Sterven receptionisten uit?

Dit is Amelia, en ze komt je baantje inpikken

Amelia is een kunstmatige intelligentie-programma, dat in staat is het werk van secretaresses, receptionisten en assistenten voor het grootste deel over te nemen. Aldus ontwikkelaar IPsoft. Moeten we ons zorgen maken?

Amelia is uitgetest bij meerdere van de vijfhonderd grootste bedrijven ter wereld. Zij willen hiermee veel geld besparen. Serieus moeten we dit zeker nemen.
In feite denk ik dat vooral medewerkers van buitenlandse callcenters zich zorgen meten maken. Dit zou een stevige strop voor Indiërs betekenen. Inderdaad zal op termijn ook steeds meer van het laaggeschoolde, en ook steeds meer middelbaar geschoolde, kantoorwerk verdwijnen.

Sterven receptionisten uit?
Sterven receptionisten uit?

9 gedachten over “Dit is Amelia, en ze komt je baantje inpikken”

  1. Mijn naam is Amelia.
    Ik blijf altijd jong en voor mij maakt leeftijd niet uit.
    Ik heb nooit hoofdpijn en sta altijd voor jou klaar.
    Ik zal jouw beste minares zijn maar ook jouw beste vriend.
    Ik begrijp jou als geen ander en heb altijd een luisterend oor.
    Jij hoeft niet voor mij te zorgen, de huidige robot zorgt 100% voor zichzelf.
    Ik kook, maak schoon, geen klus is te gek voor mij.
    Ik ben dol op vissen en voetbal kijken, eigenlijk alles wat jij leuk vindt!
    Bestel mij nu.
    Ik ben er in verschillende uitvoeringen, van klein tot groot en als elk mensenras.
    Voor mijn boy toy ben ik er ook in rijpe uitvoering.
    Verspil geen tijd, je weet niet wat je mist.

    Mijn naam is Alex.
    Ik blijf altijd jong en voor mij maakt leeftijd niet uit.
    Ik ben nooit moe en sta altijd voor jou klaar.
    Ik zal jouw beste minaar zijn maar ook jouw beste vriend.
    Ik begrijp jou als geen ander en heb altijd een luisterend oor.
    Jij hoeft niet voor mij te zorgen, de huidige robot zorgt 100% voor zichzelf.
    Ik klus maar maak ook schoon en kook zelfs, niets is te gek voor mij.
    Ik ben dol op winkelen en met jouw vriendinnen kletsen, eigenlijk alles wat jij leuk vindt!
    Bestel mij nu.
    Ik ben er in verschillende uitvoeringen, van klein tot groot en als elk mensenras.
    Ik ben er ook in sugar daddy uitvoering.
    Verspil geen tijd, je weet niet wat je mist.

  2. Als bijna iedereen straks in de bijstand zit kan ook bijna iedereen niks meer kopen, en de werkgevers moeten dan misschien meer belasting betalen om al die uitkeringen te financieren.
    Dus op de lange termijn schieten ze er niks mee op.

    1. Niet alleen bijstandsuitkeringen, maar ook de de (langdurige) WAO, WIA en AOW zitten op bijstandsniveau. Zo’n 50% van bevolking leeft van een uitkering. Het is gewoon een kwestie van tijd dat een basisinkomen de norm gaat worden. Ik ben geen econoom, maar reken met mijn boerenverstand er zeker wel op dat bedrijven veel meer belasting zullen moeten betalen. Energiebelasting bijvoorbeeld kan fors omhoog. Robots beginnen namelijk niets zonder energie te verbruiken, maar ook consumenten verbruiken energie. De staat slaat zo twee vliegen in een klap. Geld is slechts een ruilmiddel voor geleverde goederen en diensten. Robots kunnen dag en nacht aan de slag en werken dus geen 40, maar 168 uren per week. In de procestechniek wordt al dag en nacht gewerkt, Denk aan elektriciteitscentrales, (afval)waterzuiveringsinstallaties, (petro)chemie, etc. Op korte termijn creëren de bedrijven een enorme kostenreductie op personeel en op de lange termijn verandert de samenleving als geheel. Stug doorgaan op de bekende weg werkt ook niet, want in een global market moet je blijven innoveren, want anders wordt je voorbij gestreefd door andere landen. Onder werknemers is dan wel een cultuuromslag nodig om mee te kunnen komen met de turbulente ontwikkelingen. Misschien een levenlang leren òf vrije tijd zien als verworvenheid van de toekomende tijd?

