Wijzen ULF radiogolven op komende aardbeving in de Golf van Mexico?

Ook interessant...

6 reacties

 1. freddy- zegt:

  ingewikkeld; die tellurische stromen zijn over het algemeen gericht op de zon daar waar die recht boven de aarde staat. Betekent dat dan dat de door de tectonische frictie opgewekte ULF-golven alleen meetbaar zijn als deze twee verschijnselen samenvallen?
  Goed vermeld onderscheid overigens tussen de rationele (orkaanseizoen) en irrationele (aardbeving)uitleg. Is zo’n aanbesteding jaarlijks? Zijn er afwijkende meetresultaten voor de genoemde New Madrid seismische zone?

  • Barry zegt:

   Freddy,

   Als antwoord op je vraag:Betekent dat dan dat de door de tectonische frictie opgewekte ULF-golven alleen meetbaar zijn als deze twee verschijnselen samenvallen?

   Telluric currents will move between each half of the terrestrial globe at all times. Telluric currents move equator-ward (daytime) and pole-ward (nighttime). The field varies in time and over the frequency range 0.001 to 5 Hz (Krasnogorskaja & Remizov, 1975). Electric potential gradients caused by telluric currents are of the order of 0.2 to 1000 volts per metre. (Krasnogorskaja and Remizov, 1975; Vanjan, 1975). At any location, the current density is a direct function of the interhemispheric currents and their potential gradients. It has been estimated that telluric currents overall during twelve hours in one hemisphere are in range of 100 to 1000 amperes. This intensity of telluric currents is sufficient to drive the air movements that create atmospheric electricity, from the global fair weather charge accumulator to thunderstorm bases.

   Vrij vertaald betekent het bovenstaande dat tellurische stromen altijd meetbaar zijn, alleen als de 2 verschijnselen samenvallen zijn ze het sterkst en dus best meetbaar.

 2. Alfa zegt:

  Je kunt het poollicht beschouwen als de zichtbare variant, met als oorzaak de reactie tussen geladen deeltjes van de zon, aardmagnetisme en atmosferische ionisatie. De aardse variant kent echter veel meer invloeden dan die van de zonnewind alleen, hoewel die zeker de hoofdstroom bepaalt. Het is logisch dat piëzo-electrische spanningen worden veroorzaakt door druk, wrijving en beweging tussen verschillende aardlagen, rotsplaten en platentectonic, waarbij menging van elektrisch verschillende stromingen onstaat. Dit mengsel van oorzaken noemen wij de tellurische stromen. Een aardbeving voorspellen aan de hand van variaties in deze stromingen is misschien mogelijk, maar de gegevens zijn niet betrouwbaarder dan die van seismografische meetapparatuur. Bij een plotseling verhoogt potentiaal verschil in een gebied, bepaalt de samenstelling van de aardlagen, of en hoeveel de verplaatsing kan zijn. De onderlinge wrijving tussen platen speelt een grote rol, en dat verband is al aangetoond in de vorm van het talkgehalte in een gebied. Een hoog talkgehalte bleek een smerende werking te hebben, waardoor veelvuldig voorkomende aardschokken, het opbouwen van grote spanningen tussen de platen onder voorkwam. Tussen platen met meer frictie, was het risico van plotselinge aardschokken veel groter.

 3. arie zegt:

  Mijn vader berichtte dat tentijde van WWII hij als kind, bij Hypolitushoef /Wieringen(NH) hij snachts bliksemschichten vlak over de grond heeft zien gaan. Het poollicht maar dan niet hoog in de lucht maar laag bij de grond. Hij omschreef het als een gitzwarte nacht. Ik vraag me af of die Piëzostromen ook wel eens vlak aan de grond zichtbaar kunnen worden in de lucht.

 1. 18 februari 2011

  […] Eerder is al ontdekt dat vlak voor het optreden van grote aardbevingen de intensiteit van ULF radiostraling sterk toeneemt. […]

 2. 18 mei 2011

  […] schreven reeds over de fascinerende vondst door microsatelliet DEMETER van een aanzienlijke toename in ultra-lage frequentie radiosignalen voor de aardbeving in Haïti in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Advertisment ad adsense adlogger