Recessies treffen mensen zwaar. Toch is er na de recessie weer een nieuw begin.

Leve de recessie!

De economische recessie. Gevreesd, gehaat en vervloekt. Voor een groot deel terecht, want een tijdje financiële pech hakt er stevig in qua leefomstandigheden. Toch zitten er aan de recessie ook goede kanten. Sterker nog: af en toe een recessie is hard nodig. Misschien moeten we recessies meer leren waarderen en er voor zorgen dat hun reinigende kracht maximaal werkt.

Recessies treffen mensen zwaar. Toch is er na de recessie weer een nieuw begin.
Recessies treffen mensen zwaar. Toch is er na de recessie weer een nieuw begin.

Waarom zijn er recessies?
Over visionaire tijdsschalen groeit de economie met gemiddeld twee tot drie procent per jaar. Het groeitempo per jaar verschilt echter behoorlijk. Er zijn voorspoedige jaren waarin de spreekwoordelijke bomen tot in de hemel groeien en jaren waarin de welvaartsgroei tot stilstand komt of zelfs verandert in een krimp. Recessies worden veroorzaakt door onevenwichtigheden, een foute verdeling van productiemiddelen. In periodes van groei is die groei meestal lineair. De groei bestaat uit een steeds stijgende verkoop van producten die gebaseerd zijn op bepaalde technieken, bijvoorbeeld elektrische apparaten of computertechniek. Dat gaat een paar jaar goed totdat iedereen over die techniek beschikt en de vraag verdwijnt. Op een gegeven moment heeft iedereen een koelkast, een glasvezelkabel of een verzekering. Er zijn dan nieuwe ideeën nodig, nieuwe technieken, die weer tot een nieuwe groei kunnen leiden. Peak fantasy is dus de hoofdoorzaak van recessies. Een tweede oorzaak zijn verkalkte bedrijven en instituties.

De Nederlandse organisatie die inentingen verstrekt liep bijvoorbeeld ooit voorop in de wereld. Nu zit er zoveel dood vlees in de organisatie (en elders in de gezondheidszorg) dat er heel veel tijd en dus geld weglekt aan zinloze bureaucratie. Een recessie dwingt bedrijven dit dode vlees weg te snijden. In het bedrijfsleven kunnen dergelijke lieden door een beul van een CEO wegbezuinigd worden. Hier is een minister met een killermentaliteit nodig.

Er kunnen ook andere oorzaken zijn – de bankencrisis of politiek wanbestuur bijvoorbeeld. In dat geval wordt de kapitaalstroom afgeknepen. Ook dat leidt direct tot een recessie. Een goede reden dus om er voor te zorgen dat we onafhankelijk worden van de parasitaire banken.

We kunnen van tevoren voorspellen welke nieuwe technieken op zullen komen. Het is dus mogelijk om een nieuwe techniek op de plank te hebben liggen net nadat de oude is uitgewerkt. Ook moeten de werkenden die de oude techniek aan de man hebben gebracht, bijgeschoold worden om de nieuwe techniek uit te kunnen rollen. Daar gaat tijd overheen. Die tijd nemen wij waar als recessie.

Creatieve destructie: recessie legt kiem voor nieuwe economische groei
Door een recessie is er minder vraag naar energie en grondstoffen. De prijzen hiervan dalen dus sterk. Dat is goed nieuws voor fabrikanten, want die kunnen zo veel goedkopere producten maken en zo winst boeken. De kansrijkste bedrijven groeien zo het hardst. Terwijl er in de verouderde bedrijven klappen vallen, groeien jonge bedrijven als kool en worden ze de groeimotor van een nieuwe economische boom. Joseph Schumpeter van de Oostenrijkse School (de enige groep economen die de bankencrisis aan zag komen) noemde dit creatieve destructie.

Welke techniek wordt de nieuwe groeimotor?
Internet heeft nu het voorlopige toppunt bereikt. De spectaculaire groei van de afgelopen vijftien jaar behoort tot het verleden. Gelukkig zijn er enkele technieken die de rol van internet over gaan nemen: zonne-energie, de overschakeling van een koolwaterstofeconomie naar een elektriciteit-gebaseerde economie, robotica en nanotechnologie. Een goede tweede worden de diverse levensverlengende technieken.

Over tien jaar zijn er labs on a chip, jaarlijkse medische checkups zoals je nu je auto na laat kijken, zullen op afstand bediende robots een groot deel van het werk doen en zal de overvloedige stroom goedkope zonne-energie een uitgebreid elektrisch wagenpark voortdrijven. Die techniek is er nu al. Hij hoeft alleen maar opgeschaald en uitgerold te worden. Waar die zonne-energie vandaan komt is ook duidelijk. Zuid-Europese landen als Spanje en Griekenland zullen veel geld verdienen met het verkopen van zonne-energie. Energievretende bedrijfstakken als aluminiumsmelters zullen massaal de Middellandse Zee oversteken en zich gaan vestigen in landen als Egypte, Tunesië en Marokko. Drietiende procent van de Sahara is reeds voldoende om heel Europa van elektriciteit te voorzien. Energie is dus domweg geen issue meer in de komende eeuw. We zullen slechts beperkt worden door onze fantasie. Kortom: laat de recessie maar toeslaan en hard. Als we daarna overeind krabbelen zal de levenskwaliteit beter zijn dan ooit.

Hopelijk kunnen we er dan ook voor zorgen dat een recessie niet meer een zaak van leven en dood wordt, zoals in de jaren dertig. Een goed sociaal vangnet is hierbij essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een basisuitkering. Zodat we op ons gemak voldoende nieuwe technieken kunnen verzinnen om de volgende recessie te slim af te zijn…

9 gedachten over “Leve de recessie!”

