Catastrofaal of geleidelijk afkicken van fossiele brandstof


Doemdenkers voorspellen net als milieubeschermers en klimaatactivisten, graag een catastrofe. Zonder die catastrofe worden ze niet serieus genomen. Maar het is erg ongeloofwaardig dat de wereld, zoals wij die kennen in een paar dagen of een paar maanden compleet verandert.

Het klimaat kan alleen verder opwarmen als de immense oceaanoppervlakken op Aarde opwarmen en dat duurt nu eenmaal erg lang (decennia).
Hetzelfde geldt voor het opraken van steenkool, aardgas en aardolie. Het duurt tientallen jaren voordat de produktie van een kolenmijn, een aardgasveld of een oliebron zover is afgenomen dat vootzetten van exploitatie onrendabel wordt.

De olieproduktie in de VS piekte in 1970 en de economische almacht van de VS staat het laatste decennium onder druk. Toch leveren de duizenden oliebronnen binnen de VS al tientallen jaren voldoende olie om miljoenen auto’s te laten rijden en duizenden vliegtuigen in de lucht te houden. De afname van de olieproduktie, en van het aantal gereden en gevlogen kilometers gaat heel geleidelijk. Van een catastrofale ineenstorting is geen sprake.

Ook als de produktie van steenkool, aardgas en aardolie wereldwijd terugloopt, dan wordt dat produktieverlies uitgesmeerd over heel veel gebruikers.

Lees de rest op Cassandraclub.

6 gedachten over “Catastrofaal of geleidelijk afkicken van fossiele brandstof”

  1. Geleidelijk wordt voedsel en benzine en alle producten die afhankelijk zijn van goedkope olie duurder. Voor ons rijke westerlingen is zo een prijsstijging op te vangen omdat wij relatief weinig geld uitgeven aan ons voedsel en transport als je naar ons hele beschikbare budget kijkt. In sommige landen is dit echter een heel andere zaak. Kijk bijvoorbeeld naar de landen waar mensen met gevaar voor eigen leven aan het protesteren zijn tegen hun regiems. Dat komt vooral omdat ze hun eten niet meer kunnen betalen en dan maakt het niet zo veel of je omkomt van de honger of wordt neergeschoten door je eigen regiem. Voor die landen en mensen is het dus nu wel al vrij catastrofaal volgens mij. Des te meer reden om in Nederland nu het nog kan dus heel snel over te stappen naar lokalere en minder fossiele brandstoffen afhankelijke landbouw en de overstap naar hernieuwbare energiebronnen zo snel mogelijk maken.

  2. In de redenatie hierboven worden volgens mij paar heel belangrijke zaken vergeten:
    A – De geleidelijke afname van de olieproduktie tijdens en na het piekolie-plateau staat tegenover de elk jaar toenemende energieconsumptie van de wereld. Zijnde het onvermijdelijk gevolg van de groeidwang die is ingebouwd in het globaal-economische stelsel.
    B – De daling van de olieproduktie in USA in de jaren ’60 werd opgevangen door de stijgende olieproduktie van de Arabische olievelden. Geen geldig voorbeeld daarom van de geleidelijke afname vind ik
    C – Opwarming oceanen duurt inderdaad heel lang maar er is meer aan de hand. Positieve feedback zijnde de gevaarlijkste. Beste voorbeeld hiervan is de Noordpool: Waar eerst het witte besneeuwde oppervlak nog tot 80% van de zonne-energie terugkaatste, wordt 80% juist opgenomen in het zwarte water van de gesmolten delen. Zelfde gebeurd op de kilometersdikke landgletsjers van Groenland en Zuidpool maar dan met meren van zwart smeltwater bovenop. Die blijken in korte tijd zich door de ijslaag heen te vreten en ondermijnen gletsjertongen van kilometers lengte. Waardoor de stroomsnelheid plots in decimeters in plaat van centimeters gerekend moet gaan worden.

    Nog steeds zal de catastrofe zich niet in 1 dag, of 1 week of zo afspelen, dat klopt. Maar wel veel sneller dan ooit gedacht en in ieder geval sneller dan dat de mensheid zal bij kunnen houden, vrees ik.

Laat een reactie achter