      1. Er zullen straks ook geen werkgevers meer nodig zijn, want er is geen werk te vergeven als dit door machines/robotica/KI kan worden uitgevoerd…..
        Je eten en drinken wordt door machines gezaaid en geoogst, dieren machinaal voor je onderhouden, huis, auto en vliegdekschep gaan op automatische piloot en je hoeft je alleen maar aan te melden….
        Voor je gezelschap heb je de prachtigste uitvoering van KI in je omgeving. Zowel in de bediening als voor filosofische discussies en sport en spel, affectief of sportief, you name it!
        En natuurlijk worden alle machines en robotica regelmatig automatisch geupdated en onderhouden en zonodig vervangen door de nieuwste technieken voorkomend uit de creatiekracht van KI.
        Bovendien wordt je tijdens je gehele leven beschermd tegen invloeden van buitenaf door allerlei beveiligingen. Zowel je omgeving als je lichamelijk en psychisch welzijn.
        Als je straks genoeg machines kunt aanschaffen voor je natje en je droogje en al je materiële behoeften én je beveiliging van al dat moois kun je geheel solitair leven.
        De vraag komt steeds dichterbij: waar leven we eigenlijk voor en wat bindt ons met elkaar?

        1. Hoezo? Het toekomstscenario wat jij schetst lijkt mij (en jou?) een gruwel. Volledig gepamperd worden door KI om zo een geheel solitair leven te kunnen leiden? Misschien is dat voor kluizenaars het ideaal, maar volgens mij zie je iets belangrijks over het hoofd. In de biologie wordt gewerkt met het begrip ‘natuurlijke selectie’. Het sociale ideaal van de meeste mensen is het stichten van een gezin en zij zijn daarin bijzonder succesvol. Individuen die dit ideaal namelijk niet hebben zorgen dus niet voor nageslacht en geven hun genen niet door. Zolang het leven bestaat, bestaat er de zorg voor het nageslacht en ik zie niet waarom dit in de toekomst verloren zou gaan. Robots staan in dienst van de mensheid en als er geen mensen meer zijn is er dus geen bestaansrecht meer voor robots. Ook voor de verre toekomst durf ik deze boude stelling aan, want het overlevingsinstinct zit primair in ons brein.

  3. Het komt allemaal goed want iemand moet die robots maken, verkopen, vervoeren en repareren…
    Mmmm, nee, laat ook maar dat gaan die robots zelf doen.
    Zeg bemoeier, gaat u weer naar hok 20 van Artis voor Homo Sapience?

  4. Niet zo neerbuigend. Bij mij staat `Beantwoorden` in het rood afgedrukt, en als ik op een reactie wil reageren komt mijn reactie onderaan te staan ipv onder de reactie waarop ik reageer.
    Watdenkie daarvan?

  5. Het probleem zit ‘m vooral in de manier waarop de zaken geregeld zijn, en de uitbuitende mensen.

    Technologie is mooi, en kan ons helpen, maar is zeker niet het algemene levensdoel.
    We leven om te leven, en datgene dat ons gelukkig maakt zit vaak in en eenvoudigere vorm van levensbevrediging.
    Goed leven en gezondheid, goede toekomstverwachting, het hebben van een veilige en in behoefte voorzienende omgeving.

    Maar wees gerust, alles wat we uiteindelijk als onprettig ervaren schaffen we weer af op een gegeven moment.

    Het is vooral zaak om een goed en solide systeem van leven te bouwen, zo betrouwbaar mogelijk.

    Pss

Laat een reactie achter