De Gartnern Hype Cycle. Na de hype, stort het vertrouwen in de techniek in. Onterecht.... (c)Steven Kotler

Welke nieuwe werkgelegenheid brengen exponentiële technieken met zich mee?

Elke technologische golf, denk aan de stoommachine, elektriciteit en internet, brengt een lawine aan veranderingen met zich mee.  Vaak wijzen futurologen op het enorme aantal banen dat verloren zal gaan door de oprukkende techniek: volgens recente schattingen van de Universiteit van Oxford zelfs bijna de helft. Dit is echter maar de helft van het verhaal. Waarom je als werkloze nu maar beter je sollicitatievaardigheden flink aan kan scherpen en je verdiepen moet in één of meer van de exponentiële technologieën..

De Gartnern Hype Cycle. Na de hype, stort het vertrouwen in de techniek in. Onterecht.... (c)Steven Kotler
De Gartner Hype Cycle. Na de hype, stort het vertrouwen in de techniek in. Onterecht…. (c)Steven Kotler

Surfen op de technologische golf: case study internet
Als oude van dagen (1971) heb ik de internetrevolutie vanaf het eerste begin (1996, de komst van de gebruiksvriendelijke interface www) meegemaakt. Ook hier was de voorspelling dat internet veel beroepen overbodig zou maken. Wie heeft een boekhandelaar, een postbedrijf  of een boekhouder nodig als je die diensten voor veel minder geld of zelfs gratis (email) online kan laten vervullen? Deze voorspellingen kwamen, zoals we weten, uit. Wat toekomstkundigen echter niet voorzagen  was, hoeveel extra werkgelegenheid er ontstond. Werkelijk elke ondernemer wilde een website. Deze websites moesten vervolgens gevuld en onderhouden worden. Omdat websites in een voortdurende wapenwedloop zijn gewikkeld om bezoekers, moeten webmasters bijna elke dag er mee bezig zijn. En de postbode? Inderdaad is er met het bezorgen van brieven geen droog brood meer te verdienen, maar de pakkettenpost bloeit als nooit tevoren. Ouderen die ik ken, hebben soortgelijke verhalen over de elektronicarevolutie in de jaren ’50 of de pc-revolutie in de jaren tachtig. Pas halverwege de jaren ’10, nu vrijwel alle ondernemers websites hebben en gevestigde winkeliers het omzetverlies door hun lean and mean internetcollega’s steeds meer voelen, is er sprake van een netto banenkrimp door internet.  Het goede nieuws is echter, dat het volgende banenfeestje weer op uitbreken staat. Wat heet, meerdere overvloedige bronnen van  goedbetaald en boeiend werk worden steeds actiever.

Groeifase: opbouw en experimenteren
Elke technologie kent meerdere fases. Na een ontdekkingsfase, waarin het grote potentieel van de technologie duidelijk wordt, volgt de hype-fase. Op beeldbuizen, dode bomen en de ether wordt de techniek door goeroe’s de hemel in geprezen. Hierna volgt de onvermijdelijke teleurstellingsfase. Toch zitten de nu massaal verguisde ontwikkelaars in deze fase niet stil. De techniek wordt nu voorzien van een gebruiksvriendelijke interface. Is die er eenmaal, en kan ook het grote publiek profiteren van de techniek, dan grijpt de techniek om zich heen als een lopend vuurtje. Dit is het moment waarop de techniek zeer relevant gaat worden en het de moeite is, in te springen. Bedrijven die dan actief worden op de markt met een gebruiksvriendelijk product, groeien explosief.

In een nieuwe serie zal Visionair ingaan op de zes exponentiële technieken en wat voor werkgelegenheid deze op gaan leveren.

1 gedachte over “Welke nieuwe werkgelegenheid brengen exponentiële technieken met zich mee?”

  1. Doet me deugd dat Visionair exponentiële ontwikkelingen aankaart en welke invloed dit heeft op de werkgelegenheid.

    Erg herkenbare ontwikkeling.
    Germen: jij bent van 1971; ik van 1935.
    Na WOII was er nauwelijks telefoon; als we wilden bellen (op platteland) fietsten we eerst 2 km naar de dichtsbijzijnde bakker.
    M’n schoonouders kregen pas in 1965 electriciteit!
    M’n eerste fiets in 1947 (hfl 121,50) om 5 km naar de Mulo te fietsen.
    De eerste trekker (2e hands uit Amerika) in 1953.
    Na Mulo/Ambachtschool werd je bijna van school getrokken om bij een bedrijf te komen werken wegens gebrek aan vakmensen.
    Eerste keer vliegen met een Dakota in 1956 (militaire dienst)
    Met avondstudie hbo-wtb bereikt.
    Eerste (elctronische) rekenmachine rond 1970; daarvoor rekenliniaal o.i.d.
    Eerste cnc bestuurde machine in 2D (!) opgezet.
    Rond 1980 eerste pc met een klein amber schermpje ca. 15 x 15 cm.
    Besturingssysteem: CPM, de voorloper van DOS en opvolgende besturingssystemen.
    Thans: iPad, iPhone, e.d. met alle daarbijkomende perikelen.
    Dit overkwam me onlangs: google eens: “Papa’s iPad is geen speelgoed”
    Uiteraard zijn er ook uitwassen. google eens: “Zonder Tinder in de sauna”
    Neem de ontwikkelingen op gebied van internet; thans is 4G al gemeengoed en 5G zit er aan te komen. Downloaden van een film kan dan in ca. 15 seconden!
    Anderszins leveren nieuwe ontwikkelingen veel arbeidsplaatsen op.
    Neem b.v. de zonnestroomindustrie in Duitsland; dito de windmolens overal in Duitsland verspreid en de als paddestoelen uit de grond rijzende biovergisters bij legio duitse boerderijen.
    Nu ook in Nederland; de transitie naar decentraal electriciteit stroom opwekken, welke nu booming is geeft veel arbeidsplaatsen bij de installateurs van zonnepanelen, biovergisters en windmolenbouw.
    M’n eigen zonnepanelen “oogstten” vorig jaar zo’n 1000kWh meer dan we zelf consumeerden!
    Innovatie hiervoor b.v.: google: “Ficusta.nl” voor een nieuwe geluidsarme heimethode
    om funderingsbuizen voor windmolens in zee te plaatsen.
    Zo zijn nog veel meer, teveel om op te noemen, innovatieve ontwikkelingen gaande welke (op termijn) zeerzeker arbeidsplaatsen zullen opleveren.

Laat een reactie achter