Stroom van zonnepanelen binnenkort al goedkoper dan uit stopcontact

“De markt voor zonne-energie is in 2010 opnieuw meer gegroeid dan alle deskundigen hadden voorspeld. Wereldwijd kwam er 15 Gigawatt (15.000 Megawatt) aan stroom uit zonnepanelen bij. Het grootste deel daarvan, 12.000 Megawatt, werd in Europa geïnstalleerd met Duitsland opnieuw als absolute koploper. (…) Met de 28.000 Megawatt aan zonnepanelen die er nu in Europa staan kunnen 10 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.” [1] Hier zal het echter niet bij blijven.

Volgens senior analist Vishal Shah van Barclays Capital en CEO Jigar Shah van de Carbon War Room zullen in grote delen van de wereld stroom uit eigen zonnepanelen op het dak binnen een tot twee jaar goedkoper zal zijn dan uit het stopcontact. Door verdere kostenverlaging is het bereiken van deze zogeheten grid-parity – de heilige graal op zonne-energiegebied – eind dit jaar of volgend jaar al mogelijk. Zonne-energie zal vooral ook dieselgeneratoren overal ter wereld vervangen en olie- en gasgestookte centrales qua prijs overtroeven.

Als erkend visionair zet Jigar Shah zich in voor duurzame energie en duurzame oplossingen die de uitstoot van CO2 en de daarmee gepaard gaande klimaatveranderingen en andere bedreigingen voor de mensheid moeten terugdringen. In 2003 richtte hij SunEdison op, een revolutionair bedrijf dat zonne-energie als een dienst verkocht, iets wat later uitgroeide tot een miljardenindustrie. Volgens hem groeit de zonne-energiemarkt sneller dan menigeen kan voorspellen en worden niet alleen de zonnepanelen, maar ook alle bijbehorende installaties en technieken steeds goedkoper.  In de Amerikaanse staat Californië, in Italië en in andere landen met hoge stroomprijzen en relatief veel zon is zonne-energie van het eigen dak nu al goedkoper dan stroom uit het elektriciteitsnet. ,,Ik verwacht dat in 2013 zonne-energie goedkoper is dan 20 procent van alle elektriciteit die in de wereld wordt verkocht. Dat is een gigantische markt,” stelt Jigar Shah.

Vishal Shah ziet die grid-parity al eind dit jaar of anders volgend jaar bereikt worden. ,,In Europa hebben we dat punt al bijna bereikt. Eerst zien we zonne-energie elektriciteit uit olie- en gasgestookte centrales vervangen. Daarna zal zonne-energie overal ter wereld dieselgeneratoren gaan vervangen,” verwacht hij.
Beiden verwachten een enorme groei van de zonne-energiemarkt. ,,Alle analisten waren de afgelopen vijf jaar te voorzichtig in hun voorspellingen,” stelt Vishal Shah. Kwam er het afgelopen jaar wereldwijd 15 Gigawatt bij, in 2011 verwacht hij een groei van 21 Gigawatt. ,,De VS zijn een slapende reus geweest. De komende drie jaar zal die markt elk jaar verdubbelen,” verwacht Jigar Shah. Volgens Vishal Shah heeft de VS het beste subsidiebeleid en zullen de kosten van zonnepanelen er dalen tot zelfs 1 dollar per Wattpiek vermogen.

[1] Duurzame Agenda

[2] De rest van het bericht is vrijwel helemaal het originele persbericht van SolarPlaza BV, zie hier.

7 gedachten over “Stroom van zonnepanelen binnenkort al goedkoper dan uit stopcontact”

  1. Kostentechnisch kunnen zonnepanelen voor consumenten nu al uit. Je kunt nu als het ware je prijs vastleggen voor de komende 25 jaar op stroom en die prijs ligt nu rond de 23 cent per kWh. kortom als je er vanuit gaat dat de stroomprijs omhoog blijft gaan, wat de afgelopen 12 jaar gemiddeld met 9% per jaar gebeurt is dan is het heel verstandig om nu al zonnepanelen aan te schaffen. Ik heb ze zelf sinds vorig jaar oktober en het is kan ik uit ervaring zeggen ook bijzonder leuk. Je stroomverbruik ga je automatisch meer op letten dus je bespaart ook bijna automatisch door zonnepanelen. Op http://www.hetkanwel.net/dossier-een-zonnepaneel-op-je-dak/ is overignes een hele serie blogs gewijd aan zonne-energie wat ingaat op prijzen, leveranciers, materiaalgebruik in zonnepanelen etc. Zeker de moeite van het lezen eens waard als je overweegt zelf zonnepanelen aan te schaffen.

