Video: we stopped dreaming

Astronoom en wetenschapspopularisator Neal DeGrasse Tyson haalt in deze video (plm 5 minuten) geheel terecht fors uit naar de bezuinigingen op ruimtevaartonderzoek door het regime-Obama. Steeds meer mensen vragen zich verbijsterd af waarom er meer dan veertig jaar geleden met primitieve technologie er wel astronauten op de maan konden rondlopen, maar anno nu onze grootste bemande ruimtevaartprestatie een benauwd koekblik is dat op zo’n driehonderd kilometer boven het aardoppervlak ronddraait.

In deze clip maakt Tyson duidelijk dat als de Amerikanen slechts 1% van hun belastinggeld aan ruimtevaart zouden uitgeven, ze nu al op Mars hadden gestaan en een enorme toevloed van energie en mineralen uit de asteroïdengordel de armoede op aarde iets van het verleden had gemaakt. Ook zou een hele generatie van techneuten worden geïnspireerd tot een carrière vol baanbrekend onderzoek en ontwikkeling, in plaats van de zoveelste groep zakkenvullers bij het bankenkartel of andere “onmisbare” instellingen te worden.

Kortom: de kolonisatie van de ruimte is te belangrijk om het aan de overheid over te laten. Gelukkig hebben visionaire techneuten als Larry Page van Google en voor hem Elon Musk van Paypal nu verschillende initiatieven opgezet om dat te doen waar de overheid het af laat weten. Zou de mens over tien jaar op Mars rondlopen? Het wordt tijd.

8 gedachten over “Video: we stopped dreaming”

  1. Helemaal mee eens! Het probleem bij de nasa is dat ieder jaar een nieuwe begroting word opgesteld voor de ruimtevaart door het congres  en er geen lange termijn visie of planning mogelijk is met zo’n systeem. Dus als men bv aanvankelijk 100 miljard beschikbaar stelt om een maanbasis te ontwikkelen kan volgend jaar het congres weer  alle visionaire plannen doorstrepen. Ik weet niet precies hoe het bij de esa is geregeld of die wel op lange termijn aan kunnen vertrouwen op hun toegezegde gelden of dat het hier in Europa ook ieder jaar opnieuw vechten is.

  2. Ik ben opgegroeid in het tijdperk van Apollo en met de visionaire plannen van Gerard O’Neill. In de jaren 80 en 90 zouden volgens de plannen toen de maan gekoloniseerd worden, energiesatellieten en ruimtekolonies gebouwd worden en de eerste pogingen tot asteroïden ontginning en Marslandingen uitgevoerd worden. Nu is het 2012 en ben ik hard op weg naar pensionering en zit de mens nog steeds vastgebakken op Aarde. Erg teleurstellend.

  3. Het is gewoon de prijs die we betaald hebben voor onze strijdlust. De aard van het beestje vergt een bepaalde lijn die gevolgd moest worden, als een harde les voor de toekomst.  Het is even onontkoombaar geweest, als de volgorde in fysieke en geestelijke ontwikkelingen, die de evolutiegeschiedenis ons bracht. Democratische besluiten worden altijd in een gekozen meerpartijen verband gedaan, dus er is altijd overleg met een achterban die van mening mag, en kan verschillen. Tsja, en getrouw naar de aard van het egoïstische beestje, wordt dan gekozen voor de winst op korte termijn, welke die dan ook mag wezen. Dat is echter niet de ruimtevaart geweest, anders dan om redenen van onze onredelijke strijdlust. De ruimtevaart initiatieven door particulieren is niet direct afhankelijk van politieke besluitvorming, dus daar moeten wij het van hebben. Het kan gewoon sneller als het om winst en bewuste visies gaat. Kwestie van die visies overbrengen op de medemens, met een gewillig oor. Tussen een breed publiek, vind je altijd wel iemand die naar de juiste argumenten wil luisteren, als je de goede argumenten maar hebt, en het perfecte medium. Kijk eens op visionair.nl zou ik zeggen…

  4. @ Hannes,

    Even wat zaken gegoogled.
    In 1973 brak de Jom Kipoer oorlog uit en de Zesdaagse oorlog was in 1967.
    Het rapport ”Grenzen aan de groei” van de Club van Rome was gepubliceerd in 1972 en niet 1973.
    Foutje ! Even op Wikipedia gekeken. Oeps !!

  5. Een geweldige spreker… met die muziek erbij is het een mooi propagandafilmpje voor de goede zaak!
    Tja, helaas is het geen probleem om miljarden te stoppen in het redden van banken. Ruimtevaart wordt door politici (die per definitie maar een paar jaar vooruit kunnen kijken) gezien als economisch onrendabel. Penny-wise pound-foolish zoals gewoonlijk.

Laat een reactie achter