Hoe werkt ons economische systeem? Deel I

geldHet is alweer een tijdje geleden dat de economische crisis uitbrak, aan het begin ervan hebben we hier op visionair hier een boel artikelen geschreven over hoe ons economische systeem werkt. Terwijl de tijd verstrijkt is het duidelijk dat de crisis alleen maar erger aan het worden is. Inmiddels weten we dat de 300 rijkste mensen in de wereld meer bezitter dan de 3 miljard armsten. Dat 147 bedrijven de rijkdom van 40% van de gehele mensheid onder controle hebben. En dat die 147 bedrijven zelf maar al te vaak de belastingen ontduiken onder andere via belastingparadijs aan de polder, ons eigen Nederland.

Ondanks de crisis en een enorme achteruitgang van rijkdom bij de middenklasse in Nederland boekte de Quote 500 driemaal op rij de afgelopen jaren een stevige winst. Het aantal werklozen in Nederland is nog nooit zo hoog geweest in als in de gemeten historie van ons land en Nederland heeft de hoogste hypotheekschuld van heel Europa met inmiddels over de miljoen huishoudens die  een hypotheek hebben die onder water staat.

Wellicht dat er door deze ontwikkelingen van de afgelopen jaren dus een flinke groep mensen bij zijn gekomen die nu eigenlijk wel benieuwd zijn hoe onze economie nu precies werkt. Want dat het verschil tussen rijk en arm zo groot is en alleen maar toeneemt is niet een foutje of een ongelukkig en onverwacht symptoom van het huidige economische systeem, het is een onderdeel van de basisarchitectuur van het systeem. We gebruiken een economisch systeem wat de rijksten ter wereld in staat stelt geld af te romen van de grote groep die hiervoor betalen.

Om mensen in Nederland bekend te maken met hoe ons huidige economische systeem echt werkt een aantal artikelen hierover. We beginnen met deze duidelijke uitleg van de Nederlandse videoserie van www.transitiecultuur.nl over ons economische systeem. Vanaf 4 min. 25 sec. begint de systeemuitleg over ons economische systeem.

Als mensen vragen hebben stel ze dan vooral in de reacties.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Website Transitiecultuur
-) Stichting Ons Geld pleit voor hervorming van het huidige economische systeem.

(Op het internet hebben de lezers de macht! Zij bepalen welke informatie de wereld rond gaat! U bent zich er misschien niet van bewust, maar als elke lezer een link stuurt naar 3 geïnteresseerde personen, dan zijn er maar 20 stappen nodig om 3,486,784,401 mensen te bereiken! Wil je dat zien gebeuren? Gebruik je macht! Dit stuk mag dan ook vrij door iedereen overgenomen worden op websites, blogs, of om door te sturen aan familie, vrienden, kennisen, collega`s, politici, bankiers, economen, professoren, politie agenten, etc. graag zelfs hoe meer mensen dit weten en erover meediscussiëren hoe beter.  Zet a.u.b. wel de bron erbij zodat mensen mee kunnen doen in de discussie hieronder als ze dat willen.)

5240294

16 gedachten over “Hoe werkt ons economische systeem? Deel I”

  1. Ik zou graag meer willen weten over “… een enorme achteruitgang van rijkdom bij de middenklasse in Nederland”. Kun je mij info geven op welke gegevens deze constatering is gebaseerd? Dat zou voor mij dit artikel alleen maar sterker maken. 

    1. Sec heb je gelijk maar het is wel vragen naar de bekende weg.
      600.000 spookburgers zonder inkomen
      600.000 werklozen
      500.000 ZZP-ers met inkomen onder minimum
      Derde detailhandel al gesloten, helft detailhandel in de rode cijfers, elk jaar weer een record aan faillissementen… Wellicht moet je eens gaan winkelen en dan niet in de PC Hoofdstraat. Dus laat je 4×4 tractor thuis!

  2. Beste Johanna, je kan dit ook veel ruimer zien door aandacht te besteden aan de Kondratieff-golf. Dit is op zich een vrij oppervlakkige beschouwing van economie en/of het kapitalisme als dusdanig. In onze maatschappij zijn er mensen die deze golfbeweging als een wetenschap aanvaarden en dat heeft z’n gevolgen voor heel de samenleving. Europa (ea) verkeert in de neerwaartse golf met als neveneffect dat binnen de maatschappij de kloven groter worden, armoede versus rijkdom.

  3. De ondraaglijk hoge schuldenlasten van bedrijfsleven en particulieren die in toenemende mate op de schouders van de overheid worden geladen. Door de enorme stroom faillissementen en werkloosheid mist de overheid niet alleen de stroom belastinginkomsten van het bedrijfsleven, maar moet ook nog eens de inkomstenbelasting van de werknemers inruilen voor overheidsuitkeringen. Het sociale vangnet wordt hierdoor overbelast en onhoudbaar. Bovendien komen er voor bedrijven die wegvallen nagenoeg geen nieuwe starters meer terug. Ook dat is een trend. Daarnaast moesten overheden in 2008 ook de banken redden. Die schulden staan er ook nog steeds. Bovendien staan ze garant voor slechte leningen. Dijsselbloem maakte het begin dit jaar al helemaal te bond door de winst van 6 miljoen van DNB in de staatskas te stoppen in ruil voor garantstellingen van 6 miljard op Griekse staatsleningen. De overheid ziet inkomsten dalen en uitgaven toenemen. En in steeds sneller tempo. Deze trend blijft hardnekkig aanhouden in heel Europa, VS en Japan. Schulden lopen op, en hard. (zie verder … rest onvermijdelijk)

    1. idd en dat zit allemaal ingebakken in ons huidige systeem. We zien eigenlijk al dat heel veel landen aan het failliet gaan zijn of eigenlijk allang zijn gegaan maar centrale banken kopen momenteel massaal het staatspapier van overheden op. Wat dus eigenlijk gewoonlijk een soort vorm van schuldkwijtschelding is. Maar wel op voorwaarden en dictaat van de ECB. Die onder meer vind dat de overheden van Europa massaal moeten bezuinigen op zaken als zorg. De ECB wat daarbij ook nog totaal ondemocratisch is.

