Empathie maakt het leven voor mensen zinvol en waardevol. Ook in beroepsmatige situaties is empathie een waardevolle eigenschap.

Wat is empathie?

Een goed wederzijds begrip is essentieel voor een goede verstandhouding tussen collega’s onderling en leidinggevenden. Sommige mensen voelen uit de woorden van hun klanten, patiënten of leidinggevenden meteen aan wat belangrijk is voor de spreker en zullen in een verder gesprek hierop inspelen. Mensen die anderen gauw goed aanvoelen noemen wij empathisch of inlevend. Maar wat is empathie precies?

Empathie maakt het leven voor mensen zinvol en waardevol. Ook in beroepsmatige situaties is empathie een waardevolle eigenschap.
Empathie maakt het leven voor mensen zinvol en waardevol. Ook in beroepsmatige situaties is empathie een waardevolle eigenschap.

Empathie is een synoniem voor inlevingsvermogen en betekent het gauw goed aanvoelen van mensen door het opmerken van non-verbale signalen, lichaamstaal en het gevoel dat de spreker in zijn/haar woorden legt. Empathie is vooral belangrijk als er een verstandhouding van (wederzijdse) afhankelijkheid bestaat.

Bij representatieve functies in de verkoop speelt empathie een belangrijke rol in het detecteren van de latente behoeften van de klant. Empathische verkopers voelen sneller aan waar de werkelijke behoeften van de klanten liggen en zullen in een verkoopgesprek aandacht besteden aan zaken die voor de klant belangrijk zijn.

Ook voor leidinggevenden en managers is empathie een belangrijke eigenschap om hun communicatie af te stemmen op wat werkelijk speelt op de werkvloer.

In de Zorg is empathie belangrijk om het genezingsproces van de patiënt stap voor stap te kunnen begeleiden. Soms is acceptatie van de situatie voldoende om naar de patiënt gemoedsrust uit te stralen. In de zorg wordt ook aandacht besteed aan het innerlijke kind van volwassenen, aangezien volwassenen de situatie vaak verstandelijk begrijpen en accepteren maar er toch iets knaagt. Vaak is dit het innerlijke kind dat gerust gesteld wil worden met bemoedigende woorden van troost en zorgzaamheid.

Vertrouwen is het sleutelwoord voor empathische mensen, zij zullen dan in de eerste instantie aandacht besteden aan het ontwikkelen van een vertrouwensband bij het opbouwen van een zakenrelatie.

Wilt u weten in hoeverre u beschikt over deze wonderlijke eigenschap die empathie heet? U kunt bij Personal Potential vast stellen in hoeverre u beschikt over empathie door gebruik te maken van de PPA of de Banenkiezer. Bij een lage score voor empathie wordt de eigenschap aangemerkt als verbeterpunt en bij een hoge score als een succesfactor.

Voor een snelle analyse adviseren wij u de vragenlijst van de Banenkiezer in te vullen (ca. 25 minuten) en vervolgens uw volledige profielrapport aan te vragen.

Voor een uitvoerige en diepergaande analyse, waarbij de eigenschap empathie in een groter perspectief als onderdeel van de Maatschappelijke Oriëntatie “Sociaal” en de competenties “Leiderschap”, “Overtuigingskracht” en “Emotionele Intelligentie, EQ” wordt geplaatst, kunnen wij u de PPA en het rapport PPA Personal van harte aanbevelen. Op deze pagina is ook de Banenkiezer te vinden.

Met vertrouwen en wederzijds begrip,

ir* Maarten van Mook
Human Potential Consultant
Executive Developer
Personal Potential

Bron
Empathie.nl

27 gedachten over “Wat is empathie?”

  1. Hey,
    Leuk hoor, deze advertorials, maar zet dat dan ook ff in de titel aub.
    35 euri’s voor een vragenlijst vinnik nou niet zo visionair.
    Als die vragenlijst goed is, en de uitleg ervan ook, verdient dat zichzelf terug door consults, als die ook goed zijn.
    Maar om nu meermaals te linken naar een sell-site voor een vragenlijst en net doen alsof men hier daar een goeie deal mee zou hebben is jammerlijk.
    Bassos.

