Als alle daken volledig worden bedekt door zonnepanelen met een efficiëntie van 18%, wordt er meer elektriciteit geproduceerd dan door alle Nederlandse elektriciteitscentrales samen.

Maakt alle daken vol zonnepanelen zetten Nederland zelfvoorzienend?

Zonne-energie groeit snel als energiebron. Geen wonder. De laatste jaren zijn enorme doorbraken geboekt. Zouden we in onze totale energiebehoefte kunnen voorzien door alle daken en bedrijfsgebouwen vol met zonnepanelen te zetten?

Hoeveel vierkante kilometer daken heeft Nederland?
Nederland heeft een oppervlakte van ongeveer 41.526 km², waarvan 18% uit water bestaat. Nederland is dichtbevolkt, kent veel vierkante meters woonoppervlak per inwoner en het totale dakoppervlak is dan ook hoog.
Volgens het CBS zijn er in Nederland meer dan zeven miljoen woningen[1]. In totaal is meer dan 1000 vierkante kilometer bebouwd. [2] Alleen aan plat dak al vermoedelijk meer dan 400 vierkante kilometer.

Hoeveel zonnestraling komt er in Nederland binnen?

Als alle daken volledig worden bedekt door zonnepanelen met een efficiëntie van 18%, wordt er meer elektriciteit geproduceerd dan door alle Nederlandse elektriciteitscentrales samen.
Als alle daken volledig worden bedekt door zonnepanelen met een efficiëntie van 18%, wordt er meer elektriciteit geproduceerd dan door alle Nederlandse elektriciteitscentrales samen.

De hoeveelheid zonneenergie per vierkante meter in Nederland varieert afhankelijk van het jaargetijde en de tijd van de dag. Over het algemeen wordt per geinstalleerde watt piekvermogen, rond de 0,8 kilowattuur per jaar geproduceerd. Het aantal watt-piek per vierkante meter is afhankelijk van de efficientie van de zonnecellen. We gaan hier uit van een hoge kwaliteit commerciële zonnecellen met een rendement van 18%. Dergelijke zonnecellen leveren 180 watt-piek per vierkante meter[3].

Totaal potentieel voor zonne-energie in Nederland
Als de volledige dakoppervlakte van 1 miljard vierkante meter met zonnepanelen met 18% efficiëntie wordt bedekt, levert dit per jaar 144 miljard kilowattuur op.

Totale productie voldoende?
Het totale elektriciteitsverbruik in Nederland was in 2008 104 TWh (104 miljard kilowattuur)[4]. In principe is het dus mogelijk alle benodigde elektriciteit  in Nederland door middel van zonnepanelen op daken op te wekken. Er zit hier echter een flinke adder (liever gezegd: een boa constrictor) onder het gras. Deze energie wordt namelijk vooral in de lente en zomer geproduceerd. In de winter is er een tekort. Er moet dus een enorme hoeveelheid energie worden opgeslagen.

Aan de andere kant: ook grote hoeveelheden wegen en andere infrastructuur kunnen met zonnepanelen worden bedekt. Windenergie kan in de winter extra vermogen leveren. Overschotten kunnen in bijvoorbeeld waterstof of een andere energiedrager worden omgezet. 

In ongeveer twee jaar is zonne-energie goedkoper dan fossiel. Zonder subsidie. Daarna zal het snel gaan. Energie zal vanaf die tijd echt een non-issue zijn.  Doemdenkers moeten dan wat anders verzinnen.

Bronnen
1. Zeven miljoen woningen in Nederland, CBS (2007)
2. Statline, CBS
3. Solar Glossary
4. Wikipedia:Elekticiteitsmarkt in Nederland

13 gedachten over “Maakt alle daken vol zonnepanelen zetten Nederland zelfvoorzienend?”

  1. Leuk idee. Gelukkig is onze oosterbuur daar al veel verder mee. We hoeven het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. Het probleem is de Nederlandse wetgever. Als je meer dan 3000kwu opwekt, moet je de netwerkbeheerder gaan betalen voor de energie die je geleverd hebt. Het economisch rendement gaat daar door omlaag. Als je meer als 10000kwh produceert ben je een energie producent en krijg je nog minder geld voor de stroom die je hebt opgewekt. Er zijn nu al mensen die de stekker uit de installatie trekken, om niet boven die grens van 3000kwh uit te komen. Gewoon de wet aanpassen. Leverprijs gelijk maken aan de terugleveringsprijs, ongeacht de hoeveelheid die je opwekt.

      1. Als je een bedrijf aan huis hebt zou je mischien een constructie kunnen verzinnen door 2 zonnepaneelinstallaties met toebehoren op je dak te leggen, 1 constructie bedoeld voor je bedrijf en de ander voor je huis. Als het bedrijf energie tekort komt schakel je de overtollige energie van je woonhuis door naar het bedrijf en andersom.

