Voor het bedrag van een gemiddeld huis in nederland koop je in onze buurlanden een villa.

Huizen kunnen tachtig procent goedkoper

Vrijwel alle producten en diensten, variërend van eieren tot computers, zijn de afgelopen halve eeuw relatief veel goedkoper geworden. Een opmerkelijke uitzondering zijn woningen. Deze zijn aanmerkelijk duurder dan ze decennia geleden waren. Hier is duidelijk iets aan de hand…

Huizen in Nederland erg duur
Op dit moment kost een huis in Nederland rond de 250 000 euro. Huizenbezitters zijn hier uiteraard erg blij mee (voor de goede orde: daar hoort schrijver dezes ook bij). Het is erg leuk rijk te zijn, daar niet van, maar het is nogal vervelend voor mensen die geen huis hebben en een huis willen kopen. Ook betekent het dat mensen heel veel geld kwijt zijn aan woonlasten. Goed, daar hebben ze weer huursubsidies, huurcommissies, hypotheekrenteaftrek, garantiefondsen en allerlei ander moois voor, wat weer goed nieuws is voor de werkgelegenheid, maar laten we eerlijk zijn: dit is allemaal maar lapwerk. Het is veel effectiever om er voor te zorgen dat wonen in Nederland veel goedkoper wordt dan het nu is.

Voor het bedrag van een gemiddeld huis in nederland koop je in onze buurlanden een villa.
Voor het bedrag van een gemiddeld huis in Nederland koop je in onze buurlanden een villa.

Ambtelijke voorschriften drijven de prijzen op
In de afgelopen maanden hebben we hier op Visionair meer dan twintig alternatieve manieren beschreven om huizen te bouwen
. Al deze bouwmethoden hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze aanmerkelijk goedkoper zijn dan huizen van baksteen. Vaak hebben ze ook andere aanvullende voordelen. Zo zijn ze doorgaans energiezuiniger, mooier, fantasierijker en doen minder een beroep op schaarse grond. Waarom zijn huizen dan nog steeds zo belachelijk duur? Aan de techniek ligt het niet. Die is er. Weliswaar zijn aannemers in Nederland niet buitengewoon fantasievol, maar ook hier zijn er uitzonderingen van technisch begaafde en creatieve architecten en aannemers die unieke kunststukjes hebben ontworpen en tot stand hebben gebracht.

Deze Zweedse villa kost 255 000 euro, evenveel als een gemiddeld huis in Nederland. Bron: www.huizenmarkt-zeepbel.nl
Deze Zweedse villa kost 255 000 euro, evenveel als een gemiddeld huis in Nederland.

Het voornaamste probleem is de volkomen doorgeslagen regeldrift van honderdduizenden ambtenaren. In plaats van technische eisen te stellen aan de functies van woningen (bijvoorbeeld: laag energieverbruik, goede ventilatie, voldoende licht, bouwveiligheid) stellen ze zeer gedetailleerde eisen wat betreft uiterlijk en de methode van bouwen. Het oerwoud van regels is een eigen leven gaan leiden en verstikt de bouwsector totaal. Zelfs voor het aanleggen van een kelder moet een uitgebreide bouwvergunning worden aangevraagd. Ook blijkt het vergunningstelsel niet buitengewoon effectief. Geregeld storten er daken of balkons in.

Oligopolie van projectontwikkelaars: huis onbetaalbaar voor armen
Een bijkomend probleem is dat er heel weinig vrije bouwpercelen voor particulieren worden uitgegeven. Projectontwikkelaars beheersen de markt totaal en kopen vaak grote lappen grond rond gemeenten op. Er is een sterke verstrengeling tussen projectontwikkelaars en ambtenarij, waardoor corruptie aantrekkelijk is en veel voorkomt. Als kleinere percelen worden uitgegeven van bijvoorbeeld vijftig vierkante meter, komt een woning ook voor de lagere middenklasse en arbeidersklasse binnen bereik. De hypotheekrenteaftrek kan zo worden afgeschaft. De hoge huizenprijzen in Nederland vertegenwoordigen in feite een schijnwelvaart, die niet de leefomstandigheden verbetert. Leuk voor de statistieken, maar het betekent wel een improductieve allocatie van middelen.

Het is beter dat mensen hun spaargeld in iets gaan steken dat wel nut heeft, zoals bedrijvigheid of energiezuinige bouwverbetering.

8 gedachten over “Huizen kunnen tachtig procent goedkoper”

  1. Het is inderdaad belachelijk duur. Ik woon vanwege deze financiele en complexe zaken in een wooninstelling met 4 andere mensen in een huis. En je kunt het merken. Ik kan mijn bovenbuurman horen typen als ik midden in de nacht op bed lig. Ik blijf daarom maar gewoon op, omdat ik anders toch niet goed slaap. En ondertussen staan er overal leegstaande panden te verpauperen. Het is schandalig!