  2. Maarten, ik heb de prachtige leeftijd van 65 lentes. Dus voor mij is het niet meer zo noodzakelijk om te weten hoe ik op dit gebied funktioneer. Inderdaad zoals in de reaktie al aangegeven is heeft het eigenlijk m.i. niets te maken met de daadwerkelijke omschrijving van empathie. Ik had eerlijk gezegd ook meer iets verwacht betreffende de onderlinge verhouding tussen mensen. Maar het zij zo. Succes met je werkzaamheden betreffende dit onderwerp. Mvg, Paul. ;-)

  3. Ik las laatst dat hardliners in de US-of-north-A niet alleen alles wat niet extreem conservatief is voor van alles en nog wat uitmaakt. Tot mijn ontzetting zag ik in een discussie dat iemand schreef dat mensen met teveel empathie en dan doelde die persoon op wereldverbeteraars aan schizofrenie lijden… Zover gaat onze maatschappij al en de goeden houden zoals altijd hun mond…
    Onze maatschappij zou gebaseerd moeten zijn op empathie naast waarden als duurzaamheid.

      1. Klopt deels. Grote leiders moeten altijd beslissingen nemen die ten nadele zijn van grote groepen mensen. Goede en slechte leiders same thing. Als je als leider dan erg empathisch bent, ‘voel’ je het leed van de groep die benadeeld wordt en zal je minder snel geneigd zijn de beslissing te nemen, ook al is het een beslissing die voor een grote groep goed doet. En een leider moet beslissingen kunnen nemen en in die zin lijkt me empathie dus niet zo handig.

         

        Verder ben ik het wel eens met “Onze maatschappij zou gebaseerd moeten zijn op empathie” en met het idee dat iemand die empathisch is vaak ook beter kan manipuleren.

        1. Ben ik het niet helemaal mee eens. Empathie kan idd een beslissing moeilijker maken in de zin van het leed ‘voelen’ van de groep die benadeeld wordt. Desondanks denk ik dat je empathie nodig hebt om juist die keuze te kunnen maken. Opzoek gaan naar structure oplossingen waarbij beide groepen naar elkaar toe getrokken worden. Denk aan bijvoorbeeld een flinke ruzie tussen twee collega’s. Soms moet het ‘knallen’ alvorens beide dichter tot elkaar kunnen komen.
          Een leider met een flink portie empathie zal dit soort gevoelens m.b.t. beslissingen nemen die een nadelig gevolg hebben voor een deel van de groep al hebben gekanaliseerd.

          Ook de groep die benadeeld wordt heeft een leider nodig. En daarom vind ik dat empathie juist wel handig is. Het is maar hoe je met dat gevoel van medeleven om gaat.

      1. Ja, dat is soms een nadeel, als je alles vanuit het dualisme moet beredeneren. Maar empathie heeft dus ook wel zijn grote positieve kanten. Elk mens bezit in een bepaalde graduatie meer enof minder empathie, dus heeft door ervaren_bewustwording dit opgebouwd. Het heeft m.i. ook mede te maken met normen en waarden enof zingeving. Moerstaal in mijn denken is eigenlijk  elk mens schizofreen. Ik ook. Alleen zweven we met zijn allen een beetje om het gemiddelde heen, dus de een iets meer en de ander wat minder. Ik moet dan denken aan het woord gespleten persoonlijkheid. Mvg, paul. :-(

