Hoe stap je zelf uit de euro? Een paar tips.

Hoe stap je zelf uit de euro?

De euro is, alle pro-euro propaganda daargelaten, geen goed idee geweest. Helaas is de euro wettig betaalmiddel. Hoe kan je als visionair denkende zelf ontsnappen aan de euro, of vergelijkbare rampvaluta als de Amerikaanse dollar?

De sluier van geld
Geld lijkt almachtig en alles bepalend. In feite is dit onzin. Geld is een ruilmiddel, meer niet. Geld heeft geen waarde of betekenis op zichzelf. Alleen omdat honderden miljoenen mensen geloven dat de euro of Amerikaanse dollar iets waard is, is dat ook zo. Geld bedekt als het ware de werkelijke bronnen van waarde en welvaart: het slim combineren van kapitaalgoederen, arbeid en ideeën. Geld is in feite niets anders dan een handige manier om kapitaal te abstraheren. Handige oplichters maken gretig gebruik van de gefixeerdheid van financiële leken op geld om hier flink aan te verdienen.

Hoe stap je zelf uit de euro? Een paar tips.
Hoe stap je zelf uit de euro? Een paar tips.

Kapitaal
Waar het werkelijk om gaat is dus kapitaal. Kapitaal is de abstracte term voor bezit, dat wil zeggen: alle dingen waarvan de machthebbers het er over eens zijn dat ze eigendom zijn van een bepaalde persoon of groep personen. Bezit is hiermee geen natuurlijk recht. Natuurlijke rechten bestaan niet; rechten worden altijd toegekend door anderen. Alleen omdat anderen accepteren dat jouw fiets, kleding of huis “van jou is”, kan jij deze gebruiken zonder dat je je al te veel zorgen moet maken dat ze je af worden gepakt. De vraag, hoe je kan ontsnappen aan de euro wordt: hoe breng ik mijn kapitaal op eurovrije wijze onder, wat weer is te vertalen als: hoe zorg ik er voor dat anderen nog steeds bezitsrechten van me erkennen die los staan van de euro?

Eurovrije bezittingen
Nu de Europese leiders vastbesloten lijken in naam van de Europese solidariteit met Griekenland, de weg van de Titanic op te gaan en de geldpersen werkelijk roodgloeiend staan, is wel het allerlaatste wat je wilt, een vast inkomen of pensioen hebben in de vorm van euro’s. Het is daarom verstandig je euro’s om te ruilen in dingen die je helpen bij een zelfvoorzienende levensstijl. Alles waar je zelf in kan voorzien, hoef je immers niet te kopen. Check dus of je je huis goed kunt isoleren, of er geen zonnecollector en/of zonnepaneel geplaatst kan worden en dergelijke. Een houtkachel of allesbrander helpt je de winter door. Wel moet je zorgen voor brandstof, geperste papierbriketten bijvoorbeeld.
Je auto kan je delen met meerdere mensen, waardoor je hulpbronnen vrij kan maken om zuiniger te leven. Sluit je aan bij een lokale Transition Town en leer om je eigen voedsel te kweken. De artikelen van Douwe over permacultuur vormen een goede inspiratiebron.

Over het algemeen zijn alle bezittingen die onvervreemdbaar van jou zijn, eurovrij. Dat zijn dingen als je lichaam (gezondheid), je kennis en vaardigheden, je sociale contacten/familie en persoonlijke zaken als je kleding. Onroerende zaken als huizen en land nemen een tussenpositie in. Ze zijn gemakkelijk door de overheid te melken, maar behouden doorgaans hun waarde. Bezittingen waarbij  banken of andere financiële instellingen betrokken zijn, zijn daarentegen bijzonder onzeker. Hyperinflatie laat weinig heel van een bankrekening. Houd ongeveer drie maandinkomens aan voor noodgevallen. Investeer extra vermogen in waardevaste zaken als onroerend goed, de voornoemde manieren om zuiniger te kunnen leven of een bedrijf.

Eurovrije inkomsten
Helemaal mooi is het natuurlijk als je inkomsten kan krijgen uit landen waar geen euro of dollar als betaalmiddel wordt gebruikt. Helaas zijn deze bezittingen zo onbereikbaar als de maan als het economische systeem werkelijk in elkaar klapt en Europa vervalt tot anarchie. Een oplossing zou dan kunnen zijn om te emigreren naar een land als Brazilië, waar je zelfvoorzienend kan leven voor een fractie van de investering hier.

Een tweede oplossingspad is ruilhandel. Je kan je bijvoorbeeld aansluiten bij een lokale LETS (local exchange trading system), waardoor je de euro’s uit een deel van je leven verdrijft. Ook kan je je leven op een andere manier demonetariseren. In plaats van geld gebruiken om problemen op te lossen, kan je ook andere methoden toepassen. Met enige creativiteit kom je ver. Bijkomend voordeel is dat je meer per maand overhoudt. Hiermee kan je zelfvoorzienender worden of eurovrije bezittingen opbouwen.

