Sneller dan het licht is wél mogelijk

Vanaf onze vroege kinderjaren wordt ons al voorgehouden dat niets sneller dan het licht gaat. Mede omdat ik een provocerende persoonlijkheid bezit vind ik het leuk om dit soort onwaarheden aan de kaak te stellen. Een overzicht van dingen die sneller dan het licht gaan.

1: Tachyonen (hypothetisch),

Een tachyon (uit het Grieks: ταχύς (tachús), ‘snel’) is een hypothetisch exotisch deeltje dat beweegt met een snelheid groter dan de lichtsnelheid.

De eerste beschrijving van tachyonen wordt toegeschreven aan de Duitse natuurkundige Arnold Sommerfeld, maar het waren George Sudershan[1][2] en Gerald Feinberg[3] (die de term bedacht) in de jaren zestig die een theoretisch model ontwikkelden voor onderzoek. Tachyonen worden in meerdere theorieën gebruikt, waaronder de snaartheorie. In termen van speciale relativiteit is een tachyon een deeltje dat zich op een ruimteachtige(in plaats van een tijdachtige) baan beweegt en een imaginaire eigentijd heeft.

2: Expansie van het heelal,

Hoe snel expandeert ons heelal? Is dit sneller dan het licht, of juist langzamer? Een van de mooiste antwoorden die ik ooit heb gehoord heb kwam van Prof. Christoffel Waelkens. We hebben geen snelheid die te meten is in aardse begrippen. De uitdijing volgt uit de wet van Hubble, die stelt dat de sterrenstelsels zich van elkaar verwijderen met een snelheid evenredig met hun onderlinge afstand. Twee maal zo ver betekent twee maal zo snel. Helaas gaat deze wet alleen maar op bij de erg grote afstanden. De wet werd geformuleerd door Edwin Hubble in 1929.

3: Verstrengelde deeltjes,

Observaties betreffende verstrengelde staten lijken in strijd te zijn met de eigenschap van de relativiteitstheorie dat informatie niet sneller kan reizen dan de lichtsnelheid. Hoewel twee verstrengelde systemen elkaar lijken te beïnvloeden over grote afstand in de ruimte, is de huidige opinie dat geen bruikbare informatie op deze wijze overgebracht kan worden, wat betekent dat de ‘oorzakelijke natuurkunde’ niet geschonden wordt door verstrengeling. Dit is de geen-communicatie-stelling (“no-communication theorem“).

4: Superman,

Superman werd geboren als Kal-El, zoon van de wetenschapper Jor-El en zijn vrouw Lara Lor-Van, op de planeet Krypton. Deze planeet stond op het punt te ontploffen, waardoor Supermans ouders besloten hem te evacueren met een ruimteschip. Dit schip werd naar de Aarde gestuurd, aangezien deze planeet eveneens een perfect leefklimaat had voor Kryptonianen. Op de Aarde landde het schip net buiten het kleine dorpje Smallville, waar de jonge Kal-El werd gevonden en geadopteerd door Jonathan en Martha Kent. Zij noemden hem Clark Kent. (PS: voor de lezers met een autisme spectrum stoornis: ja, dit is humor)

5: Vuurtoreneffect,

De bundels elektromagnetische straling die pulsars rond sproeien, lijken veel sneller dan het licht te reizen. Als er een groot kosmisch scherm zou bestaan, zou je op dit scherm de bundels van pulsars in seconden tijd vele lichtjaren af zien leggen. Dit is echter maar schijn. De bundel kan geen informatie  sneller dan het licht laten gaan.

6: Evanescerende golven,

Er bestaat licht, dat sneller dan de lichtsnelheid gaat. Het gaat hier om zogenoemde evanescerende (‘verdwijnende’) golven. Deze ontstaan bij totale interne reflectie (alle licht in een optisch medium, zoals glas, wordt op het grensvlak teruggekaatst). Erg ver reizen evanescerende golven niet: hun intensiteit neemt in licht met een macht e af, elke 130 nanometer afstand. Dit is mogelijk, omdat evanescerende golven geen energie en informatie dragen. Wie niet bang is voor wat pittige optica, staat HIER hoe golven sneller dan het licht kan reizen.

