Eén van de door Hoover aangetroffen bacterieachtige structuren in de meteoriet.

‘Buitenaards leven ontdekt in meteoriet’

NASA-astrobioloog Richard Hoover stelt volgens het Journal of Cosmology dat hij fossielen van blauw-groene algen heeft aangetroffen in enkele koolstofmeteorieten die ouder zijn dan het zonnestelsel.
Worden zijn bevindingen bevestigd door onafhankelijk onderzoek, dan zijn de implicaties wereldschokkend te noemen. De aardse biosfeer is niet alleen: het hele universum bruist van het leven.

Fossiele bacteriën
Hoover deed zijn onderzoek aan CI1, een klasse van koolstofrijke meteorieten. Deze zijn extreem zeldzaam. Op aarde zijn in totaal slechts negen gevonden op een totaal van 35.000 meteorieten. Geen wonder: dit type meteoriet is extreem fragiel en valt in water snel uiteen. Hij bestudeerde fragmenten die uit deze meteorieten waren geprepareerd met twee typen scanning-elektronenmicroscopen: field emission (FESEM) en environmental (ESEM).
Met uiterst opmerkelijke uitkomsten. Hoover trof in de meteoriet structuren aan die als twee druppels water leken op de filamenten van aardse cyanobacteriën, ook bekend als blauw-groene algen. Cyanobacteriën behoren tot de alleroudste levensvormen en bestonden op aarde al meer dan drie miljard jaar geleden. Niet alleen de filamenten kwamen verbluffend veel overeen met hun aardse equivalenten, ook de microstructuren binnen de filamenten komen overeen met structuren die cyanobacteriën gebruiken voor dingen als voortplanting (baeocyten, akineten en hormogonia), stikstofbinding (basale, intercalaire of apicale heterocysten), hechting en voortbeweging (fimbriae).

Eén van de door Hoover aangetroffen bacterieachtige structuren in de meteoriet.
Eén van de door Hoover aangetroffen bacterieachtige structuren in de meteoriet.

Al langer is bekend dat deze klasse meteorieten uiterst rijk is aan complexe organische verbindingen, waarvan meerdere een afbraakproduct zijn van bekende biologisch actieve moleculen als chlorofyl. Ook zijn al in 1834 door de Franse chemicus Berzelius sporen van klei en andere in water gevormde mineralen aangetroffen in een van deze meteorieten, die van Orgueil. Ook uiterst opmerkelijk is dat de verdeling van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, in CI1 meteorieten heel anders is dan in koolwaterstofrijke koolstofmeteorieten zoals die in het Australische Murchison. Kortom: hun oorsprong is heel anders.

‘Aarde ingezaaid door kometen’
Uit de chemische analyse leidt Hoover af dat de CI1 meteorieten afkomstig zijn uit kometen. Hun verhouding tussen waterstof en deuterium (zwaar waterstof) is namelijk exact die van de zon. Ook de combinatie van water en koolstof is bekend van kometen. Recent is bevestigd dat het water in de oceanen van de aarde van kometen afkomstig is. Zo onlogisch is het dus niet om te veronderstellen dat als kometen inderdaad bacterieel leven bevatten – en het vergt heel wat fantasie om Hoovers resultaten te weerleggen – de aarde ingezaaid is door kometen. Panspermie door kometen is reeds voorspeld door de verguisde astrofysici Fred Hoyle en Chandra Wickramasinghe.  Hiermee is een ander al lang bestaand raadsel opgelost: het opmerkelijk snelle ontstaan van het leven op aarde terwijl we weten dat zelfs voor een eenvoudige bacterie heel wat complexiteit nodig is, al blijft de vraag onbeantwoord hoe het leven zich in kometen heeft kunnen ontwikkelen. Mogelijk moeten we dan aan kosmische stofwolken denken, waaruit zich uiteindelijk kometen hebben  gevormd.

Alternatieve verklaringen
Besmetting door aardse bacteriën is volgens Hoover uitgesloten, omdat hij bij het onderzoek bestaande barsten in de meteorieten heeft vermeden en uiterste zorg is betracht om hygiënisch te werken. Ook is het stikstofgehalte in zijn monsters extreem laag, vergelijkbaar met dat in gefossiliseerde resten van honderden miljoenen jaren oud. Het is uitgesloten dat in de zeer korte tijd dat de meteorieten op aarde zijn, aardse bacteriën gefossiliseerd raakten: zelfs fossiele resten van tienduizenden jaren oud bevatten nog veel stikstof. Als dergelijke gedetailleerde resten in een aardse rots waren aangetroffen, waren ze geïnterpreteerd als bacteriële fossielen.

