Het periodiek systeem Silicium (Si)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universiteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 14 van de 118 elementen, Silicium (Si).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

Silicium wordt in veel takken van industrie gebruikt. Siliciumdioxide wordt in de vorm van zand of klei gebruikt voor de productie van veel bouwmaterialen. Andere producten waarin veelvuldig gebruik wordt gemaakt van silicium zijn:

  • computerchips: De componenten van een chip worden gefabriceerd op een plakje silicium.
  • keramiek: siliciumdioxide is de grondstof voor veel keramische materialen
  • staal: silicium wordt vaak gebruikt als toevoeging aan staal
  • glas: in de vorm van SiO2 is silicium de basisgrondstof van glas
  • halfgeleider: in zeer zuivere vorm wordt silicium samen met arseenboorgallium en fosfor gebruikt voor de productie van halfgeleiders
  • laser: silicium kan worden gebruikt voor de productie van lasers met een golflengte van 456 nm
  • zonnepanelen: de foto-elektrische eigenschappen van silicium maken het geschikt voor fotocellen
  • röntgendiffractie: preparaathouders in de vorm van silicium éénkristallen

Daarnaast zijn er nog tal van andere toepassingen van silicium in de industrie.

Ook komt siliciumdioxide voor in voeding (in granen, zoals haver) en wordt het gebruikt als anti-klontermiddel, als klaringsmiddel bij wijn en bier en ontschuimingsmiddel. Op etiketten wordt het aangeduid als additief E551, of worden de benamingen kiezelzuur, kwarts of silica gehanteerd.

13 gedachten over “Het periodiek systeem Silicium (Si)”

  1. Misschien is het interessant om te vermelden dat Silicium weleens genoemd wordt als alternatief voor Koolstof bij het ontstaan van leven.
    Wellicht dat op andere planeten er leven is op basis van Silicium.
    Ook op deze planeet zou dat zomaar kunnen gebeuren als computers zich verder ontwikkelen, meer kunnen improviseren en zichzelf kunnen fabriceren (voortplanten).

    1. Roeland, dat heb ik ook vernomen, maar tot op heden nog steeds een hypothese. Wel lijkt me mogelijk dat het levendmechanisme, silicium heeft gebruikt voor de desbetreffende opbouw van het ev dier(tje). Maar dat gebeurde pas in een veel later stadium. Mvg, Paul.

        1. Zou kunnen idd… maar theoretisch gezien kijken ze dacht ik alleen maar naar het aantal protonen voor het atoomnummer… Maar wie weet, misschien moeten we het Faqt anders eens vragen. 

  2. We hoeven niet naar een andere site daarvoor; even zelf zoeken levert ook bronnen op; http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3323170/2012/09/27/Element-113-eindelijk-gemaakt.dhtml Je leest hier dat het element is gemaakt, en dat diegene die het heeft gemaakt ook een naam mag geven aan het element.
    Hiervoor, was het in feite een niet bestaand element, ook al was het ontdekt, er zijn geen atomen van op aarde bekend, tenzij er iemand er dus in slaagt het atoom te maken.
    Het ontdekte ‘missende atoom’ kreeg de voorlopige naam Ununtrium (Uut), ontdekt bij vervaardiging in een vervalreeks: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ununtrium
    Het nog maken en de naamgeving is vanaf element 113 tot 118 en verder.

Laat een reactie achter