TROS Radar is eerlijk over hoe de banken werken

Hulde voor Radar, zij lijken als eerste mainstream media medium nu voorgoed het doodzwijgen van de systeemmechanismen van ons huidige bankensysteem te doorbreken.
Een duidelijke uitleg in hun eerste deel wat vandaag om 16.00 online kwam over hoe banken geld als schuld scheppen en dat spaargeld daar helemaal niets mee van doen heeft.

De Schuldvraag – deel 1

Het is 5 jaar na het uitbreken van de kredietcrisis. Antoinette Hertsenberg wil begrijpen hoe het zo ver is gekomen. In dit eerste deel van De Schuldvraag gaat ze op zoek naar de oorsprong van geld.

Is geld tegenwoordig niet hetzelfde als schuld? Staan de banken in dienst van de consument, of is het andersom? Hoe werkt onze economische groei, en hoe lang kan die nog doorgaan?

Deze en andere vragen bespreekt ze met vooraanstaande economen, hoogleraren, bankiers en ondernemers. Exclusieve interviews worden afgewisseld met verhelderende animaties, die moeilijke begrippen voor iedereen inzichtelijk maken.

Wil je de documentaire in losse hoofdstukken bekijken? Kijk naar de thema’s of de animaties.

http://www.trosradar.nl/sites/radarextra/documentaire/

Aanverwante informatie en artikelen:
-) Update – Hoe eerlijk is ons huidige economische systeem eigenlijk?
-) Hoe werkt rente? (deel 1 & deel 2).
-) Bewustzijn over het bankensysteem groeit wereldwijd
-) De doodspiraal van ons economische systeem
-) Hoe 147 bedrijven 40% van de wereldwijde rijkdom onder controle hebben
-) Nederlands gezin daagt bankensysteem uit
-) Wat als de Euro zou instorten?
-) Tegenlicht – Het Brein van de Bankier
-) Teledoc – Ik wil mijn geld terug
-) Tegenlicht – The Tax Free Tour – Hoe Nederland een spil is in de corporate belastingontduiking

4 gedachten over “TROS Radar is eerlijk over hoe de banken werken”

    1. Dat zou altijd kunnen maar deel 1 is iig eerlijk over geld als schuld en de exponentiele groei die ons economische systeem forceert. Ze hadden wel wat meer nog over rente mogen uitleggen maar ze zegt letterlijk dat banken en spaargeld weinig met elkaar te maken hebben en dat banken geld als schuld uit het niets mogen scheppen. Een stapje in de goede richting. :)

  1. Gisteravond deel 1 bekeken. Inderdaad veel waarheid over geld. Maar helaas worden er een paar uiterst bedenkelijke conclusies getrokken.

    Ten eerste wordt er gemeld dat “we teveel geleend hebben” en dat er daarom teveel schuld, en dus te weinig geld is. Dat is onmogelijk. AL het geld dat in omloop komt bestaat uit schuld, dus niet lenen is onmogelijk. Als we schulden terugbetalen, verdwijnt er geld. In dit systeem zou er zonder lenen (zonder schuld), geen geld zijn. Deze gedachte legt de “schuld” bij de leners, terwijl het simpelweg een gevolg is van het bestaande systeem.

    Ten tweede wordt er beweerd dat de crisis het gevolg is van een te lage reserve bij banken en dat de belastingbetaler die reserve dus moest aanvullen om te voorkomen dat die banken omvielen. Dat is niet waar. De reserve van banken is geen geld dat van de banken is, maar dat bestaat uit spaargeld van klanten. Het is dus eigendom van klanten. Een belastingmaatregel zorgt niet voor meer reserve, maar voor het verplaatsen van geld van de ene rekening naar de andere. In beide gevallen staat dat geld op een bank en draagt het dus bij aan de reserve van die bank. Verplaatsen ervan heeft geen invloed op de reserve. Het “redden” van banken betekent dat er belastinggeld wordt overgemaakt aan een bank, en dat dit geld dus eigendom wordt van die bank (i.p.v eigendom van de klant). Het draagt dus bij aan de winst van die bank en niet aan de reserve.

    Als laatste en misschien nog wel gevaarlijkste: er wordt gepleit voor meer toezicht. Een overkoepelend toezicht op banken. In feite zou er dan een machtsentiteit boven de banken geplaatst worden. Een centraal management waaraan alle banken moeten gehoorzamen. Het woord “bankenunie” viel niet, maar de strekking is hetzelfde. In feite zal de bancaire wereld dan gaan functioneren als één bank, aangestuurd door één mega-machtig management. De crisis wordt als rechtvaardiging hiervoor gebruikt. Machtscentralisatie is precies hetzelfde als machtsgroei. Meer macht dus voor het bancaire kartel.   

     

     

     

Laat een reactie achter