Een zonnetornado. Ondertussen weten we dat ze niet echt draaien, en dus geen tornado's zijn. Bron: NASA

“Zonnetornado” op NASA-video

Stel je voor: een tornado zo groot als een continent. Of groter dan de aarde. Waanzin? Nee, althans niet elders in het zonnestelsel. Hebben we een zonnetornado waargenomen?

Een zonnetornado. Ondertussen weten we dat ze niet echt draaien, en dus geen tornado's zijn. Bron: NASA
Een “zonnetornado”. Ondertussen weten we dat ze niet echt draaien, en dus geen tornado’s zijn. Bron: NASA

Deze zonnetornado’s transporteren energie van het inwendige van de zon  naar de zonnecorona, de zeer ijle, maar extreem hete atmosfeer van de zon. Al langer is het een raadsel waarom de corona zo heet is. Zonnetornado’s en (vooral) de extreem sterke magnetische velden die er mee samenhangen, waren mogelijk de lang gezochte verklaring[1]. Aldus NASA. Mogelijk verklaren elektromagnetische velden ook de raadselachtige neutrinoflux bij zonnevlammen: de extreme versnellingen door de velden smakken atoomkernen zo hard op elkaar, dat kernreacties plaatsvinden die anders vele miljoenen graden vereisen.

Hoe zou het zijn om een reis te maken tot de diepste ingewanden van dit natuurverschijnsel? Een experiment met dodelijke afloop, dat gelukkig met een computer in grote lijnen te simuleren is. In deze video de kans, deze ervaring mee te maken.

“Zonnetornado’s” bleken gezichtsbedrog

Ondertussen is in 2018 door de collega’s van ESA ontdekt dat “zonnetornado’s” niet ronddraaien[2], en als zodanig dus niet tornado’s zijn maar iets anders.  Er bestaan wel heftige horizontale gasstromen in de structuur, maar deze verlopen in een rechte lijn. Niet rondtollend, zoals in een tornado. De zon is een geheel ander hemellichaam dan de aarde en er is niet echt een aardse equivalent voor dit natuurverschijnsel. Magnetische veldlijnen spelen een centrale rol.

Toch is er goed nieuws voor tornado-liefhebbers. Op Mars komen zwakke tornado’s voor in de zeer ijle atmosfeer. Venus telt vier grote draaikolken, twee boven de noordpool en twee boven de zuidpool. De grootste draaikolk van het zonnestelsel is natuurlijk de Grote Rode Vlek op Jupiter. Deze is groot genoeg om de aarde op te slokken.

Bronnen
1. Tornadoes On The Sun?, NASA, 2014
2. Giant solar tornadoes put researchers in a spin, Royal Astronomical Society via EurekAlert, 2018

8 gedachten over ““Zonnetornado” op NASA-video”

      1. Deze zonnetornado`s transporteren energie van het inwendige van de zon naar de zonnecorona, niet alleen de energie maar ook de fotonen gaan dan met een rotgang van binnen naar buiten misschien ?

  1. Ondanks deze weersystemen denk ik nog steeds dat de fotosfeer van de zon zo heet is puur door de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald.
    Er zijn maar weinig deeltjes per m3 dus die paar atomen krijgen de volle mep aan licht van DC tot super röntgen met zichtbaar licht als een smal bandje er ergens tussen.
    De zon is een kernreactor zonder weerga,daarom is het zo grappig dat de anti kernstroomlobby juist een kernreactor met een smile heeft gekozen als logo.
     

      1. Of je nu atomen splijt of plakt,beiden zijn kernreacties en die vinden plaats in een kernreactor.
        Dat Greenpeace met het ene type nogal wat moeite heeft is niet mijn probleem ;)
         

Laat een reactie achter