Open Source Architectuur

Een interessante TED Talk van Alastair Parvin over hoe we architectuur kunnen gaan open sourcen. Dit heeft een interessante bijwerking, architectuur wordt hiermee beschikbaar voor 100% van de mensen inplaats van slechts voor de 1% rijksten der aarde zoals momenteel het geval is. Hij laat onder meer zien hoe er momenteel al met Wikihouse en 3D printers wordt gewerkt om deze open source beweging in de architectuur door te voeren. 

Architect Alastair Parvin presents a simple but provocative idea: what if, instead of architects creating buildings for those who can afford to commission them, regular citizens could design and build their own houses? The concept is at the heart of Wikihouse, an open source construction kit that means just about anyone can build a house, anywhere.

 

Met dit idee lijkt ook archtitectuur de wereld van het open source en massaal informatie met elkaar delen in te stappen. Welke tak volgt?

Open_Source_ArchitectureAanverwante artikelen en informatie:
-) Open Architecture Network
-) Website – Wikihouse
-) Eerdere artikelen op visionair over open source
-) Eerdere artikelen op visionair over 3D printing
-) TED Playlist – Sustainability by design
-) TED Playlist – Architectural inspiration
-) TED Playlist – Open source, open world

4 gedachten over “Open Source Architectuur”

  1. Nu we het toch over open hebben, ik lanceer binnen enkele weken met een collega een website welke (deels) een bestaand concept is met als ‘open’ toevoeging dat wij onze data gratis beschikbaar stellen voor ontwikkelaars. We werken er al heel wat maandjes aan en hebben ook al heel veel data, waar we zeker van zijn is dat onze mede ontwikkelaars er hele leuke applicaties mee kunnen maken. Deze data kostte tot nu toe enkele tienduizenden euro’s waardoor het voor kleine ontwikkelaars vrijwel onmogelijk was om er applicaties mee te maken. 
    Ik wil er best een artikel over schrijven na de lancering mits het gewenst is natuurlijk.

    1. Dat klinkt interessant. Het is altijd mogelijk om een concept artikel te maken en te mailen naar info at visionair punt nl. Goede en interessante artikelen zijn altijd welkom. Zie ook hierboven onder het kopje ‘Help Visionair.nl’. Is er ook een website waar meer te vinden is over jullie initiatief?

      1. Helaas is er nog niets over te vinden tot we online zijn, het is namelijk geen open source project ondanks dat we data gratis beschikbaar stellen voor ontwikkelaars. Ik zal het uiteraard laten weten wanneer het project online is.

Laat een reactie achter