Utrechts onderzoek naar opbrengst zonnepanelen

De Universiteit Utrecht heeft eind vorige maand zonnepanelen op het gebouw van Wiskunde geplaatst die in eerste instantie bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. Zonnecel-onderzoeker Wilfried van Sark gaat met de proefopstelling ‘Utrecht photovoltaic outdoor test facility (UPOT)’ onderzoeken welke zonnepanelen de beste opbrengst geven in het Nederlandse weer. Hij vergelijkt daarvoor 24 soorten panelen van negen fabrikanten. Het totale oppervlak van de installatie is 30 m2.

Bron afbeelding: Wikipedia

Van Sark is vooral geïnteresseerd in de gevoeligheid die de panelen vertonen voor verschillende soorten zonlicht. “De kleur van het zonlicht verandert gedurende een dag, die is ’s ochtends anders dan ’s middags en ‘s avonds. Dat heeft gevolgen voor de opbrengst van een zonnecel. Ook de ontwikkeling van de wolken is van invloed.” Volgens de onderzoeker denkt de industrie al aan zonnepanelen met meerdere lagen. Als elk van die lagen de grootste gevoeligheid vertoont bij andere kleuren, kan de energie-opbrengst verhoogd worden. “Maar dan moet je dus wel weten hoe de kleuren op een specifieke plek veranderen en hoe wolken zich ontwikkelen. In Spanje is dat weer anders dan in Nederland.”

De Utrechtse onderzoeker werkt in dit onderzoek samen met de Hogeschool Utrecht die op de Oudenoord een soortgelijke maar kleinschaligere installatie heeft staan. “Misschien kunnen we dan zelfs in kaart brengen of opbrengsten zelfs binnen Utrecht verschillen, of hoe die correleren met wolkbewegingen.” Van Sark gaat er van uit dat hij met het nieuwe project een interessante partner wordt binnen Europese onderzoeksprojecten. “Op verschillende plekken staan meetinstallaties, samen vormen die een netwerk, waarvan de Utrechtse installatie ook onderdeel kan uitmaken. Ik wil me zeker gaan richten op internationale projecten die van dat netwerk gebruik maken zodat Europabreed opbrengsten kunnen worden vergeleken.”

De zonnestroom van de proefopstelling gaat overigens zeker niet verloren, maar wordt opgenomen in het universitaire elektriciteitsnet. Van Sark verwacht de piekbelasting in het elektriciteitsnetwerk van het Wiskundegebouw met ongeveer tien procent te kunnen verlagen. Dat is ongeveer het jaarlijks verbruik van een modaal Nederlands gezin, 3500 kWh.

Bron: Zonnepanelen op wiskundegebouw

7 gedachten over “Utrechts onderzoek naar opbrengst zonnepanelen”

    1. Is het niet zo dat zonnepanelen de afgelopen 3-4 jaar vele malen efficienter en niet geheel onbelangrijk, stukken goedkoper zijn geworden?
      Vind het juist heel logisch, nu het voor een veel groter publiek beschikbaar en rendabel is.

      1. Zonnepanelen zijn nu zo goedkoop dat ze bijna 40% goedkoper stroom leveren dan als je het voor consumentenprijs moet inkopen. Dit soort onderzoek was heel nuttig geweest in de ontwikkeling van de panelen maar nu is eigenlijk de markt al prima ontwikkeld. Wat hij doet is idd meer een soort consumentenbond test. Prima natuurlijk maar ik snap niet helemaal waarom een universiteit daar nu nog eens mee komt…

        Maar goed, ik moet misschien ook niet te negatief doen. Ben wel benieuwd naar de onderzoeksresultaten in ieder geval. 

  1. Dit onderzoek is en blijft nuttig zolang er verschillende soorten zonnepanelen zijn.
    Ik hoop dat hij de kleur van de panelen het gewicht en de temperatuur karakteristieken niet vergeet mee te nemen.
    Ik zou namelijk bij bouwprojecten eerder voor een beter bijpassende kleur gaan dan een paar watt per meter meer.
    En zo zijn er ook afwegingen te maken op gewicht of juist de hoogste opbrengst per meter.
    Onafhankelijke vergelijkingen zijn doorgaans betrouwbaarder dan die van de fabrikanten zelf.
     
     

Laat een reactie achter