      1. Er bestaan twee soorten hulp:

        Hulp die bedoeld is om de ander in de gelegenheid te stellen weer voor zichzelf te zorgen. Hulp dus, die zichzelf zo snel mogelijk overbodig maakt.

        De tweede soort heeft de bedoeling de ander afhankelijk te maken. Hulp dus, die zichzelf onmisbaar maakt (en de ander dus afhankelijk).

        Wij mogen raden tot welke soort de hulp, de “hulp” van de ECB behoort…

      2. Inderdaad Douwe, media speelt hier een vreemde rol, oplossingsgerichte alternatieven worden niet bespreekbaar gesteld waardoor de bevolking in het ongewisse blijft over de ongekende mogelijkheden die deze alternatieven bieden. Men kan er niet eens reflecteren omdat ze niet gekend zijn, waar gaat het dan eindigen? 

        1. Ja klopt, ik snap echt niet waarom mensen uberhaupt ons huidige systeem nog accepteren. Ik kan niet tot een andere conclusie komen dat hoe ons geldsysteem zoals het nu werkt waarbij private partijen geld uit het niets mogen scheppen niets minder dan totaal crimineel is. En wat ik me afvraag is als mensen dit snappen waarom ze het nog accepteren. Als die 1 miljoen huishoudens die nu een hypotheek hebben die onder water staat begrijpen hoe het systeem werkt dan moeten we toch enige veranderen teweeg kunnen brengen.  

        2. Het hele punt is dat zeer veel mensen absoluut geen tijd maken zich erin te verdiepen, Ten eerste is er totaal geen geloof dat het wat zou uitmaken al zouden ze zich erin verdiepen, ten tweede de meesten hebben het te druk hun hoofd boven water te houden. Verder zijn ze zich niet echt bewust dat er wat scheef zit, laat staan op welk niveau. Ze weten enkel en alleen dat het crisis is. Ze worden na het eten bestookt met programma’s op t.v dat de bestuurders van het land hun uiterste best doen de zaak op te lossen. Het geloof dat de banken er niks aan hebben kunnen doen is als zoete koek aangenomen, verder blijft de onmacht er verandering in aan te kunnen brengen als een vaststaand begrip overeind. Als je probeert de werkelijkheid bespreekbaar te maken. lijkt het alsof je van een andere planeet komt. Het verschil van niveau van begrip over zaken ligt zo ver uiteen vooral omdat bewustheid daarin een grote rol speelt. Zonder bewustheid van bepaalde zaken, bestaan dingen niet. Zie dat als de eerste schepen die de natives in The New World bereikten men kon in eerste instantie die schepen niet zien er was geen bewustheid dat zulke schepen bestonden. De main stream zwijgt de werkelijkheid dood en dan ontstaat er geen bewustheid bij het overgrote deel, die slechts denkt dat het wel een keer goed komt want ze hebben toch nooit niks over zulke zaken kunnen beslissen. Dat is een brug te ver voor de gewone bevolking, dat idee.

        3. Einstein dacht eraan dat WOIV er terug eentje zou worden met pijl en boog, het voordeel van WOIII is dat hij veel sneller voorbij zal zijn dankzij de technologische ontwikkeling van de afgelopen decennia.

        4. Ja maar zoveel mensen hebben momenteel geen of amper werk, zoveel huishoudens staan met hun hypotheek onder water op een gegeven moment moet er bij mensen zelf toch ook een lichtje gaan branden. Hoe kan iemand naar zichzelf nog ontkennen dat hij niets meer is dan een schuldslaaf als je begrijpt dat banken krediet mogen scheppen uit het niets en daar rente over mogen vragen en zo verdienen ze over een hypotheek van een gemiddeld huis meer over dat huis aan rente dan alle bouwmaterialen en arbeid die erin is gaan zitten en met een beetje geluk wordt het naar 30 jaar verkocht en kunnen ze nog een keer die winst maken. 

          Het is totaal buitenproportioneel en zorgt voor zoveel ellende bij de gewone mensen die hierin trappen. 

          It may be true that you cant fool all the people all the time, but you can certainly fool enough to run a large country… 

          Hoe lang zal dat nog waar blijken te zijn. Ik kan het in ieder geval op geen enkelen manier meer naar mezelf toe verkopen dat we dit systeem accepteren als je eenmaal begrijpt hoeveel menselijk en natuurlijk leed het teweegbrengt. 

        5. Zoals we nu weten is die creatie van schijngeld niet het probleem, in al het slechte zit ook het goede. Het probleem is dat we ons verstand niet gebruiken, vrezen we. Alles wordt wel angstvallig doodgezwegen, ook een bizar fenomeen …. schuld als redding
           

Laat een reactie achter