Alan Watts on the nature of consciousness

Alan W. Watts was een Engels filosoof, schrijver, spreker, anglicaans priester, hoogleraar en beoefenaar van de vergelijkende godsdienstwetenschappen. Hij verdiepte zich met name in de filosofie van zen, het boeddhisme en het taoïsme, en heeft met zijn werk een belangrijke bijdrage geleverd aan de introductie en popularisering van Aziatische religie en filosofie in het Westen.

Hij publiceerde meer dan 25 boeken en vele artikelen over onderwerpen als identiteit, de uiteindelijke aard van de realiteit, hogere bewustzijnstoestanden, de zin en betekenis van het leven,godsbeelden en menselijk geluk.

Watts waarschuwde, mèt andere grote pioniers op het gebied van religie en menselijk bewustzijn zoals bijvoorbeeld Aldous Huxley, Timothy Leary, John Lilly en Gregory Bateson, al in een vroeg stadium voor de gevaren van een àl te radicale onttovering dan wel reductionistische objectivering van de (Westerse) werkelijkheid:

“Inability to accept the mystic experience is more than an intellectual handicap. Lack of awareness of the basic unity of organism and environment is a serious and dangerous hallucination. For in a civilization equipped with immense technological power, the sense of alienation between man and nature leads to the use of technology in a hostile spirit – to the “conquest” of nature instead of intelligent co-operation with nature.” Alan Watts, Psychedelics and Religious Experience, 1968.

(Bron: Wikipedia NL)

Hierbij een lezing van hem over de aard van het bewustzijn.

http://youtu.be/zBL5kJ-PfoI

 

Alan Watts on the ultimate question (The Nature Of Consciousness)

The same speech, but with background music can be found here
The background music is from the movie called “The fountain” (Clint Mansell & The Kronos Quartet).
Enjoy ;)

 

Meer van zijn lezingen zijn gratis te beluisteren en op de youtube te vinden.

Related Philosophical Articles:
-) The life and works of Alan Watts
-) Diversity, the building block of life
-) The beginning and end of good and evil
-) In the light of survival
-) Own and social identity
-) Ego: the strategic self
-) A revolution in your own thinking
-) Death, an exploration
-) Endless Consciousness
-) DMT - The Spirit Molecule

3 thoughts on “Alan Watts over de aard van bewustzijn”

  1. Mooie suggestie Douwe. Ik zal er binnenkort naar luisteren.
    Ik lees nu bezig “Zen en de Oosterse krijgskunsten” van Taisen Deshimaru. Dat is een verhaal van een Japanner die in Frankrijk woont. Het lijkt me ook interessant om de omgekeerde situatie eens te onderzoeken. Vooral omdat Watts zowel Taoisme als Boeddhisme heeft  onderzocht.
    (M’n Pinterest profiel heb ik ook al bijgewerkt met Alan Watts.) 

  2. Tof dat jullie iets over Alan Watts posten. Ik heb hem kort geleden ontdekt en kan geen genoeg krijgen van luisteren naar Alan Watts. Er staat gelukkig veel op youtube maar jammer dat hij er niet meer is.

  3. Ja je kunt een boel van zijn werk ook downloaden op mp3 of als je wilt kopen bij de stichting in prijs valt dat ook nog wel te doen. Ik ben ook wel een fan aan het worden van hem. Hij heeft iig een hele serie ideeen die ik nog nooit ergens anders had gehoord en dat doet me altijd wel goed. Verder onderbouwt hij alles ook goed en is het een leuke verteller. 

Leave a Comment

English