        1. Het vermogen om je in anderen te verplaatsen en zodoende inzicht te krijgen in hun noden en driften, is niet schizofreen. Het is een communicatiemiddel dat we evolutionair mee hebben gekregen, en ons in staat stelt te anticiperen op elkaars behoeften. In feite maak je kopiën van de andere persoon, of überhaupt een levensvorm aan, in jezelf. Een schizofreen persoon echter, maakt kopiën van zijn of haar hallucinaties aan, en ervaart die fictieve creaties als de anderen die hijzelf is. Deze entiteiten kunnen goed of kwaadaardig zijn, maar beïnvloeden daarnaast ook het inzicht in personen, in de werkelijke leefomgeving van een schizofreen. Hun empathie is daardoor begrenst tot het vreemde wereldje van de waanzin, en wat daarbinnen gebeurt. Niet zelden zijn schizofrenen daarom ook sterk paranoide, de andere persoonlijkheden kunnen agressieve, en voor de zieke geest heel kwalijke fictieve acties ondernemen. Dus nee, empathie is geen vorm van schizofrenie. Overigens zijn wij mensen niet de enige soort die empathie ontwikkeld hebben. Olifanten helpen hun soortgenoten bijvoorbeeld als ze verzwakt zijn, of ziek. Als een ziek dier haast niet kan lopen of struikelt, dan wordt het overeind geholpen en ondersteund. Daarnaast weten we van olifanten dat ze langdurig rouwen om gestorven soortgenoten. Dat kan alleen omdat ze zich een levendig beeld hebben gevormd van de overleden persoonlijkheid van het andere dier. Dat werkt ook zo bij mensen. Onbekenden kunnen je beroeren in hun lot als gevolg van empathie, maar echt rouwen doe je bij geliefden en familie, of vriendenkring. Een leider met sterke empathische gevoelens naar het volk, zal zich daarom ook in sociaal opzicht geliefd maken bij de empathische medemens. Een teveel aan empathische vermogens kan de leider zakelijk in moeilijkheden brengen, en het is dus zaak zich steeds deskundig te laten informeren. Ook zullen dergelijke leiders niet gauw aan een oorlog beginnen, dit in tegenstelling tot de empathisch minder begaafden, als gevolg van conditionering. Empathie kan namelijk onderdrukt worden door conditionering als gevolg van dogma’s….

        2. Andre, het schizofreen was alleen maar een reaktie op moerstaal, ik begin ook met moerstaal. Verder ben ik het met je eens. Mvg, Paul.

        3. Paul, ik zie dat ik mijn reactie als een lecture heb geschreven aan jou. Dat was beslist niet mijn bedoeling geweest, maar door de vermoeidheid heb ik wat ik erover weet zo neergepend. Bij deze mijn welgemeende excuus daarvoor. :(

  4. Ik weet nog niet hoe ik zelf een topic kan starten dus ik wilde dit semi-commercieele topic even parasiteren voor een geheel ander onderwerp.

    Het is een feit dat er een Volk met groene (pupillenkleur) ogen moet hebben bestaan in de menselijke geschiedenis. Zo groen alsdat blauw ook lichtblauw is. Kan iemand mij vertellen waar dat Volk met die groene ogen gebleven is??

    1. @dubbeltje: het is (nog) niet mogelijk voor lezers om zelf een topic te starten, al proberen we een dergelijke mogelijkheid wel in te bouwen. Verder als je een idee voor een artikel hebt, kun je ons altijd mailen op info@vis…

       

      Verder kan ik geen antwoord geven op je vraag, maar misschien helpt het als je je bron erbij vermeldt? Een keer op Discovery gezien?

  5. Iemand hier die iets leuks kan vertellen over de relatie tussen empathie en hoge sensitiviteit / verhoogde sensitiviteit? Ik ben benieuwd of HSP ook direct betekent dat iemand meer empathisch is. Dat denk ik zelf eigenlijk niet, namelijk. Er zit een verschil tussen iemand ‘aanvoelen’ en je in iemand ‘inleven’.

  6. Empathie is iets psychologisch, HSP is iets zintuiglijks of fysiologisch. Het lijkt me niet dat deze gecorreleerd zijn.
    Aanvoelen is waarnemen, bij inleven ga je een stap verder in de verwerking van de waargenomen informatie.

