Video: maak oven op zonlicht

Met dit zomerse weer gaat menig kampeerder aan de slag met een levensgevaarlijke primus of gasbrander. Dom dom dom, als je ook kan koken op zonlicht. Hier de bouwinstructies.

Steeds meer mensen in de tropen en subtropen ontdekken de geneugten van het koken op gratis zon. Extra bonus: je maaltijden zullen niet aanbranden. Wel is de kooktijd twee keer zo lang als op een fossiele warmtebron of elektriciteit.

De zonne-oven is in koude windstreken zoals Nederland en Belgie zes maanden per jaar te gebruiken. In hete streken zoals Californie en de tropen is de oven het hele jaar door te gebruiken. En het moet niet regenen natuurlijk. Dus neem die primus voor alle zekerheid toch maar mee…

15 gedachten over “Video: maak oven op zonlicht”

  1. Ik heb ook wel eens op tv gezien hoe je zelf een zonnecollector kan maken.
    Een houten lage bak zwart verven van binnen, en dan een opgerolde tuinslang erin leggen, en ook zwart verven, of een zwarte slang gebruiken natuurlijk.
    En dan een glasplaat erop, of misschien een oude CV radiator in plaats van een tuinslang.
    En vroeger toen er nog plat glas (veuren) gebruikt werden in plaats van kassen werd er wel eens een greppel in gegraven, daar gooiden ze dan paardenmest in, en grond erover heen.
    En dat ging dan lekker broeien zodat het warm bleef onder het glas.

  2. Handig dat ik nog beschik over een oude, maar gave 85 cm satelliet schotel. Daar kan ik aluminiumfolie op plakken met behulp van in dit geval, een spuitbus met vuurvaste verf, die heb ik gelukkig toevallig op voorraad. Het brandpunt van de spiegel ligt dan op de LMB afstand aan het einde van de arm. Een oud statief (driepoot) heb ik ook nog, daar kan de schotel verstelbaar op bevestigd worden. Een dunne, roestvrij stalen plaat heb ik ook, (net malle Pietje hier bij mij in de schuur) waar ik weer die matzwarte hittebestendig verf op kan spuiten, om de hitte te absorberen. Onder die plaat moet ik dan als het goed is, infrarood kunnen bakken en verwarmen. De temperatuur onder de plaat kan ik regelen met de afstand van de plaat tot het voedsel, als alles goed gaat. Sja, nou de zon nog hé. Die heeft malle Pietje niet in de schuur, mocht niet van de brandverzekering. ;)

        1. En als je Aluminium lang poetst met koperpoets, dan gaat het glimmen als chroom.

  3. Ik heb een beter idee Bemoeier. De paraboolvorm van de satellietschotel is sowieso al van aluminium. Als ik de schotel ontdoe van verf d.m.v. afbijtmiddel, heb ik blank aluminium. Dat kan ik polijsten met een poetsmachine met polijstmiddel. Ik ga toch volgende week zo’n tien dagen naar de westfriese kust, ik neem de schotel mee.

    1. O dat gaat een stuk makkelijker en sneller, misschien dat de zilte zeelucht een nadelig effect zal hebben op het aluminium, daar moet je misschien voor oppassen.

    2. Kaal of onbehandeld aluminium gaat vrijwel direct oxideren waardoor er een mat witte uitslag ontstaat. Veel mensen weten het niet maar feitelijk roest aluminium nog sneller dan staal. Evengoed succes met je project en ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst.

        1. U.V. bestendige blanke lak moet willen, gebruiken ze ook op auto’s. Goed idee van Bemoeier. Van die snelle oxidatie wist ik Anton, het vormt juist die glimmende laag op onbehandeld aluminiumfolie. In ieder geval slaagt het artikel er in mensen aan het denken te zetten. :)

        2. Ik weet niet zeker of dat zal blijven zitten, want voor aluminium heb je speciale grondverf nodig.
          Misschien toch maar beter waxen.

  4. Het valt niet mee om die satellietschotel blank te krijgen. Hij is zwaar overgeverfd en heeft ook nog een gebakken poedercoating. Afschuren gaat niet, zolang ik niet het laatste restje plakkerige, en taaie verfresten er af heb. Heb dat ding al vier keer ingesmeerd en afgestoken met een aangepast plamuurmes….. Maar die viese verfsnotjes kamperen, nog steeds dol enthousiast, pontificaal op mijn schoteltje. Ga morgen eens combineren met thinner en afbijtmiddel. :(

  5. Kort verslag:
     
    Ik heb de aluminium schotel uiteindelijk moeten schuren met een lamellenschijf, gemonteerd op een haakse slijper. Dit moet je echt buiten doen, anders adem je aluminiumstof in, en stof van verfdeeltjes. Ook dan kom je onder die stofcombinatie te zitten, dus gebruik een papieren overal en stofmasker. 
     
    Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter