flexschool

De voordelen van een flexschool

Op dit moment is het onderwijs in Nederland en België op een negentiende-eeuwse manier geregeld. Waarom het tijd wordt voor een nieuw schooltype, de flexschool.

Waarvoor is een school nuttig?
Een school is er om op te leren, zullen de meeste mensen zeggen. Echter, er zijn nog enkele andere heel belangrijke functies van scholen. Zo is de school in feite gratis kinderopvang. Verder vormt de school een sociale ontmoetingsplaats, waar kinderen vriendschappen kunnen sluiten. Ook socialiseren kinderen op scholen: ze leren sociale omgangsvormen op school. Of het gebrek daaraan. De basisschool is een van de weinige plaatsen waar kinderen uit verschillende sociale milieus elkaar ontmoeten. Tenzij je natuurlijk een witte school hebt.

flexschool
Een flexschool zou het leven voor veel ouders een stuk plezieriger maken.

Vervelende kanten aan scholen
Alle scholen in Nederland en België houden zich aan de regels wat betreft schoolvakanties. Dat betekent dat gezinnen met schoolgaande kinderen gedwongen zijn om in het hoogseizoen op vakantie te gaan. Het gevolg: op kantoor is het qua reserveren van vakantie altijd dringen in de schoolvakantieperiode. Op de wegen is het niet veel beter (de beruchte Zwarte Zaterdag) en vakantie-accommodaties zijn overvol en peperduur.
Een ander vervelend punt is dat schooltijden niet overeenkomen met werktijden. Werkende ouders moeten de kinderen naar school brengen, waardoor ze vaak te laat zijn op hun werk, of op een onmogelijk vroeg tijdstip moeten opstaan. Ook gaan scholen vaak vroeg uit, waardoor ouders moeten zorgen present te zijn. Dit betekent, vooral voor moeders en een enkele vader, parttime werk. Het alternatief is dure kinderopvang.

De oplossing: de flexschool
Als scholen niet van negen tot vijf, maar van acht tot bijvoorbeeld acht uur ’s avonds open zouden zijn, zou dit heel veel problemen oplossen. Ouders kunnen, als ze dat willen, hun kinderen de hele dag naar school sturen. Bij kinderen die slecht zijn in leren, kan dit een uitkomst zijn. Die hoeven dan niet meer naar het speciaal onderwijs. Ouders kunnen hun kinderen later, of juist eerder naar school brengen. Vooral voor alleenstaande ouders zou dat een uitkomst zijn.

Op vakantie wanneer je wilt
Ook voor vakantieperiodes is de flexschool slimmer. Als de school de hele zomer open blijft, kunnen ouders met hun kinderen buiten het hoogseizoen op vakantie. Dat scheelt honderden euro’s. Ook is het klimaat in veel landen en streken, denk bijvoorbeeld aan woestijnlanden, buiten de zomer lekkerder. In bijvoorbeeld de winter is het klimaat in Griekenland in ieder geval een stuk lekkerder dan in Nederland.

School inhalen op een andere plek
Een ander probleem is dat gezinnen met kinderen gekluisterd zijn aan één plaats. Een weekje er tussen uit in Nederland of Vlaanderen is er dus niet bij, zonder dat de kinderen een achterstand oplopen. Het zou mogelijk moeten zijn, dat kinderen op een andere school in het Nederlands taalgebied (of misschien zelfs daarbuiten) naar school gaan, terwijl de ouders vakantie vieren of aan een klus werken.

8 gedachten over “De voordelen van een flexschool”

  1. “De voordelen van…..”
    Het is de trend van nu, maar ik ben er allergisch voor; Het etaleren van de (vermeende) voordelen van een vernieuwing tegenover de nadelen van het oude.
    Daar heb je toch niks aan? Een evenwichtige stelling benoemt zowel de voordelen als de nadelen. Van beide situaties.

    Want, ‘Vele factoren zijn nodig om te slagen waar slechts één manco voldoende is om te falen’ In de techniek werkt dat tenminste zo, en feitelijk in alle disciplines, (al kan het soms wel lang duren voordat men een falen erkent).

    1. Wat zijn volgens jou de nadelen van de flexschool, Radix?
      Op Visionair proberen we onze bezoekers visionair te laten denken en niet alles voor te kauwen. Dus step in, maak het idee beter ;)

      1. Wel, het nadeel is dat je het – niet genoemde – voordeel van de huidige school opgeeft; Regelmaat, voorspelbaarheid, ritme.
        De meeste mensen / kinderen zijn gebaat bij een vast stramien, daar hoef je geen autist voor te zijn. (Vroeger: Ritme, regelmaat, rust)
        Een kind dat vandaag niet weet óf, en hoelang het morgen naar school moet / mag krijgt een korte-termijninstelling. En dat is meestal geen voordeel.
        Anders gezegd, Flexschool lost problemen van ouders op en niet die van de kinderen zelf, integendeel.

        Dat er wel het een en ander te verbeteren valt aan het onderwijs blijft onverlet.

  2. Als je je kind(eren) van 8:00 tot 20:00 uur zou willen ‘dumpen’ op school zou je allereerst kunnen overwegen om niet aan kinderen te beginnen. Anderzijds zou het voor werkende ouders misschien ook een uitkomst kunnen zijn om minder uren per dag te werken. Dat komt de productiviteit en creativiteit op de werkvloer ten goede. En, je kunt je kind(eren) op een normale tijd, lees: voor het avondeten, ophalen van school. Of is een warme maaltijd ook inbegrepen op een flexschool?
    Het enige voordeel dat ik eventueel in een flexschool zou kunnen zien is dat deze tijdens de zomervakantie geopend blijft. Zes tot soms zelfs zeven weken zomervakantie is gewoon te lang, vooral voor de kinderen zelf.

Laat een reactie achter