Video: Consequences of a Nuclear War

The second half of the twentieth century shook the world at the consequences of a nuclear war between the Soviet Union and NATO. And with good reason: we know from the effects of Hiroshima and Chernobyl that nuclear explosions can cause death and destruction in a wide area. It is true that relations between the United States and the successor to the Soviet Union, Russia, are noticeably friendlier than in the days of the Cold War, but still. What would happen to Earth if a nuclear war still broke out? This video, set many decades after a devastating nuclear war, deals with it in a playful but scientifically substantiated way. At least until the corniness hits after the tenth minute.

In this clip a less scientifically responsible compilation of images from films in which scenes from a nuclear war occur.

The clip goes wrong by stating that the Earth's axis can shift due to nuclear explosions. In fact, even the largest nuclear explosions that can be generated by man are too weak for that.

Also read:
Could there be another nuclear winter?

31 thoughts on “Video: gevolgen van een kernoorlog”

 1. Beste mensen, als je deze filmpjes bekijkt en ondanks dat het nu niet direkt de realiteit is, maar een mogelijke scenario, wordt het mij angstig te moede. De realiteit van de ongekende kracht nucleare wapens, die zo verwoestend zijn, geeft mij de koude rillingen op deze ochtend. Maar ja, niets is de mens vreemd, er hoeft maar 1 gladiool te zijn die in een ondoordachte daad op de knop drukt en dan is het realiteit, zoals in hiroshima. Laten we hopen dat de mens nog zoveel verstand heeft om die knop te mijden. Maar ja, welke vorm van oorlog dan ook is eigenlijk niet te rechtvaardigen als je kijkt naar de gevolgen. Misschien een idee om de kinderen van de basis school hiermee te confronteren en daardoor duidelijk te maken dat oorlog niets oplost, maar door de tijd heen zich alleen maar zal herhalen. Goedemorgen iedereen, mvg Paul.

    1. Beste Julie en Leon, Julie inderdaad zou zo iets zeer bruikbaar zijn en dat van Leon zou ook een stap voorwaarts kunnen zijn. Maar ik denk dat zoiets in een mondiaal gebeuren zou moeten geschieden en dan uitgevoerd moeten worden in alle talen. Eigenlijk een taak van de VN om zoiets te bewerkstelligen, maar ja zoals onderhand wel bekend is heb ik absoluut geen hoge pet op van de VN. Dus zal er een andere weg moeten worden gevonden.
     Misschien in het idee van elk wereld deel iets in overleg op te starten??
     Mvg, Paul.

    2. Paul. R., de problemen van de politiek en de economie moeten opgelost worden, want tengevolge daarvan zijn er oorlogen, problemen met vrede. Het leiderschap, handelsmogelijkheden en veiligheid van landen en werelddelen zijn kernpunten. Die lost een politiek leider niet belangeloos op (men vind zichzelf belangrijker dan de bevolking bijv.) en de bevolking ook niet in niet-democratische of militair krachtige landen.

 2. Eerlijk gezegd denk ik dat we klein moeten beginnen. Eerst ervoor zorgen dat kinderen elkaar niet pesten en elkaar met respect tegemoet treden.
  Daarna aandacht besteden aan wereldproblemen.
  Het is erg makkelijk om de schuld neer te leggen bij landen en regeringen. Het is veel moeilijker om in te zien dat iedere keer als we ruzie maken of whatever we exact hetzelfde doen alleen op een kleinere schaal.
  Een pester doet exact hetzelfde als een regeringsleider die op de atoomknop drukt alleen op een andere schaal. Dat inzien moet de taak van opvoeding en onderwijs zijn.

  1. Roeland je hebt een zeer sterk punt, je zou inderdaad met de opvoeding moeten beginnen en mede de taak van het onderwijs. Maar nog de ouders enof leraren hebben vaak geen flauw benul wat hun kinderen op straat uitvoeren, na school. Of de ouders zijn twee verdieners enof de leraren zijn denk al blij als de kinderen de school verlaten na een dag les gegeven te hebben. Het blijft een complex verhaal om het op een goede manier te kunnen regelen. Mvg, Paul.

 3. Een spreekwoord zegt, “Zo als de ouderen zingen, piepen de jongen” een ander spreekwoord zegt echter ” Jong geleerd, oud gedaan”. Goed of slecht voorbeeld doet gewoon volgen. We moeten ons daarom op het eigen geweten en denken concentreren, en een voorbeeld nemen aan het werkende geweten van anderen. ;)

 4. laten we elkaar niet meer pesten, te beginnen met het geïnstitutionaliseerd hersenspoelen van de jeugd op de basisschool, zodat alles goed komt … dat is dan weer wel infantiel

   1. mother tongue

    Ik heb je al meerdere malen een hint gegeven maar blijkbaar komt het niet door evenals dat onze vuistneuker er met de staart tussen de benen vandoor gaat.
    Dit is Visionair en geen geestijl of fok ;-)

    1. mother tongue

     ja und? Wellicht mee verdwenen of niet on topic evenals deze reactie…

    2. mother tongue

     nee, dat is sarcasme… je mag best iets meer je best doen, dit is visionair en hier ben ik graag mijzelf :-)

    3. Goed, een koel ijsje: ▼ het hoorntje en hier de bolletjes: O0o.
     Nu weer over de gevolgen van een kernoorlog graag..

    4. …nu weer over gevolgen van een kernoorlog?

     Gevolg: geen ijsjes, te heet!
     …. en na die hitte, niets meer.

     De video hierboven doet me denken aan de film “the day after” en ook de muziek van FGT Hollywood…”my voice is the last voice you will ever hear”…two tribes!    

    5. Misschien hebben ze een atoomschuilkelder onder de redactie van Visionair vol met ijsjes.

 5. Gelachen om bovenstaande reacties, en verder, weg met die rare vent. Vanavond lekker achter de tuinhaard gezeten, en van ijsjes en een redelijk glas rode wijn genoten. Nu voldaan en tevreden ga ik slapen lieve medemensen.

Leave a Comment

English