8 gedachten over “Hoe stap je zelf uit de euro?”

  1. Het bovenstaande is geschreven vanuit de invalshoek van het individu. Er bestaat natuurlijk ook een visie die wat algemener is: wat kan de samenleving doen tegen de werking van het huidige financieel-economische systeem. Anders gezegd: het huidige financieel-economische systeem veroorzaakt grote problemen op het vlak van het milieu en de verschillen tussen mensen binnen de samenleving (natuurverontreiniging en -vernietiging; exceptionele rijkdom versus grote armoede, etc.).
     
    In principe valt er weinig tegen te doen zonder dat iedereen in de problemen komt. Het systeem functioneert door het stimuleren van de consumptie en besluit een groot deel van de samenleving om hier grotendeels mee te stoppen dan is er op dat moment geen nieuw systeem voorhanden om de gevolgen van dit minder-consumeren op te vangen. Dus een deel van de winkels, horeca, dienstverlenende bedrijfjes en fabrieken zal moeten sluiten omdat er onvoldoende vraag meer is naar hun diensten en producten. Het klinkt vreemd, maar op het moment dat heel veel mensen binnen onze samenleving hun hebzucht onder controle krijgen, komt de gehele samenleving in de problemen.
     
    De achterliggende oorzaak is dat onze samenleving gebouwd is op competitie. Het naar binnen slepen van zoveel mogelijk (materiële) voorzieningen ten koste van anderen. Dat laatste vinden wij geen prettig idee en daarom sluiten wij daar ook meestal onze ogen voor. En doen wij dit niet, dan verhullen wij het in prachtige kretologie: “Je kansen grijpen! Innovatief ondernemen! Jezelf op de arbeidsmarkt positioneren om hogerop te komen”, etc., etc. Al die kreten betekenen alleen maar dat jij probeert om een groot deel van de koek voor jezelf veilig te stellen (en hoe groter dat deel, hoe meer aanzien binnen de samenleving).
     
    Minder-consumeren behoeft geen probleem te zijn als wij bijvoorbeeld al het werk binnen de samenleving onder elkaar verdelen. Dat is geen communisme, dat is een kwestie van organiseren. En persoonlijk vind ik het niet erg als die 40 uur per week wordt ingeruild voor bijvoorbeeld 32 uur “omdat wij dan met zijn allen al het lopende werk verricht hebben”. Voor de overheid houdt het in dat zij weer iets wezenlijks gaat doen in plaats van het bekvechten over het uitdenken van steeds meer pietluttige regeltjes.
    Maar goed: filosofen hebben dus al lang geleden aangegeven hoe het huidige financieel-economische systeem bestreden kan worden. Helaas zal vrijwel iedereen daar ook de nadelige gevolgen van ondervinden. Totdat de beroerde omstandigheden de “plannenmakers” gaat dwingen om eens wat anders te gaan uitdenken. Een erg aanlokkelijk perspectief is het niet. 

    1. Hallo Peet, ik ben ook heel benieuwd en als het online komt bekijk ik het graag en als je wilt kunnen we er samen een artikel over schrijven hier voor op de site zodat je direct een stuk reclame kunt maken voor het alternatief. Maar we hebben daar anders nog wel contact over via de facebook! 

      Groet Douwe 

  2. Lol, na 1 zin stopte ik al met lezen… de Euro IS geen goed idee geweest…. Hier houdt het al meteen op bij mij, aangezien visionair niet geschreven wordt uit visionair oogpunt, maar uit monde van een heikneuter die zijn mening wil spuien.

    Jammer. Doei 

    1. idd, Peter ik denk dat we op visionair laten zien waarom we tot deze conclusies zijn gekomen. Bekijk bijvoorbeeld dit artikel eens. https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/update-hoe-eerlijk-is-ons-huidige-economische-systeem-eigenlijk/ 

      Als je de Euro wel goed vind, is dat ook prima maar kom dan met argumenten. Wat je nu doet is niets meer dan een beetje verontwaardigd reageren op een mening van iemand met de implicatie dat die persoon dat niet mag denken. Dan ben je gewoon niet op de goede website. Op Visionair heerst een vrij sterke echte vrijheids van meningsuiting. Meningen van elkaar bestrijden we met argumentatie en niet met verontwaardiging dat een mening van een ander niet politiek correct zou zijn. Juist dat iedereen alles mag zeggen schept een omgeving van visionairen. En zolang je argumentatie gebruikt en uitgaat van het gezonde verstand van de mensen die hier komen is dit volgens mij een prima systeem.

      Dus leef je vooral uit om de Euro te verdedigen met argumentatie :-) 

Laat een reactie achter