  1. Helemaal mee eens, ook met het artikel over een basisinkomen. Ik roep dat al 40 jaar en men vindt dat het niet kan. Ik vind van wel. Ik vind ook al 40 jaar dat loonsverhoging zinloos is. Geen loonsverhoging=geen prijsstijging=geen loonsverhoging. Gewoon stabiel.

    Van mij mag het hele economische systeem zoals we dat nu kennen volledig instorten. Laten ze maar es met wat nieuws komen.

  2. Zonne-energie uit Griekenland of Spanje, of zelfs de Sahara druist wel erg in tegen het decentralisatie-principe. En welke garantie is er dat de rust in Noord-Afrika (Libië, Tunesië) binnenkort definitief is teruggekeerd?

    Wat energiewinning dichter bij huis brengt is bv de laddermolen, die Wubbo Ockels nu aan het ontwikkelen is: Een vlieger die 50-100 MW aan energie kan genereren. Dit kan doordat de vlieger windenergie vangt in luchtlagen, die 10 km hoog zitten, waar natuurlijk veel meer wind is.

    Meer over de laddermolen klik hier: ‘Wereldpremière’ laddermolen: windenergie uit een vlieger’
    http://www.energieraad.nl/newsitem.asp?pageid=9042

    Noot: Wubbo Ockels zegt wel dat het nog vijf tot tien jaar duurt, voor de vlieger is uitontwikkeld.

    Overigens zijn er nog meer ontwerpen. Zoals bv de Wing 7 die in 2015 klaar moet zijn. Deze kan voortdurend 20 kilowattuur aan energie genereren. En kan zonder subsidies met kolencentrales (wat nu de goedkoopste energiebron is) concureren.
    Bron: http://www.bnr.nl/programma/bnrduurzaam/551317-1110/vliegende-windmolens-op-komst

    Interessant is ook de Sky Windpower:

    “Het bedrijf Sky WindPower heeft een vliegende windmolen gemaakt, die aan een helikopter doet denken.

    Hij is uitgerust met vier grote rotoren die de romp naar de gewenste hoogte kunnen brengen, waar de wind het sterkst is. Als de bestemming bereikt is, houden de krachtige winden die de rotoren raken de molen in de lucht, en wekken ze bovendien elektriciteit op.

    Het oorspronkelijke idee is van de Australische onderzoeker Bryan Roberts, en het is de bedoeling dat de machine, die vanaf de grond met sterke kabels bestuurd wordt, een hoogte van 10 kilometer bereikt, waar de wind altijd zeer sterk is. Eén molen kan volgens de initiatiefnemers wel 10 megawattuur per jaar produceren.

    De eerste prototypen zijn al op kleine schaal getest.”

    Bron: http://wibnet.nl/claus-sonne-soren-bjorn-hansen/sky-windpower-vliegende-windmolen-is-een-halve-helikopter
    (Met links naar 12 andere ontwerpen)

    1. Marc, let er bij je reacties op dat je niet te veel url’s gebruikt. De spam-filter houdt je automatisch tegen als je 3 of meer url’s gebruikt :). Ik heb je nu moeten ‘goedkeuren’.

      (om dit te voorkomen kan je ons inlichten, of je kan van je bericht 2 berichten maken). FYI!

  3. Er zijn iig telkens meer mensen die zich in economie verdiepen en telkens meer mensen die gaan nadenken over wat mensen in het leven echte waarde toekennen. Ook zijn er telkens meer mensen die zich in zaken als permacultuur en transtion towns verdiepen. Allemaal lichtpuntjes…?

  4. Het klingt allemaal erg interessant maar hoe zit het met de arbeidsmarkt?
    Daar geeft dit stuk geen antwoord op.
    Ook de arbeidsmarkt zit helemaal vast is daar een oplossing voor, zeker voor degene die de 40 gepasseert zijn.

  5. Met de opzettelijke 1929 reccesie is Amerika ww2 in gedwongen en met boycot is japan de oorlog in gedwongen en met reccesie is de EU en VN Afghanistan en Afrika in gedwongen.Daar van zeiden sommigen ook joepie maar WIJ Waren Dat Niet!

    Nu hebben honderdduizenden Mensen Hun bezittingen verloren en zijn net 3000 Families Van Warmte en Licht af gesneden snel voor de Winter nog.

    De zuiveringen van die bedrijven is al sinds 1985 heel grof aan de gang van fusie op fusie van bezuiniging op bezuiniging van afslanking op afslanking van weg verhuizen op weg verhuizen van zelfs hele industrien.

    Van Arrenmoede is ook geen Vooruitgang van belang gekomen met daar boven op andere voortvloeiende ontwikkelingen die alles toch mogelijk te niet doen als oorlog onvermogen en ontwrichtingen.

    ““Onassis was an extremely close friend of Winston Churchill. The Freemason Winston Churchill is a descendent of a family that has been part of the elite that have secretly run the world. Winston Churchill on several occasions told Onassis that the only one he could trust in W.W. II was Joseph Stalin. (This is a far cry from the picture given in history books.) Winston Churchill spent a great deal of time on Onassis’s yacht Christina. Onassis was also friendly with Winston Churchill’s friend of Bernard Baruch. It was Bernard Baruch who convinced Winston Churchill to join the Illuminati conspiracy. He asked Churchill to come watch something important in NY in 1929, and then he showed Churchill how they could destroy the Stock Market. That show of power brought Churchill on board. “( Om Amerika de oorlog die zou komen in te trekken)””

    tinyurl.com/862efov

  6. Ik vind elke recessie welkom, winkels in 2e hands goederen floreren hier goed bij en bedrijven die te dure producten hebben gaan door recessies failliet, dit veroorzaakt alleen maar een gezonde concurrentie, vooral bij energiemaatschappijen.

Laat een reactie achter