Over enkele miljarden jaren zal Jupiter veel weghebben van deze kokend hete gasreus.

‘Jupiter wordt roodgloeiend’

Op dit moment is de oppervlaktetemperatuur van de grootste planeet van ons zonnestelsel zeer laag: meer dan honderd graden onder het vriespunt. Daar gaat verandering in komen, voorspellen astrofysici. Krijgen we een tweede zon aan het firmament?

Over enkele miljarden jaren zal Jupiter veel weghebben van deze kokend hete gasreus.
Over enkele miljarden jaren zal Jupiter veel weghebben van deze kokend hete gasreus.

Rond de vijf miljard jaar na nu is de voorraad waterstof van de zon zo klein geworden, dat de zon over gaat schakelen naar heliumfusie. Als gevolg hiervan stijgt de temperatuur van de kern van de zon snel en verandert de zon in een dof rood gloeiende enorme vuurbal. In dit rode-reus stadium zal de zon de binnenplaneten opslokken en de aarde ernstig verschroeien. Ook Jupiter is dan geen aangename plek meer, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De grootste planeet van ons zonnestelsel, nu nog veel kouder dan Antarctica hartje winter, zal ook op gaan gloeien en veel weg hebben van de bekende hete Jupiters, roodgloeiende gasreuzen die dicht bij hun ster staan. Hete Jupiters zijn de eerste exoplaneten die ontdekt werden, omdat ze door hun grootte en korte afstand tot de ster, deze flink laten schommelen en zo makkelijk te ontdekken zijn door astronomen.

Niet dat we op aarde van dit uitzicht kunnen genieten tegen die tijd. De aarde zal over enkele miljarden jaren totaal drooggekookt zijn. Op aarde zal de zon bijna de helft van de hemel in beslag nemen en het aardoppervlak zal uit gloeiende lava bestaan. Bewoonbare werelden zullen zich dan ter hoogte van Saturnus moeten bevinden. Titan zal dan zijn ontdooid.

Bron
David S. Spiegel en Nikku Madhusudhan, Jupiter will become a hot Jupiter: Consequences of Post-Main-Sequence Stellar Evolution on Gas Giant Planets, ArXiv preprint server, 2012

2 gedachten over “‘Jupiter wordt roodgloeiend’”

Laat een reactie achter