Duurzame alternatieve energie komt te laat

Voorheen werd de klimaatverandering als belangrijkste reden genoemd om te investeren in duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Dat is aan het veranderen.
Nu blijkt het economisch rendabel om windmolens en zonnepanelen te maken i.p.v. conventionele energiecentrales. Niet alleen voor kleinschalige, afgelegen boerderijen, maar grote bedrijven in grote steden beginnen zelf energie op te wekken om de kosten te drukken.
In sommige delen van de wereld kan zonne-energie al concurreren met energie uit fossiele brandstof.

Optimisten menen dat we in 2050 volledig zullen zijn overgestapt op duurzame energie. Tijdens die overstap zelf zullen we nog heel veel fossiele energie moeten investeren in de bouw van windmolens en zonne-centrales.
Het lijkt erop dat de overstap naar duurzame alternatieven, te laat is ingezet: 2050 is nog ver weg. In veel landen is er nu al een nijpend tekort aan energie. Klik voor een overzicht eens naar energyshortage.org. In grote delen van Afrika en Zuid-Azië zijn stroomonderbrekingen een alledaags verschijnsel.
In het zonovergoten Australië moet in allerijl een conventionele elektriciteitscentrale uit de grond gestampt worden om een dreigend energietekort af te wenden.
Makkelijk winbare olie en steenkool raken op en zullen onvoldoende zijn om tot 2050 voldoende energie op te wekken. De overstap naar duurzame energie moet zo snel mogelijk.

Voor de overstap naar duurzame energie is geen geld opzij gezet. Overheden zullen jarenlang veel moeten bezuinigen op uitgaven aan onderwijs, gezondheidszorg en defensie om de energiecentrales van de toekomst te bouwen. De politici kunnen dergelijke langetermijnplannen moeilijk verkopen en zullen daarom de pijnlijke beslissingen voor zich uitschuiven.

De duurzame energie van de toekomst hebben we nu al nodig. Door energietekorten zal onze welvaart afnemen. Gedwongen door hoge kosten en stroomonderbrekingen, zullen we ons leven aanpassen. De vraag naar elektriciteit zal afnemen. Met als groot voordeel dat de overstap naar duurzame elektriciteit makkelijker wordt.

2 gedachten over “Duurzame alternatieve energie komt te laat”

  1. Zolang het zo druk op de weg is en het goedkoper is om met diesel-slurpende vrachtwagens spullen te vervoeren ipv het spoor of het water, is energie veel te goedkoop. Zolang er nog steeds volop auto’s verkocht worden, met het formaat van een kleuine vrachtwagen waarin één persoon rijdt, is benzine goedkoop.
    Zolang het voor bedrijven niet de moeite is om het licht uit te doen, als het personeel naar huis gaat, is de elektriciteitsprijs irrelevant. Hoeveel kantoren zijn ’s avonds en ’s nachts fel verlicht?
    Zolang etalages de hele nacht feller verlicht worden dan een huiskamer of kantoor, is de elektriciteitsprijs geen factor van betekenis.
    En nog steeds is het verbuik van een auto bij de aanschaf een factor van weinig invloed.
    Energie te duur? Ze is spotgoedkoop en we verspillen haar zoals nooit eerder tevoren.
    Alternatieve energie is nog steeds allean maar goed om het meerverbruik op te vangen en heeft de afgelopen jaren alleen maar voorkomen dat er nóg meer fossiele brandstofcentrales bijgekomen zijn.

Laat een reactie achter