  2. Wat mij betreft hoe sneller hoe beter. Alleen ben ik wel benieuwd of er binnen 1 a 2 jaar niet veel efficiëntere zonnepanelen zullen worden ontwikkeld -evenals de prijzen die naar beneden gaan- gezien de grid-paridy die in de tekst genoemd wordt. Dat zou kunnen betekenen dat mensen die nu overstappen qua investeringskosten voor materiaal mogelijk bedrogen uitkomen.

  3. Het blijkt wel belangrijk te zijn een oude analoge electriciteitsmeter te hebben waardoor door de stroomopbrengst de meter de andere kant op gaat lopen. Bij een digitale meter kan dit niet, de gratis door de bewoner opgewekte ‘extra’ stroom gaat gewoon naar het electriciteitsnet, zonder dat hun meter terugloopt. Zonder namen te noemen, vraagt iemand zich af of die opbrengst die naar het energiebedrijf gaat, geen diefstal is, en of ze alle klanten die een digitale meter hebben geen nieuwe meter moeten aanbieden. Maar dat zou het energiebedrijf dubbel geld gaan kosten. Eerst de vervanging van duizenden meters bekostigen en vervolgens wordt de ‘overstroom’ netjes van de energierekening van de klant afgetrokken.

    1. Normaal als je zonnepanelen, een windmolen, of andere zelfstandige energiebronnen installeert, in overleg met je energieleverancier, wordt de meter aangepast. Doe het zelvers die zelf zo’n installatie plaatsen zonder overleg te plegen met hun leverancier, hebben gewoon geluk als ze analoge meters op hun aansluiting op het net hebben. Daarbij komt dan ook nog; het terugleveren van vermogen aan het net moet synchroon gebeuren met de frequentie van het net. Wordt dit niet goed geregeld, ontstaat kortsluiting tussen de netfrequentie en de frequentie van de omvormer, bij elektronisch geregelde omvormers. Mechanische omvormers gaan vanzelf synchroon met de frequentie van het net draaien, waarna vermogen aan het net kan worden geleverd. Ik begrijp hier uit, dat iets hier niet helemaal volgens afspraken met een leverantier van elektriciteit is gegaan? ;)

      1. Hallo Antares,
        Die zonnepanelen zijn van die energieleverancier. Er zit een display bij, waarop je kunt zien hoeveel energie op elk willekeurig moment wordt opgewekt. Op zonnige dagen veel dus. Dat moet je aan de electriciteitsmeter kunnen zien; hoeveel de meterstand in een paar uur terug loopt. Moderne huizen hebben echter een digitale meter, en komen dus bedrogen uit. Alle extra stroom gaat naar het electriciteitsnet, zonder dat de meter terug loopt. Bij de een gaat de opbrengst van de extra stroom naar de bewoner, bij de ander naar het energiebedrijf, aldus de klacht. Is bij een digitale meter dan sprake van diefstal? Het energiebedrijf wil ‘dit niet zo zien’.

        1. Dan is het mogelijk een serieus probleem waar we hier aandacht aan moeten schenken door publiciteit bijvoorbeeld. Wie is daar de energieleverancier bijvoorbeeld, en hebben andere mensen met dezelfde klachten ook diezelfde leverancier. ;)

        2. Je hebt wel dubbele meters tegenwoordig die ook tellen hoeveel je teruglevert. Dat is wel verstandig om die te laten instaleren dat hebben mijn ouders wel gedaan in ieder geval toen we daar zonnepanelen hebben geinstalleerd. 

Laat een reactie achter