Dit beroemdste reliëf van de Engelse beeldhouwer John Deare is nu te downloaden. Bron: Wikimedia Commons

Venus van Milo downloaden: binnenkort realiteit?

De zich snel ontwikkelende 3D printtechniek maakt het nu mogelijk, dat complete kunstwerken kunnen worden gedownload en uitgeprint. Nu al kunnen bijna vijftig standbeelden van het New Yorkse Metropolitan Museum of Arts gedownload worden. Wanneer volgen Kröller Müller en het Louvre?

Dit beroemdste reliëf van de Engelse beeldhouwer John Deare is nu te downloaden. Bron: Wikimedia Commons
Dit beroemdste reliëf van de Engelse beeldhouwer John Deare is nu te downloaden. Bron: Wikimedia Commons

3D kopieerapparaat geen science fiction meer
3D printers hebben wel iets weg van de replicators uit Star Trek, al zijn ze nog primitief. Pixel voor pixel wordt een driedimensionaal voorwerp opgebouwd uit blokjes uithardend materiaal. Hoewel de printmethode -nog- strenge eisen stelt aan de beschikbare materialen – metalen zijn  vooralsnog uitgesloten, helaas, tenzij een slimme lezer een methode bedenkt, maar thermoplastische (smeltbare) plastics zoals ABS, beton (zie de huizenprinter) en eetbare materialen als chocolade worden al met veel succes gebruikt. Steeds meer hobbyisten en early adapters hebben nu een hobbyprinter thuis staan. Snel werken deze printers niet, het aantal pixels in 3D neemt namelijk met de derde macht toe, dus wordt al snel enorm groot, maar na enkele uren is toch een middelgroot voorwerp uitgeprint.

Venus uit de printer
3D print pionier Cosmo Wenman ging naar het J. Paul Getty museum in Los Angeles, nam honderden foto’s van standbeelden en reliëfs vanuit zeer veel verschillende hoeken en gebruikte de (gratis) software Autodesk 123D Catch om deze foto’s in een 3D ontwerp om te zetten. Vervolgens gebruikte hij deze scans om miniatuur plastic replica’s van deze kunst te printen op zijn 3D printer van tweeduizend dollar. Een van de scans, een achtiende-eeuws relief van de Engelse beeldhouwer John Deare, “Venus Reclining on a Sea Monster with Cupid and a Putto”, zie afbeelding bij dit artikel, plaatste hij gratis op de 3D-modelwebsite Thingiverse.

Sfinxen en middeleeuwse reliëfs downloaden
Ook op deze website zijn ongeveer rond de vijftig  (ook gratis te downloaden) beeldhouwwerken geplaatst van het enorme Metropolitan Museum of Art in New York. Deze scans zijn gemaakt door de makers van de 3D printer MakerBot in samenwerking met het museum. Het gaat hier om beeldhouwwerken uit de tijd dat onze wereld nog niet werd geteisterd door de copyrightgestapo. Kortom: heb je toevallig een 3D printer in huis en heb je het helemaal gehad met de prullaria bij het tuincentrum, Ikea of andere hoogtepunten van de westerse beschaving, dan is dit je kans om je inrichting met klassieke kunst op te peppen.

Hopelijk zullen andere musea snel volgen. Zo kent het Louvre in Parijs een aantal beroemde klassieke kunstwerken, denk bijvoorbeeld aan de Venus van Milo of de David van Michelangelo. Vermoedelijk zullen exhibitionisten hun eigen lichaam inscannen en ter download aanbieden. Wordt vervolgd.

Lees ook
Doorbraak: wetenschappers ontwikkelen eerste printbare kwaliteitselektronica ooit
Video’s: 3D-printers printen werkend vliegtuigje en auto kleiner dan een mensenhaar
Meer 3D printen

Bron
Bloomberg persbericht (2012)

8 gedachten over “Venus van Milo downloaden: binnenkort realiteit?”

  1. Gaaf, een nieuwe renaissance in de beeldende kunst dankzij 3d printing. Ik wil best een David of een Venus van Milo in de woonkamer hebben. Wat moet dat ongeveer kosten als je ze hol print?

    Ook zou je volgens mij nu relatief makkelijk beelden in 3d moeten kunnen ontwerpen of dit soort klassieke kunstwerken gemakkelijk kunnen tweaken. Hoe gaaf is dat, al dit soort klassieke kunst getweakt en geremixed zelf uit je printer laten rollen. Kunnen we gebouwen ook goedkoop weer van de mooiste versieringen voorzien.

    Nog een veelbelovende ontwikkeling van 3D printing, zijn er al opleidingen voor 3D printing in Nederland, iemand een idee?

      

    1. Denk dat het goedkoper is als je van het ABS model een gietmal maakt en deze volgiet/ laat gieten met een (edel)metaal naar keuze…
      Maar inderdaad, de mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, een mal maken en vervolgens automatisch laten gieten is geen probleem meer met de huidige technieken; het apparaat wordt alleen zo groot… 

      1. “Denk dat het goedkoper is als je van het ABS model een gietmal maakt en deze volgiet/ laat gieten met een (edel)metaal naar keuze…”

        Je gietmal smelt bij de eerste keer al helemaal weg dus dat gaat niet werken, maar er zijn al wel 3D-printers die metalen kunnen printen.

Laat een reactie achter