  2. edwin emanuel posse

    Ik dacht zelf te weten dat de prijzenstijging  van woningen ook door schaarste is gekomen, mede door het grote aantal ( miljoen ) immigranten vanaf het jaar 1990 in Nederland die erbij zijn gekomen, schaarste drijft de prijzen naar het plafond, en nu de laatste 5 jaar komen er ook nog eens extra Polen bij…

  3. Ik ben nu 71, toen ik 20 was (51jaar geleden) had een leraar op de HTS het al over het
    feit dat de bouw moest kijken naar de auto-industrie! Door serieproductie van onderdelen stijgt de
    kwaliteit en daalt de prijs! In die 51 jaar is er weinig voortgang gemaakt op dit gebied!

  4. Als architect kan ik schrijven er zijn huizen bouwers, gebouwen verzorgers en zij die woningen uitleven voor elke prijs..(vaak per maand gezamelijk in stamverband)…. De slopers krijgen het bouwafval en er is weer een nieuwe ronde bouwvakkers nodig voor rustig duurzaam bouwen, waarbij een woning bij mij altijd tientallen tot wel honderden jaren en in speciale situaties duizenden jaren mag bestaan. Wat is dan nog een totale generatie van wieg tot dood in onderdak voorzien? Elke serie heeft een maximum oplage en de inhaligen willen deze oplage wel eens zo opdrijven dat er meer schade is gekomen door (over)productie dan men kan verwerken in duizend jaren! Gefeliciteerd …

  5. het komt wat erg achteraan, maar ik schrok van de titel welke ik ergens las, dat huizen 80% goedkoper kunnen.
    Toch is dat wel zo, maar dan zou je helemaal van de grond af aan alles anders aan moeten pakken, wat de machthebbers natuurlijk nooit toelaten.
    De grond van mijn buurman kost nu 7 euro per m2. (ik herinner mij ook nog 4 gulden)
    Die verkoopt de gemeente aan mij, als ik er een huis op mag bouwen, voor precies 50x die prijs!
    Die grondpolitiek werd 40 jaar geleden binnen vakkringen reeds als laakbaar geduid.
    (mede daardoor is er zo veel voor de leegstand gebouwd geworden)
     
    Na m’n HBO studie heb ik ooit 12 – 15 jaar ambtelijk onderzoek mogen verrichten hoe er gebouwd werd en hoe er beter gebouwd zou moeten worden. Daarbij haalde ik best veel boven water, maar nu ben ik echt niet zo ontevreden meer over de huidige techniek van bouwen hoor.
    En naar Rudolf toe zeg ik dat auto’s zich spontaan mengen op straat, maar huizen niet, zodat te veel industrialisatie verarming inhoudt. Van auto’s breng je er ook 12 op je aanhangwagen weg, van huizen niet.
    En we willen hier toch hopelijk ook niet naar de Amerikaanse wegwaaihuizen toe, toch?
     
    40 jaar geleden heb ik mij ook al beklaagd inzake het idiote feit dat koeien een halve hectare ruimteconsumptie krijgen, maar van huizen, waar we er net zoveel van hadden er liefst 80 van op een bunder moesten, waar we nog steeds mee doorgaan onder het hoofdstuk inbreidingen!
    Wel ben ik aldus ontevreden over de architektuur en de planologie vind ik ronduit schunnig! (zoals overigens bij de te vestigen slavernij behoort, zoals we nog van de concentratiekampen weten)
     
    Tot slot heb ik nog de tijd meegemaakt dat mensen begonnen met in een kippenhok te wonen, na de oorlog. Bij de inventievelingen staat daar op die plek nu inmiddels een mooi landhuis, zonder Amro of Rabo op de gevel.
    Ga maar vragen of we zo weer voor 20% van de kosten mogen beginnen, dan help ik wel verder de weg te wijzen, welke overigens iedere boer kan overzien hoor.

  6. Vreemd verhaal. Prijsopdrijving heeft alles te maken met banken en overheid die het mogelijk maakten maximaal te lenen zonder af te lossen.
    Pak het Duitse model; 20% eigen geld mee zodat prijzen wel moeten dalen. Hypotheekrente afschaffen.
    Zo worden huizen betaalbaar en ook aflosbaar.
    Gaat overigens niet gebeuren, want op het moment dat er 20% eigen geld moet komen is NL failliet.

  7. Helaas zie ik dit artikel 5 jaar te laat. Niettemin.
    Als ik begin met wat huizen te bouwen, een beetje betaalbaar, is de woningnood in drie jaar opgelost. Dan stort de zeepbel in. Huizen worden veel goedkoper, met alle gevolgen voor de economische situatie. Ik vind deze woningnood misdadig. Waar gaat het om in het leven? Dat Rutte straks een goeie baan krijgt?

Laat een reactie achter