Transition Towns met Rob Hopkins

De Transition Towns zijn hier al een paar keer voorbij gekomen, hierbij wat meer over de achtergrond ervan. Rob Hopkins, permacultuur adept en docent,  legt het concept van Transition Towns uit in deze TED Talk. Het filmpje heeft Nederlandse ondertiteling.

 

In Nederland zijn er ook vele Transition Towns. Op transitiontowns.nl is de landelijke website te vinden. Daarnaast zijn er 83 lokale initiatieven waarvan sommigen ook eigen websites hebben. Is er in je regio nog niet een lokaal initiatief dan kun je er wellicht eentje starten. Hier een beschrijving van Transtion Towns zoals die op hun website te vinden is.

Transition Towns Nederland is een netwerk van groepen burgers in steden, dorpen of buurten, die aan de slag zijn om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk, meer duurzaam en meer sociaal te maken. Piekolie, klimaatverandering en de hiermee samenhangende economische crises, zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen.

Transition Towns willen golven van kleinschalige, sociale en betaalbare oplossingen veroorzaken, en zo de omschakeling naar een volledig duurzame wereld versnellen. Onafhankelijke burgerinitiatieven kunnen de impasse rond duurzaamheid in politiek en economie doorbreken. En geven mensen de kans om bij te dragen en deel te worden aan de omslag naar een mooie, gezonde en gelukkige wereld.

Transition Towns willen inspireren tot een cultuuromslag waarin de mens, biodiversiteit en veerkracht centraal staan. Zodat we sterk, gezond en vreedzaam kunnen reageren op tijden van crisis in energie, klimaat en economie. Het is ons streven om de overgang naar een wereld met minder energie, minder spullen en minder geld, zowel haalbaar, als aantrekkelijk, als op tijd uit te voeren.

Transition Towns ontwikkelen daarom de (veer)kracht van de lokale gemeenschappen.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) transitiontowns.nl
-) Eerdere artikelen over permacultuur op Visionair

1 gedachte over “Transition Towns met Rob Hopkins”

  1. Mooie slotzin, Douwe. In een ander artikel vond ik dat het teveel over duurzaamheid op zich ging, terwijl duurzaamheid juist een doel moet dienen. O.a. bewustwording van hoe alles met elkaar samenhangt, en ook het versterken van de gemeenschapszin.

Laat een reactie achter