand ontstaat een prachtige frisse flora. de griekse bosbrand optie 1 is de enige oplossing. zoniet dan zal het griekse vuur blijven branden aangewakkerd door de onophoudelijke stoom van euro bankbiljetten.

  7. Vanochtend dacht ik ook aan een metafoor die iets met branden te maken heeft.
    Stel je huis staat in brand. Vervolgens ga je over een maand een beslissing nemen of je dat huis wel of niet wil laten blussen.

  8. Robbieknor@work

    Roeland: je slaat de spijker op zijn kop. Zo’n wachtperiode zorgt er allereerst voor dat dit gezwel kan groeien (andere landen komen in de gevarenzone), en daarnaast geloof ik niet dat een maatregel zoals deze ongedaan moet kunnen worden door algemene onvrede.
    Beter om een alternatief te formuleren en daar de mensen voor te laten kiezen, ergens tegen zijn is altijd makkelijker tenzij de gevolgen onvermijdelijk zijn.
    Bij een failliet kunnen de Grieken er vanuitgaan dat ze:
    1) massaal hun baan verliezen en/of hun slaris zien verdampen
    2) hun pensioenen en uitkeringen kwijtraken
    3) scholing en gezondheid in elkaar storten
    4) een enorme inflatie over zich heen krijgen waardoor wat ze nu hebben zo op is
    5) politiek volkomen geisoleerd raken van Europa
    Kortom: Griekenland wordt een derde wereldland.

    1. Waarom?
      De Grieken kunnen dan domweg uit de euro stappen en alle staatsobligaties in euro’s omzetten in nieuwe drachmes, 1:1. Die kunnen ze vervolgens op laten kopen door hun eigen centrale bank – voor drachmes. Uiteraard zal die drachme zwaar kelderen, maar daarmee wordt Griekenland weer spotgoedkoop. Vakantielanden als Turkije en Egypte leggen het dan finaal af. Uiteraard wil iedereen zo snel mogelijk van die drachmes af, wat er voor zorgt dat de economie snel opleeft. Zwarte-pieten, zeg maar. Als de grieken zo verstandig zijn wegens de noodtoestand meteen af te rekenen met die enorme aantallen ambtenaren komt dat helemaal goed.

  9. Beste doemdenkers,

    jullie snappen er helemaal niks van, hoe eerder wij met zijn allen in de eurogevarenzone komen hoe beter. De euro is de kwaal, niet degenen die de euro gecreeerd hebben, distribueren, verhandelen enz. Hoe sneller wij in de gevarenzone zitten hoe eerder we verlost zijn van de kwaal.

Laat een reactie achter