Nederland moet weer piratenmentaliteit krijgen

Nederland moet weer leren vals spelen. Noorwegen, China en veel olielanden hebben het: een sovereign wealth fund. Verdraaid handig, zo’n internationale spaarpot waarmee we sleuteltechnologie op kunnen kopen en alles doen wat volgens internationale handelsverdragen niet mag. Voor een paar miljard zou Nederland al een beslissende strategische voorsprong kunnen verwerven. Waar wachten we op?

Een nieuwe Gouden Eeuw?
Ooit, in de Gouden Eeuw, was Nederland wereldleider wat betreft technologie en innovatie. Door uitvindingen als de windmolen en de krukas konden Nederlandse zagerijen en molens een tot dusver ongeëvenaarde productie halen. De goedkope Nederlandse producten overspoelden heel West-Europa. De vorsten in de naburige landen waren daar uiteraard niet blij mee en sloten hun grenzen. Daarna was het snel afgelopen met de Nederlandse voorsprong – de Republiek had veel minder inwoners en grondgebied dan de enorme landen Groot-Brittannië en Frankrijk. Nog wranger – in feite hebben Nederlandse zakenlieden en investeerders, naar Engeland gehaald door Willem III, de basis gelegd voor het Britse industriële succes.

Wat meer ouderwetse piratenmentaliteit zou de Nederlanders geen kwaad doen.
Wat meer ouderwetse piratenmentaliteit zou de Nederlanders geen kwaad doen.

De nieuwe piratenmentaliteit
Ex-premier Balkenende vindt dat Nederland een VOC-mentaliteit moet aankweken om zo een nieuwe Gouden Eeuw tegemoet te treden. Verstandiger is het om een piratenmentaliteit te ontwikkelen, waarbij de hele wereld wordt afgegraasd naar interessante markten en technologie.
Daarvoor was Balkenende (en is zijn opvolger Rutte) te aardig. Op dit moment worden er miljarden weggegooid in de bodemloze put van Europese noodfondsen en dergelijke. Ook gaat er kostbare politieke energie verloren aan het oplossen van dit probleem. In tegenstelling tot wat Rutte beweert is hiermee geen Nederlands belang gemoeid dat deze enorme kapitaalvernietiging rechtvaardigt.

Samenwerking met Duitsland en België
De welvaart in Duitsland valt voor een groot deel samen met de welvaart in Nederland om geografische redenen: Nederland vormt de delta van de Rijn en de Maas. Het grootste deel van het zeevaartverkeer gaat via Nederland naar Duitsland. Het ligt daarom voor de hand voor een deel samen te werken met de Duitsers. Hierbij zal Nederland zich echter niet moeten conformeren aan de Duitse regelzucht, hoewel deze nu langzaam vermindert. Dit geldt ook voor België. Belgische bedrijven leggen zich vaak toe op één product, waarmee ze geregeld de wereldtop bereiken. Alle hoogwaardige technologie die naar de Rijndelta wordt gehaald is in het gezamenlijke belang van alle drie landen.

Opkopen veelbelovende buitenlandse technologie en startups
Startende bedrijfjes hebben het moeilijk. Al beschikken ze over een schat aan kennis, ze moeten deze zien te vermarkten. Dit maakt ze een makkelijke overnameprooi. De geliefde strategie van grote bedrijven is dan ook, kleine, innovatieve bedrijfjes op te kopen. Uiteraard kan ook Nederland deze strategie volgen, bijvoorbeeld door middel van het opkopen van bedrijfjes met een voor Nederland strategisch belang. Deze bedrijfstakken zijn: landbouw op zee en biotechnologie, infrastructurele werken op zee en, als grondstofarm land, koolstofgebaseerde nanotechnologie.

Nieuwe Nederlandse gigant op het gebied van aquafarming en energiewinning nodig
We hebben een Nederlandse Monsanto op dit gebied nodig, maar dan wel met ethisch correcte uitgangspunten. Deze kunnen we stukje bij beetje samenstellen door onderdelen op te kopen en samen te voegen met bestaande bedrijven. Aan het hoofd hiervan moet een combinatie staan van een visionair en een beul. Verkopers zijn er al teveel. Dit kan worden gefinancierd door de pensioenfondsen of een nieuw op te richten sovereign wealth fund. Als er dan een calamiteit in Nederland optreedt – zowel een zeespiegelstijging als een nieuwe ijstijd zijn immers niet uitgesloten – kan Nederland voort blijven bestaan, als drijvende zelfvoorzienende stad, zo groot als een land.

7 gedachten over “Nederland moet weer piratenmentaliteit krijgen”

  1. Ethisch correct met aan het hoofd een baas met de mentaliteit van een beul? Da’s niet helemaal conistent…

    Voor de rest een goed idee. Als we nu ons ontwikkelingsbudget hier eens instopten?

Laat een reactie achter