Gesponsorde links

Volg ons

Twitter

De energie van (bijna) alles

Energie speelt een allesoverheersende rol in ons leven, wat heet, in het hele universum. Energie komt voor in hoeveelheden die zo klein zijn dat we ze alleen met extreem gevoelige apparatuur kunnen waarnemen, tot energieuitbarstingen die een compleet heelal uit het niets kunnen toveren.

Hieronder een plaatje met de energie van alles, variërend van een stilstaand foton tot het universum (klik voor de volledige vergroting).

Honderd ordes van grootte: de energie van quantum tot quasar.

Honderd ordes van grootte: de energie van quantum tot quasar. Klik voor volledige grootte.

Germen

Ik heb een studie tropische plantenteelt aan Wageningen Universiteit gevolgd met de wat naïeve gedachte om de wereld te verbeteren. Dat bleek achteraf niet echt zinvol - de problemen in tropische landen hebben niet zozeer met gebrekkige landbouw te maken als wel met slecht geregelde eigendomsrechten en het destructieve landbouwbeleid -dumpen- van westerse landen. Omdat de werkgelegenheid niet overhield ben ik als autodidact de IT ingegaan en heb daar vele jaren mijn brood in verdiend. Ik heb tussendoor nog een paar jaar technische natuurkunde gestudeerd aan de UT. Je verdiepen in natuurkunde is voor iedere visionair in spe aan te raden - het leert je de essentie van een ingewikkeld probleem simpel samen te vatten en leert je de enige beperkingen kennen die de natuur kent. Andere beperkingen zijn maar schijn. Ik heb deze site opgezet om zo het ernstige probleem van peak fantasy aan te pakken.

Meer artikelen - Website

7 comments to De energie van (bijna) alles

 • Barry

  wow..nice, ik ga eens kijken of ik van die spiraalstatistiek een sticker kan maken :)mijn snijplotter moet dat wel aankunnen :)

 • Ik mis de energie in één vat aardolie.
  Zal wel liggen tussen “one US gallon of gasoline” en “one ton of TNT”.

 • Barry

  He Germen, heb je een nieuwe sponsor? GroenLimburg? Ze mogen mij ook wel sponsoren, ik wil wel wat zonnepanelen hebben…:) Zonepanelen en zonneboilers zou eigenlijk iedereen gratis moeten krijgen, ik durf te wedden dat dan in notime iedereen zonder protesteren zijn dak ermee had volliggen.

 • Energie komt bijvoorbeeld vrij als warmte of licht.
  In het standaardmodel is een kracht een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door impulsoverdracht door opnemen en uitzenden van ijkbosonen, zoals het foton die verantwoordelijk is voor de electromagnetische kracht.
  De sterke kracht heeft als ijkbosonen de gluonen, de zwakke kracht de W- en Z- bosonen en de zwaartekracht de gravitonen.
  Bij Wikipedia is een kracht een spanning of druk die het lichaam doet versnellen.

 • its me

  wat is het verschil tussen cosmic rays en daily reciept of solar energy
  BFD

Leave a Reply