Natuurlijk kunnen de meteorieten ook van iets anders afkomstig zijn dan een komeet. De meest voor de hand liggende verklaring is uiteraard de aarde zelf, gezien de gelijkenis met aardse bacteriesoorten. In het verleden is de aarde meerdere keren getroffen door zware asteroïden, die zeker in staat geacht kunnen worden grote hoeveelheden aards biologisch materiaal te lanceren. Mogelijk is een brok aarde na een lange reis weer teruggekeerd in de dampkring. Hier zijn de isotoopafwijkingen echter te groot voor. De waterstof/deuterium verhouding komt meer in de buurt van die van kometen.

Wetenschappelijke controverse gegarandeerd
Zowel het Journal of Cosmology als Hoover zelf wisten wat hen te wachten zou staan als ze deze uiterst controversiële uitkomsten naar buiten zouden brengen. Hoover zelf heeft gewacht met het naar buiten brengen van zijn onderzoeksresultaten tot hij na vele jaren gedegen werk het wetenschappelijke equivalent van een slam dunk had met een werkelijk overweldigende lawine aan feiten. De redacteuren van het Journal of Cosmology hebben om dezelfde reden het onderzoek voorgelegd aan honderd wetenschappers en vijfduizend andere wetenschappers om een reactie gevraagd.

Bronnen
Journal of Cosmology

15 gedachten over “‘Buitenaards leven ontdekt in meteoriet’”

  1. Panspermia lijkt me realistisch scenario. Gezien de hoeveelheid kruisbestuiving tussen planeten (d.m.v. meteorieten die ontsnappen bij inslagen) en zonnestelsels (idem, en ook d.m.v. kometen in Oortwolken) is er niet echt een reden om aan te nemen dat leven afzonderlijk ontstaan moet zijn op elke plek waar het nu voorkomt. Dat zou kunnen, maar we hebben gewoon meer bewijs voor of tegen nodig zoals directe detectie van bacterien in kometen of planeten, chemische samenstelling van exo-atmosferen of aanwijzingen dat primitief leven echt snel vanzelf ontstaat.

    Opvallend is wel dat sommige aardse bacterien goed bestand zijn tegen overleven in de ruimte, wat kan wijzen op natuurlijke selectie op die kwaliteiten.

    1. Lennart,
      Ik denk ook dat bacteriën (en mogelijk ook organismen als beerdiertjes) waarschijnlijk een buitenaardse oorsprong hebben. Het leven ontstond te snel.
      Maar of deze meteoriet van een komeet afkomstig is vraag ik me af. Zou het geen terrestriële meteoriet kunnen zijn die dateert van een asteroïdeinslag op aarde miljarden jaren geleden? Net zoals er in het Cambrium allerlei groepen dieren voorkwamen die nu uitgestorven zijn, moet dat ook voor micro-organismen gelden.

      1. Germen,

        het is heel goed mogelijk dat het bacterien kunnen zijn van de aarde zelf, 1 miljard jaar nadat het universum ontstond is een stuk van de aardbol afgeklapt door een botsing waardoor de maan is ontstaan.

        1. Ik denk het ook ja, of misschien Venus (waardoor de aarde ingezaaid is). Een miljard jaar is heel veel, zeker voor evoluerende micro-organismen.

  2. Panspermia lijkt me inderdaad een zeer logische verklaring. Als we kijken hoe sommige organisme hier op aarde soms uiterst effectief is, dan is het ook logisch dat organisme in hun overlevingsdrang de ruimte hebben opgezocht. Uiteraard is een organisme wat nog in de begin fase van de evolutie veel effectiever in zijn overleving op een meteoriet en in zijn nieuwe leef omgeving.

    Als de mens bijvoorbeeld de ruimte wil koloniseren, dan heeft het er veel meer moeite mee dan zo’n mircoscopische “domme” bacterie. schiet die bacterie nu naar Mars en over honderden jaren heeft die bacterie zich aangepast aan Mars. De mens zal Mars in die tijd aanpassen om te overleven. De manier van de bacterie is dus veel effectiever.

  3. De cyanobacterie lijkt me wel de alfa en de omega, waarschijnlijk overal tegenwoordig in het heelal.
    Deze bacterie is onze toekomst…voor waterstofproductie ipv die dure vervuilende olie.

