"The last job on earth"

De laatste baan op aarde

Deze korte film toont de laatste werknemer in een wereld die volkomen geautomatiseerd is.

Volgens schattingen zal rond de 50% van alle banen binnen nu en twintig jaar worden vervangen door computers. Betekent dat massawerkloosheid? Sommigen denken van wel. Zij verwachten dat kunstmatige intelligentie die van de mens op alle fronten zal overtreffen. Anderen denken dat er domweg veel nieuwe banen zullen ontstaan,die per saldo leuker zullen zijn dan nu. Andrew McAfee neemt een middenpositie in.

Wat ook de toekomst zal zijn, de snelle veranderingen maken het bestaan steeds meer precair en onvoorspelbaarder. Een sterke overheid moet hier in springen door middel van een basisinkomen.

Zie ook
Leven na de mens

"The last job on earth"
“The last job on earth”

3 gedachten over “De laatste baan op aarde”

  1. Inderdaad kan er nog veel, zo niet heel veel, geautomatiseerd worden. Maar de mens is een biologisch wezen en gedijt slecht in een mechatronische omgeving. Die voelt kunstmatig aan. De keuze tussen een robothondje of een echte hond in huis kan dan ook snel gemaakt worden.
    Ik denk dat in de nabije toekomst twee werelden gaan ontstaan. Een mechatronische wereld waar wordt gewerkt door robots en een wereld voor en door mensen. Mensen zullen robots tegen kunnen komen tijdens excursies naar fabrieken en kantoren.
    De vrijetijdssector zal nog een geweldige impuls krijgen en de functies die daarbij vrijkomen zullen doorgaans door mensen vervuld gaan worden. Al was het maar omdat mensen elkaar tegen willen blijven komen.
    Want alleen zitten in een volledig geautomatiseerde omgeving? Nee, dank u!

    Een basisinkomen gaat er vast komen, maar in de kracht van zo’n systeem zit tevens de zwakte. Eenzelfde bedrag voor iedereen zal voor sommige groepen niet voldoende zijn, vooral als een basisuitkering uitsluitend zal voorzien in een bestaansminimum.
    Als de overheid nog invloed wil uitoefenen op het gedrag van de burgers zal het basisinkomen gedifferentieerd worden uitgevoerd, zodat dus niet iedereen eenzelfde bedrag krijgt. De vraag is dan of het nog wel een basisinkomen mag heten..

    1. Nou dan krijg je wel sociale onrust vanwege dat maaiveld denk ik.
      En een geautomatiseerde omgeving kan misschien net zo goed of zelfs nog beter worden dan mensen tegenkomen.
      Zoals in The Matrix bijvoorbeeld, maar op een wat positievere manier, of zoals op het Holodeck van Star Trek.
      Niet alleen maar naar de huidige robots kijken.

  2. Z’on wereld kan nooit functioneren onder de huidige economische-politieke en sociale systemen die zijn nog gebaseerd op eeuwenoude tradities.
    Er zal iets nieuws moeten komen zoals een Resource Based Economy waar geen monetaire en politieke waarden meer gelden.
    The Venus Project leunt het dichts aan bij dit maatschappelijk beeld moet je maar eens opzoeken en hun docu’s bekijken.De laatste docu is The Choice is Ours.

Laat een reactie achter