Wiskundig is het al een aantal jaren mogelijk om sneller dan het licht te gaan. Trouwe Visionair-lezers wisten dit al in 2012 :

Al meer dan honderd jaar is het een dogma: niets kan sneller bewegen dan het licht, want in dat geval levert de speciale relativiteitstheorie onzin op. Maar klopt dat laatste wel? Wiskundigen zijn er nu in geslaagd een sneller-dan-licht beweging te beschrijven en zo Einsteins theorie voorbij de lichtsnelheid op te rekken.

Onze intergalactische ambities komen steeds dichterbij de realiteit, mede door visionairs als Alcubierre en Harold White. Deze mannen hebben de relativiteitstheorie goed begrepen. Alles is namelijk relatief.

warp-drive

19 gedachten over “Sneller dan het licht is wél mogelijk”

  1. Als je aan een uiteinde van een losse kabel trekt die erg lang is, dan komt het andere uiteinde ook meteen in beweging.
    Misschien dat kwantumverstrengeling ook zo werkt door een onzichtbare kabel van het ruimteweefsel waar de verstrengelde deeltjes allebei op zitten.

  2. @bemoeier: die kabel heeft dan een oneindige stijfheid nodig, niet erg realistisch he.

    Verder kan ik harder lopen dan licht! Vermits dat licht in een geschikt medium is vertraagd tot ong. 14 km per uur. En gaan virtuele fotonen in een vacuum regelmatig iets sneller dan c, dit vanwege het onzekerheidsprincipe. Dit treedt ook op bij het Casimir effect waar de fotonen sneller dan c tussen de 2 platen reizen. In beide gevallen wordt geen informatie sneller dan c verzonden en blijft Einstein dus overeind.

  3. Volgens mij reizen higgs-deeltjes ook sneller dan het licht en ze reizen niet alleen door ruimte maar ook nog eens door tijd. Doordat ze oneindig snel zijn en zowel voorwaarts als terug in de tijd kunnen reizen maakt dat ze zo moeilijk zijn waar te nemen. Er zijn alleen indirecte waarnemingen gedaan van higgs-deeltjes, nooit direct.

  4. gewoon even een vraagje of deze stelling klopt:
    – het licht uit een lampje beweegt met de snelheid van het licht
    – het licht uit een lampje tien meter verderop beweegt met de snelheid van het licht
    – het licht van de twee lampen komt elkaar tegemoet met een snelheid, tweemaal zo groot als het licht.

    Help me even: waar gaat het fout?
    groet,
    Marcel

  5. Theoretisch bedoeld enkel:
    er is een lange starre staaf die 10 lichtjaar lang is en waar we hier het begin van hebben.
    Als die 1 centimeter wordt weggeduwd zal op hetzelfde moment 10 lichtjaar verder de stang ook 1 cm opschuiven. Op die manier kan informatie volgens mij theoretisch dus sneller reizen dan het licht.
    Ik zeg zo maar iets en heb er de kennis niet voor om dit weg te redeneren.
    Stel nu in plaats van die starre staaf je voor dat er iets wordt ontdekt met dezelfde eigenschappen en dat zich door door het geheel heelal bevindt.

  6. Ik heb er verder geen verstand van maar vond dit wel een leuke om eens op te gooien in de hoop er reacties op te krijgen waarop ik, of wij allemaal natuurlijk, lekker kan verder kauwen. Dus Germen stelt eigenlijk dat de staaf uit deeltjes bestaat waarvan de onderlinge interactie nooit de lichtsnelheid kan overstijgen?
    Zeg ik dit goed dan: de intermoleculaire ruimte is de limiet bewaker aangezien die steeds opnieuw met de lichtsnelheid moet worden overbrugd na ieder molecuul in die stang. Axiaal zien zou er dus een golf door de staaf gaan met maximaal de licht snelheid volgens die redenering. Een golf die voorafgaat aan de fysiek voorgaande beweging van bijvooirbeeld 1 centimeter zodat die niet real time kan aankomen maar ook slechts 10.000 jaar later ?

      1. Nee. De limiet op snelheid is een eigenschap van ruimtetijd zelf. Ruimtetijd gaat ook vervormen als je de lichtsnelheid nadert. Inderdaad kan informatie niet sneller dan met de lichtsnelheid over worden gedragen. Er zijn wel natuurkundige verschijnselen die sneller gaan dan het licht, zoals evanescerende golven, maar hier heb je voor je sneller-dan-licht ruimteschip weinig aan. Althans, voorzover we weten.

Laat een reactie achter