  4. Panspermia begint toch langzamerhand aan gewicht te winnen…

    De isotopenanalyse wees toch uit dat het niet van de Aarde maar van een komeetachtig object afkomstig is?

    Probeer maar ’s een planeet miljarden jaren lang volkomen gevrijwaard van infectie te houden, niet te doen volgens mij ;)

    Onvoorstelbare implicaties. Er is dan zoiets als ‘hyperbiologie’, je moet opeens de complexe relaties van Aards en al het andere DNA-gebaseerde leven gaan bestuderen. Een veel groter en nog ingewikkelder plaatje dan de gewone biologie!

    Panspermia verklaart echter niets over het daadwerkelijke ontstaan van leven/DNA, het is verschuiven van dat vraagstuk.

  5. ”De redacteuren van het Journal of Cosmology hebben om dezelfde reden het onderzoek voorgelegd aan honderd wetenschappers en vijfduizend andere wetenschappers om een reactie gevraagd.”

    En, weet je al of er reacties zijn Germen?

  6. nu heb ik de reacties nog niet gelezen, maar wil wel eerlijk melding maken van de krampen in mijn lachspieren, bij:   ‘het hele universum bruist van het leven.’
     
    Waarom dat is? Nou, vele miljarden jaren (voor ons, welke onderworpen zijn aan die rare tijd als functie van snelheid) in ons voorstellingsvermogen terug, ja verder terug zelfs als het ontstaan van ons zonnestelsel, is er ergens blijkbaar een primitieve vorm van leven geweest, zoals we nu waarnemen.
     
    Omdat ik ten opzichte van velen van jullie gehandicapt ben met kennis van de Grote Schepper aller dingen, (vergeef het mij) welke zoals wij dat noemen van eeuwigheid tot eeuwigheid is; zonder begin en zonder einde dus, zou ik het wel menselijkerwijs gesproken uitermate merkwaardig vinden, als de Oneindige, Eeuwige, Almachtige vóór dat poosje dat wij bestaan, helemaal niks gedaan zou hebben en nergens mee bezig geweest zijn.
     
    M.i. moet er mogelijk dus uit de informatie welke bestudering van het heelal ons kan  bieden, wel zo’n oneindige schat aan kennis over wat ik maar onze voortijd noem, te halen zijn, dat wij wellicht nog eens enthousiast worden en gaan duizelen van wat er  misschien ooit allemaal geweest is.
     
    Als we dan ook nog ooit eens toch tot de onafwendbare slotsom zouden mogen gaan komen dat de stelling dat alles ‘zomaar uit z’n eigen’ zo is gekomen er steeds onhoudbaarder op wordt naarmate onze kennis toeneemt, wat ie nu al zo vreselijk is, nou dan zie ik ook nog eens gouden tijden aanbreken op Visionair.nl ten aanzien van het gesprek inzake het nut en doel van ons bestaan op dit bolletje.
    Wat zou ik dat toejuichen!!
     
    Dat uit het feit dat er miljarden jaren geleden (binnen ons simpele denken dus, wij moeten het ook maar met onszelf doen) wellicht heel veel wonderlijks is gebeurd in het heelal, door Germen zo spontaan de conclusie wordt getrokken dat nu dus het hele universum bruist van het leven, (leuk voor mij dat ‘het’ in zijn zin) schrijf ik met permissie vooralsnog maar nog een poosje op het conto van zijn grote geloof, wachtende op de vertoning van foto’s en gevangen pre-aliën.

    1. Laten we hopen dat mogelijke ontmoetingen tussen machtige, zwervende alienstammen in de kosmos en ons, ons niet zullen opbreken omdat zij zelf denken God te zijn. Met de Farao’s in het oude Egypte als voorbeeld, die dachten zelf God te zijn, lijkt mij dit een afschrikwekkend gevolg te kunnen hebben. Denk maar niet dat religie dan als verbindende factor van kennis zal functioneren, integendeel. Maar het kan ook zijn dat ze ons als zwaargehandicapte, onderontwikkelde soort beschouwen, wanneer we zelf met dergelijke gefantaseerde gedachten komen. Ik hou het, (optimistisch als ik ben) gewoon op een wetenschappelijke benadering, dan blijft het hoofd koel zal ik maar zeggen, en de geest rein van onzinnige uitgangspunten die onbewijsbaar zijn. ;)

Laat een reactie achter