Wordt de Gamera, een ingewikkelde constructie met vier enorme rotors, de eerste werkende door spierkracht aangedreven helicopter?

Helikopterfiets

Studenten van de universiteit van Maryland maken nu voor het eerst sinds 1980 kans de Sikorskyprijs te winnen. Slaagt hun recordpoging, dan wordt dit de eerste keer dat een echte helikopterfiets het luchtruim kiest…

Hoe werken helicopters?
Het principe van de helicopter is niet nieuw. Zowel uit Chinese bronnen als van Leonardo da Vinci is bekend dat ze experimenteerden met helicopters.

Een helikopterfiets bouwen is veel lastiger dan en vliegfiets bouwen. geen wonder dat het geregeld nachtwerk wordt voor de enthousiaste bouwers.
Een helikopterfiets bouwen is veel lastiger dan en vliegfiets bouwen. geen wonder dat het geregeld nachtwerk wordt voor de enthousiaste bouwers.

In tegenstelling tot een vliegtuig levert niet de vleugels met de voorwaartse snelheid de opwaartse kracht (lift), maar de draaiende wieken (de rotor, in vaktermen), die de lucht naar beneden duwen (en zo de helikopter naar boven). Om te voorkomen dat de helikopter rond gaat tollen moet een tweede rotor een tegenovergestelde draaiing geven. Gewoonlijk is dat een kleine staartrotor, hoewel er ook helikopters met twee grote rotoren bestaan die tegen elkaar in draaien. In dit model wordt gewerkt met vier rotoren die tegen elkaar in draaien om zo het draaimoment nul te houden.

Helikopterfiets pittige uitdaging
Het fundamentele technische probleem bij de helikopterfiets is dat er geen ‘batterij’ bestaat waarin mechanische energie  is op te slaan. Bij de vliegfiets is die er wel: de voorwaartse snelheid van het vliegtuigje. Als je maar lang genoeg hard trapt, wordt je snelheid op een gegeven moment hoog genoeg om je de lucht in te tillen. Bij een helikopterfiets moet alle kracht van één krachtsexplosie komen. Een extreem zware lichamelijke uitdaging.

Hun ontwerp, Gamera, heeft een rotor op elk van de vier uiteinden van het X-vormig frame, met de module van de piloot bevestigd aan het midden. Elke dwarsligger van het frame is achtien meter lang, en elke rotor is twaalf meter in diameter.

Wordt de Gamera, een ingewikkelde constructie met vier enorme rotors, de eerste werkende door spierkracht aangedreven helicopter?
Wordt de Gamera, een ingewikkelde constructie met vier enorme rotors, de eerste werkende door spierkracht aangedreven helicopter?

Door het gebruik van balsa, schuim, mylar, koolstofvezel en andere lichtgewicht materialen, weegt het gehele voertuig minder dan honderd kilo, de piloot incluis. Alle kracht komt uit een combinatie van hand- en voetpedalen.

Als Gamera er in slaagt van de grond te komen, heeft het team de kans om een wereldrecord voor een mensaangedreven helikoptervlucht te vestigen met een vrouwelijke piloot.

Het team van meer dan 50 promovendi en studenten wordt geleid door faculteitadviseurs VT Nagaraj, Inderjit Chopra en Darryll Pines (decaan van de Clark School). De piloot voor de proeven is de aan de Universiteit van Maryland afgestudeerde  student Levenswetenschappen Judy Wexler. Het Alfred Gessow Propellervliegtuigen Centrum van de Clark School is een van Amerika’s meest vooraanstaande instellingen voor helikoptersonderzoek.

De Sikorsky prijs
De Amerikaanse Helikopter Society stelde de Sikorsky-prijs, vernoemd naar helikopter pionier Igor Sikorsky, in 1980 in. Om de $ 250.000 prijzengeld te winnen, moet een team een vliegend tuig bouwen dat:
• Al zijn vermogen van een menselijke piloot krijgt
• Gedurende minimaal zestig seconden blijft zweven, binnen een 10 x 10-meter vierkant blijft en op een gegeven moment een hoogte van drie meter bereikt.
Vele pogingen zijn gedaan om deze eisen te voldoen, maar geen enkel team is ooit volledig geslaagd. In feite zijn slechts twee voertuigen ooit opgestegen van de grond (maximaal twintig seconden), wat onvoldoende was om de prijs in de wacht te slepen.

Het team probeert al twee jaar de Sikorsky-prijs in de wacht te slepen, ter beschikking gesteld door de American Helicopter Society (AHS). Het Clark School-team is het enige team dat momenteel door de AHS erkend wordt voor het doen van een officiële poging. Geen enkel ander team is daarin geslaagd sinds de prijs voor het eerst werd ingesteld in 1980.
Het team zal de recordpoging doen op woensdag 11 mei  tussen 9u en 12u.

Zelf meedoen aan de Sikorsky Prijs? Schrijf je hier in.

Bronnen:
Handout Gamera project
Jet Times

5 gedachten over “Helikopterfiets”

      1. Zolang iets anders het voor ze doet kunnen ze lui en zwak worden in een stoel.  Als de brandstof op is vallen ze allemaal met hoge snelheid tegen de bodem te pletter, voorbeelden zat. hihi met Award op zak.

  1. Ja en als men er ’n aerodynamische lichtgewicht schotel, parachute boven plaatst en de luchtstroom opwaards creëerd, zal ’t beter lukken. Dan ook nog een licht gewicht vliegwiel meenemen en met een beetje geduld kan je via wat tandwieltjes, gemakkelijk opstrstijgen, maar ja wie wil er investeren in iemand waar men alleen maar geld aan wil verdienen…. huh Ze vinden het leuker om mekaar naar beneden te trappen dus omhoog gaan zal er niet inzitten….

Laat een reactie achter