     

    1. Dat geloof ik ook Tui, wat jij schrijft. Ik heb mensen meegemaakt met een hoge HSP, en dus zeer goede communicatieve eigenschappen op de werkvloer. Als het echter aankwam op de diepere aspecten op het sociale vlak, schoten ze tekort. Het is ook een beetje een vaag gebied onder managers opleidingen. Iemand kan zeer goede contactuele eigenschappen bezitten binnen die kringen, als gevolg van haar/zijn sociale IQ, en daarom voorgedragen zijn voor een leidinggevende functie. In de opleidingen en daarna, stranden ze echter op de werkelijkheid van het onpersoonlijke poppenspel, en kiezen ze ervoor werknemer te blijven. Degenen met voornamelijk HSP, onderscheidden zich door het gemak waarmee het werknemertje/poppetjesspel aan hun werd geïntroduceerd, en geaccepteerd, heb ik zelf ervaren. Daarnaast heb je nog vele variaties en combinaties, waarvan het de kunst is om alle eigenschappen die iemand heeft zo te manipuleren in de opleiding, dat deze het meeste voordeel opleveren op zakelijk en sociaal gebied.

  7. Wat een onzin allemaal zeg. Empathie is niks anders dan de ander als jezelf ( gelijke ) zien dus die ander niet anders behandelen als jezelf. Ik ben zelfstandig ondernemer en heb wel eens een week geprobeerd niet te liegen en alles wat ik wist van een product eerlijk te vertellen, maar ik verdiende geen drol dus ben er maar snel mee gestopt. In het bedrijfsleven kan je niet empathisch zijn en deze hele column is ook helemaal niet empathisch. 
    Mensen maken het allemaal zo moeilijk met die psygologische shit. Maar empathie is eigenlijk iets heel simpels alleen vinden mensen het al moeilijk om niet tegen zichzelf te liegen ja en dan word het moeilijk om een ander goed te behandelen. Dus al iedereen eerst eens in de spiegel kijkt dan kunnen we daarna allemaal de volgende stap zetten. 

      1. Grappige woordspeling, maar heb nog nooit gerageerd op een stukje. 
        Dus zo goed weet ik het niet, maar empathie vind ik het belangrijkste wat er is . Ik hoop alleen wel wel dat jullie ook vinden dat het Nederlandse woord voor empathie inlevingsvermogen is en dat vind ik wel een goede eigenschap vandaar mijn reactie wat ook gelijk mijn laatste zal zijn want ik heb geen zin me te moeten verdedigen tegen mensen die ik niet ken of nooit gezien heb.

    1. Ben het helemaal eens met Peter.

      Empathy is heel belangrijk als menselijke eigenschap maar in het bedrijfsleven wordt het keihard afgestraft. De reden daarvan moeten we wellicht in ons huidige economische systeem zoeken wat ervoor zorgt dat alle mensen met elkaar in competitie moeten om geld waar een artificiele schaarste van is veroorzaakt door ditzelfde systeem.

      https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/update-hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk/

      En ik denk dat dit heel kwalijk is, het feit dat ons huidige economische systeem empathy afstraft… Wat voor wereld ben je dan eigenlijk aan het bouwen.  

      1. ‘Toegepaste empathie’ is het inschatten van andere mensen. En de meeste mensen kijken niet veel verder als hun eigen. Het lijkt me dat dit artikel inspeelt op mensen die hun eigen willen verbeteren, terwijl visionairen ‘de wereld willen verbeteren’. Ik denk dat kort gezegd dit is waarom dit artikel uit de toon valt.

        ‘Jij geeft mij iets, dan geef ik jou iets’. Zo zit handel in elkaar. Het mooie van visionair.nl is dat het zo ongelooflijk gul is met informatie, en daarvoor blijkelijk niks terugvragen. 
        (om eerlijk te zijn, het is de tijd die de bezoekers aan deze website besteden, die in klinkende munt kan worden omgezet).

        @douwe; er is een onderhuids besef bij mensen dat je voor jezelf moet opkomen, omdat niemand anders het doet. ‘Its a dog eats dog world’ Het laagje beschaving is nog dun, maar er is verbetering. De strijd voor zoiets als mensenrechten werpt wel degelijk zijn vruchten af. Rifkin heeft een geschreven met de prachtige titel; the empathic civilization. Ik heb de hoop dat zoiets ‘ons’ een stukje in de ‘juiste’ richting stuurt, weg van de stadsjungle, waar nu het merendeel van ‘onze’ activiteit plaatsvindt.

Laat een reactie achter