De energie van (bijna) alles

Energie speelt een allesoverheersende rol in ons leven, wat heet, in het hele universum. Energie komt voor in hoeveelheden die zo klein zijn dat we ze alleen met extreem gevoelige apparatuur kunnen waarnemen, tot energieuitbarstingen die een compleet heelal uit het niets kunnen toveren.

Hieronder een plaatje met de energie van alles, variërend van een stilstaand foton tot het universum (klik voor de volledige vergroting).

Honderd ordes van grootte: de energie van quantum tot quasar.

Honderd ordes van grootte: de energie van quantum tot quasar. Klik voor volledige grootte.

Germen

Ik koesterde ooit de wat naïeve gedachte om de wereld te verbeteren en toog naar Wageningen. Dat bleek achteraf gezien niet echt zinvol - de problemen in tropische landen hebben niet zozeer met gebrekkige landbouw te maken als wel met slecht geregelde eigendomsrechten en het destructieve landbouwbeleid -dumpen- van westerse landen. Omdat de werkgelegenheid niet overhield ben ik als autodidact de IT ingegaan en heb daar vele jaren mijn brood in verdiend. Ik heb tussendoor nog een paar jaar technische natuurkunde gestudeerd aan de UT. Je verdiepen in natuurkunde is voor iedere visionair in spe aan te raden - het leert je de essentie van een ingewikkeld probleem simpel samen te vatten en leert je de enige beperkingen kennen die de natuur kent. Andere beperkingen zijn maar schijn. Ik heb deze site opgezet om zo het ernstige probleem van peak fantasy aan te pakken.

More Posts - Website

7 comments on “De energie van (bijna) alles”

 1. Barry Beantwoorden

  wow..nice, ik ga eens kijken of ik van die spiraalstatistiek een sticker kan maken :)mijn snijplotter moet dat wel aankunnen :)

 2. Hans Beantwoorden

  Ik mis de energie in één vat aardolie.
  Zal wel liggen tussen “one US gallon of gasoline” en “one ton of TNT”.

 3. Barry Beantwoorden

  He Germen, heb je een nieuwe sponsor? GroenLimburg? Ze mogen mij ook wel sponsoren, ik wil wel wat zonnepanelen hebben…:) Zonepanelen en zonneboilers zou eigenlijk iedereen gratis moeten krijgen, ik durf te wedden dat dan in notime iedereen zonder protesteren zijn dak ermee had volliggen.

 4. Julie Beantwoorden

  Energie komt bijvoorbeeld vrij als warmte of licht.
  In het standaardmodel is een kracht een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door impulsoverdracht door opnemen en uitzenden van ijkbosonen, zoals het foton die verantwoordelijk is voor de electromagnetische kracht.
  De sterke kracht heeft als ijkbosonen de gluonen, de zwakke kracht de W- en Z- bosonen en de zwaartekracht de gravitonen.
  Bij Wikipedia is een kracht een spanning of druk die het lichaam doet versnellen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>