Nanorobotjes in de toekomst. Gezondheidszorg wordt radicaaal anders. Bron: soliant.com

Tien disruptieve ontwikkelingen bepalen toekomst gezondheidszorg

Bertalan Mesko, gepromoveerd in de geneeskunde, specialiseert zich in toekomst gezondheidszorg. Hij denkt dat de volgende tien technieken de gezondheidszorg zoals we die kennen totaal op zijn kop gaan zetten.

1) Mondige patiënten die gelijkwaardige partner worden met de zorgverleners, zullen in de toekomst gezondheidszorg systemen gaan hacken, of zelfs bypassen. Deze ‘E-patients’ willen graag deelnemen aan klinische proeven en, de superrijken onder hen, zullen zelfs biotechbedrijfjes opkopen om zelf proeven op ze te laten nemen, zoals Calico door Google.

2) Gamificering van de gezondheidszorg zal het veel makkelijker maken om mensen aan te sporen, gezond te leven. De manieren die de farmaceutische industrie nu gebruikt om behandelingstrouw (zoals pillen op tijd innemen) te kweken, werken niet en zijn uit de tijd.

Nanorobotjes in de toekomst. Gezondheidszorg wordt radicaaal anders. Bron: soliant.com
De toekomst gezondheidszorg wordt radicaal anders, onder meer door nanorobotjes. Bron: soliant.com

3) Augmented reality en virtual reality met apparaten zoals Microsoft Hololens of Oculus Rift geven ons een nieuwe blik op de wereld door digitale informatie. Als medicijnvoorlichting in virtuaal reality wordt gegeven, wordt de medische informatie veel aantrekkelijker en blijft deze ook beter hangen.

4) Genoom en medicijnen op maat maken het straks mogelijk, om een therapie op maat samen te stellen, speciaal geschikt voor u. Ieder beschikt straks over zijn eigen bestand met daarin de genetische code van zijn DNA. Die kunnen we straks naar onze arts meenemen, die op basis daarvan een medicijncocktail op maat samenstelt. En helaas voor de farma-industrie: kaskrakers zoals (het klinisch per saldo nauwelijks gezondheidsverbeterende, cholesterolverlagende statine) Lipitor gaan tot het verleden behoren. In plaats daarvan komen er medicijnen op maat in kleine oplages, misschien zelfs maar voor één patiënt.

5) Lichaamssensoren, zowel inwendig als uitwendig, meten gezondheidsparameters op een comfortabele en goedkope wijze. Hiermee komt er cruciale data beschikbaar, waarmee de effectiviteit vaan een behandeling, of een klinische test, kan worden gemeten. Op dit moment is het een groot probleem om betrouwbare gegevens te verzamelen. Met de lichaamssensoren gebeurt dit automatisch en erg betrouwbaar.

6) Doe het zelf biotechnologie creëert een hele generatie van wetenschappers die geen grenzen in wetenschappelijk onderzoek zien. Nu zijn de belangrijkste neiuwe geneesmiddelen afkomstig van grote farmaceutische bedrijven, maar in de toekomst kan het geneesmiddel tegen kanker wel eens afkomstig zijn van een groepje biohackers. Jack Andraka, bijvoorbeeld, ontwikkelde een zeer disruptieve (want spotgoedkope) pancreaskankertest. Pancreaskanker is nu dodelijk in 80% van de gevallen, omdat artsen er zo laat bij zijn.

7) En jawel: de 3D print revolutie. Al vaak in het nieuws gekomen, ook hier op Visionair.nl, zijn printbare ledematen en protheses. Denk ook aan printbare medische instrumenten. Een Schotse groep is er in geslaagd om een printbare pil te ontwerpen: de printer print de reactiekamertjes en de basischemicaliën. Deze miniatuur farmaceutische fabriek produceert de pil. Het gevolg: een lokale apotheek kan een pil op maat voor je printen.

8) Het einde van experimenten op mensen, en wat dat betreft proefdieren, door gedetailleerde simulaties van de menselijke fysiologie. We leven nu in een barbaarse tijd, waarin nieuwe medicijnen worden getest op levende mensen en dieren. Met supercomputers kunnen we in de nabije toekomst duizenden medicijn-aangrijpingspunten in het menselijk lichaam testen in miljarden simulaties die de fysiologie van het menselijk lichaam modelleren.

9) Kunstmatige intelligentie ondersteunt en neemt medische beslissingen. IBM Watson, nu geladen met miljoenen medische gegevens in plaats van de Jeopardy-database wordt al vaak gebruikt om big data te analyseren. Niet alleen in genetisch onderzoek, maar ook op het gebied van biotechnologie. Ook dit verandert de manier waarop nieuwe medicijnen worden ontdekt.

10) Nanorobots in onze bloedbaan, die vroege diagnoses kunnen stellen door bloedwaarden van bijvoorbeeld mRNA-soorten die coderen voor een viraal of kankereiwit te meten. Ook kunnen nanorobots medicijnen naar de doelcellen transporteren in nanokooien, kooivormige moleculen. Uiteraard moet de farmaceutische industrie dan wel geneeskrachtige moleculen ontwikkelen, die in deze nanokooien passen en compatibel zijn met nanotechnologie.

-toekomst gezondheidszorg

4 gedachten over “Tien disruptieve ontwikkelingen bepalen toekomst gezondheidszorg”

  1. Potentiële patiënt

    Een mooi en grotendeels waarheidsgetrouw verhaal, maar ik mis de bescherming van de patiënt tegen “winstgerichte” krachten, vooral vanuit de USA, die mogelijk “weinig enthousiast en traag” geneesmiddelen ontdekken of vrijgeven, de patiënt maar deels genezen om een continue afzet van dure, winstgevende geneesmiddelen op gang te houden of erger of nog erger. In dit licht kijk ik wel mooi uit om b.v. nanorobots in mij te laten injecteren, in zoverre dat te voorkomen is.

  2. Ik voel me net een loser met zoveel kunstmatige hulpjes op dit 10 punten lijstje , ik krijg de indruk dat we rustig kunnen vergeten dat we zelf ook nog de mogelijkheid hebben door iets van narigheid makkelijk kunnen voorkomen , veel ziekten zijn het gevolg van een verkeerde manier van leven . maar helaas .. want dat vraagt ook om een aanpassing .. maar oneindig beter dan onszelf graag als slachtoffers van een onwillende/niet meewerkende natuur te beschouwen… ( uiteraard is dit voorbeeldje het omdraaien van dat wat is ; de natuurlijke weerbaarheid )

    Door zo naar de toekomst te kijken bewijzen we dat we vreemden van onszelf worden, door steeds verder en met meer geloof in het “”gemak”” van het genezen of meer, optimalisatie van het lichaam te geloven … gevolg, we steeds meer, of juist minder aan basis activiteiten doen, die wellicht niet meer bij ons biotopische afspraak , die bij een ieder van ons weer een beetje anders, specifieke kenmerken horen, afspraken die ons een veilige overlevings strategie (leefruimte) bied. Van kwetsbaar worden leren we meer dan van de angst onszelf te verliezen (in eenzaamheid).

  3. Waarom woorden gebruiken die geen mens in de mond heeft genomen sinds het ontstaan van de Mensch?
    Disruptief: ontwrichting
    Singulariteit: zonderlingheid (?) Singulier: vreemd, bijzonder……….

    Best irritant als ik U niet ontrief,
    GRTZ.>Marko de Haan.

Laat een reactie achter