  2. Interessant maar ik zou graag willen beweren dat zonne-energie voor consumenten nu al goedkoper is dan stroom uit het net. Voor de berekening zie: http://www.hetkanwel.net/dossier-een-zonnepaneel-op-je-dak/

    Het voordeel zit nu vooral in het feit dat je als consument heel veel energiebelasting betaald die je niet hoeft te betalen als je zelf energie opwekt. Ook volledig terecht want waarom zou je belasting betalen voor iets wat jezelf maakt en zelf gebruikt.

    Dit punt is begin vorig jaar trouwens al bereikt als je rekent met dezelfde gemiddelde prijsstijging van stroom als de afgelopen 12 jaar.

  3. Als we even er van uit gaan dat iemand in bijvoorbeeld de kruipruimte een paarhonderd kuub water kan opslaan is er nog een amper bekend alternatief:
    Leg zonnepanelen voor warmte op je dak die gevuld zijn met alcohol aceton of een andere vloeistof die een laag kookpunt heeft.
    Die stof gaat dan heel hard koken en volgens het zelfde principe als een energie centrale kan je daarmee een turbine aandrijven waarbij de koeling verzorgd wordt door de enorme buffertank met CV water.
    Als je het elektrisch en thermisch rendement optelt dan is het totaal rendement tot wel 90% waarvan afhankelijk van de omstandigheden 10 tot wel 25% stroom kan zijn.

    1. Even aan gerekend, als we voor 100 Euro per paneel klaar zijn, uitgaande van 250 watt piek, dan halen we hoeveelheid benodigde stroom. Hebben we alleen nog even 570,000,000 panelen nodig en 57 miljard Euro, ik zeg ABN amro naar de beurs, en geld niet terug in de staatskas, maar ieder dak vol leggen, om de onvermijdelijke reductie van aardgas en dus de afhankelijkheid van mogelijk russisch gas op termijn op te kunnen vangen met elektrische alternatieven dan wel de omgezette vorm zoals waterstof. Je moet daarvoor als samenleving wel de duurzaamste op de planeet willen zijn, maar als je dat lukt, dan ga je onderweg kennis opbouwen die de rest van de wereld op termijn bij je komt afnemen = dubbel rendement. jammer dat ze in Den Haag niet verder vooruit denken dan 1 jaar….

  4. prachtig idee.
    Een paar kleine verbeteringen:
    de zonneenergie wordt niet voornamelijk in de lente en zomer opgewekt, maar het hele jaar door. Omdat zonnecellen warmtegevoelig zijn, leveren PV systemen in de zomer juist wat minder elektriciteit dan op een heldere winterdag.
    Maar je moet natuurlijk wel energie op kunnen slaan, omdat er alleen overdag geproduceerd wordt, terwijl we vaak ’s nachts stroom gebruike.
    Verder is het wel mogelijk om meer dan 5.000 kWh per jaar te salderen. Is afhankelijk van bij welke energieleverancier je zit.
    Bij BAS uit Capelle aan den Ijssel kan je als particulier en als bedrijf bijv. onbeperkt terugleveren.

  5. Perfect idee !!!
    Ongeacht het geneuzel of het nou wel of niet tot achter de komma klopt. Dat is misschien meteen wel HET probleem in nederland. Alle goede ideeën kapotbedisacussiëren en berekenen. Wat maakt het uit !? Het levert SCHONE energie op, vrijwel (of misschien wel alle) kolencentrale’s uit, werkgelegenheid (ook niet onbelangrijk), voor zowel produktie als reparatie en vervanging. Als je als land ECHT begaan bent met het milieu en de toekomst van je kinderen moet je dit soort dingen stimuleren. En als dat betekent dat je een aantal regeltjes of wetjes moet aanpassen, so be it!
    Zo zijn er een onnoemelijk aantal ideeën in nederland. Goede ideeën. Maar het probleem is; waar moet je ermee naartoe?

  6. Is in het dakoppervlak ook alle platte daken van industrie terreinen meegenomen, en je kan toch ook de vele duizenden stallen van boeren gebruiken om panelen te installeren. Ik denk dat het vooral zit in de bureaucratische houding in Nederland. De regeling dus aanpassen, salderen tot 10.000KwH.

  7. Deze berekening is wel heeel erg optimisctisch.
    Totaal bebouwd terrein is wel 1 miljard m2, maar dat is alles, inclusief tuin, terras, oprit.
    Dus neem meer 25% daarvan als bruikbaar dakoppervlak. Waarschijnlijk veel minder, rekening houdend met dakramen, schaduwzijde enzovoort.
    Nu willen we graag electrisch gaan rijden, dan hebben we snel een veelvoud van de hoeveelheid electriciteit nodig. Laat staan als we ook electrisch verwarmen en electrisch koken.
    Zonnepark Waldpolenz in Duitsland heeft een rendement van 43 kWh / m2 (bruto).
    Dat is een beter getal om mee te werken. Conclusie is dat veel minder dan 10% opgewekt zal worden op daken. Het gaat hier niet om cijfers achter de comma, maar we moeten gewoon realistisch blijven.
    Laten we verder ook niet discussieren over salderen of kosten, dat is een economische berekening, die staat hier los van.

Laat een reactie achter