Green edible deserts with permaculture

The best time to plant a (fruit) tree was 20 years ago. The best time after that is now.

Good news, deserts and completely eroded areas can be turned into useful and productive ecosystems. Permaculture is a design system that allows you to recreate natural ecosystems with a function for humans. By using the ecology-based design principles of permaculture in the design, one can develop beautiful diverse stable ecosystems with functions for humans, for example food supply, supply of building materials, etc.

Permaculture does not use fossil inputs and takes people and the earth into account. It seeks win-win situations with its design so that nature and man can continue to exist together in a harmonious way.

Earlier it was discussed how permaculture in the Netherlands is going edible woodland gardens can be constructed. Now a few practical examples of how permaculture principles can be used to transform pieces of unproductive desert back into productive green areas where plenty of food can be produced with respect for nature.

Permaculture comprises a large number of design techniques to optimally capture water, keep it in the system for as long as possible and reuse it as often as possible within the system.

Below a number of films with the results. First a permaculture project in Jordan near the Dead Sea with the title Greening The Desert.

In addition, an inspiring film where they show how completely eroded and desertified areas have been made productive again by applying design principles that are extensively discussed in permaculture design principles. View: Lessons of the Loess Plateau.


And finally an episode of The Global Gardener in which Bill Mollison, one of the inventors of permaculture, explains and explains permaculture strategies for arid regions and goes through various projects around the world.

The logo of Permaculture Netherlands. Click on the logo to go to the site.

The interesting thing about permaculture and the smart design principles it uses is that permaculture can be applied anywhere.

A detailed explanation of the ecological principles on which permaculture is based can be found on the website www.permacultuurnederland.org, where a freely downloadable course introduces people to the key design principles of permaculture. This course can also be ordered on paper against print and shipping costs via Omslag.nl. If people have any questions about permaculture, don't hesitate to ask!

Related articles and information:
-) Edible villages and towns
-) Window gardening
-) The easy vegetable garden
-) The herbal spiral
-) The edible woodland garden 
-) The neighborhood vegetable garden
-) A farm for the future
-) Edible green deserts with Permaculture
-) Green Gold - VPRO Backlight about permaculture
-) Permaculture Research Institute guided tour 
-) Permaculture, examples and inspiration
-) Permaculture in the Netherlands and surroundings
-) Web of Life, Diversity is of vital importance
-) Edible plants and mushrooms database
-) Trade your own edible plants together
-) English Plants for a Future database

Freely downloadable documents:
-) Permaculture, designing with nature (pdf)


22 thoughts on “Groene eetbare woestijnen met permacultuur”

 1. Voor onafhankelijkheid/zelfredzaamheid vind ik de permacultuur een logische oplossing. Een tweede optie is een inkomstenbron als toerisme, zoals Israël heeft bij de Negev, en de Noord-Afrikaanse woestijn met de Dakar-rally die voor het grootste gedeelte in Senegal wordt gehouden.
  Israël biedt toeristen een rondreis om van de prachtige natuur van de woestijn te genieten, zoals CTO beschrijft:
  U wordt vanuit uw hotel in Tel Aviv opgehaald, waarna u naar Ein Gedi vertrekt. Vanuit dit natuurreservaat stapt u over in een terreinwagen en gaat de tocht naar de Hemar Creek, een door wind en water gevormde geul met grillige vormen. Verder door de canyon naar het observatiepunt van de berg Sodom. Hier hoort u het verhaal van Sodom en Gomorrah. Dan door naar de Sodom Creek met de unieke zoutkliffen. Het uitzicht over de Dode Zee is schitterend.
  Na een pauze gaat de tocht door naar Ein Yerakam, een bron in de woestijn waarlangs een Nabateense kamelenroute loopt.
  http://www.youtube.com/watch?v=uWkxBCxAj9g&feature=related
  Verder naar de kleine krater van Maktesch Katan en naar de grote krater waar u versteld zult staan van de vele kleurschakeringen in het zand en de versteende bomen. (Diner en overnachting in Kibboets Mashbei Sadeh of gelijkwaardig. Volgens mij onder een prachtige sterrenhemel.)
  Ik kan me wel voorstellen dat permacultuur een hogere prioriteit krijgt dan inkomsten uit toerisme, maar ik hoop ook dat sommige oorspronkelijke gebieden behouden kunnen blijven omwille van de geschiedenis, archeologie en geologie.

  1. Corruptie, wanbeleid, achterlijke bekrompen tradities, dictators de hand boven het hoofd houden, onbeheerste barbaarse draconische tegen reacties.
   Is dat wat je ongeveer bedoeld ?

   1. En het ontbreken van afdwingbare afspraken, zinloze burgeroorlogen, aids, uitbuiting en door beroving van grondstoffen. Hulpgeld steken dictators in eigen zak, maar dit is geen uitzondering.

 2. jongens ik lees nou toch wat,,, je kan tegen woordig 100 worden ,ja wel met het middel Ta-65 er zit astragalus in een plant groeit in china, kunnen wij nog langer debateren. en oorlog voeren. kost 600 eurotjes voor drie maanden. ik ga mooi naar de tuinen kost het 13 eurotjes meschien leef ik dan korter. maar voor dat geld heb ik een reisje naar ibiza. ha ha nou jullie weer.

  1. @lilian,

   Ik hoop dat je het niet in je hoofd haalt om Ta-65 te gaan gebruiken, op een ander artikel heb ik uitleg gegeven hoe gevaarlijk het product is. Mits je geen doodswens hebt en niet op een verschrikkelijke manier wil sterven is het beter om het stofje Ta-65 in de schappen te laten staan.

    1. @ Julie, gezien je bijbelse kennis is het logisch dat jij daar 3 zessen in ziet maar het moet een mannetje voorstellen die door een verrekijker heenkijkt. Het linkergat is een landschap en het rechtergat is ook een landschap. Met een beetje fantasie kan je in dat symbooltje ook het symbool zien voor evenwicht en oneindigheid, yin en yang.

    2. Barry, het symbool voor oneindigheid is volgens mij een lemniscaat en die zie ik daar ook wel in. Maar als je op het plaatje klikt zie je ook duidelijk een slang. Het is een combinatie waarvan ik benieuwd ben naar de betekenis, als Douwe terug komt kan hij daar misschien meer over vertellen. Ik vind trouwens zijn idee van zo`n eigen tuin met goente en fruit een goede oplossing voor het ‘cultuurprobleem’.

 3. Oh dat is de oeroebos in de vorm van een oneinigheidsteken. Omdat permacultuur continue zichzelf blijft vernieuwen. Zie ook de cursus laatste hoofdstuk wordt het symbool toegelicht. Permacultuur is een praktisch ontwerpsysteem, heeft verder niets met religie te maken… mocht je dat denken Julie.

 4. Hallo Julie, hierbij de hele uitleg zoals die in de cursus staat:

  Permacultuur beschouwt de mens als een onderdeel van het gehele ecosysteem waarin de mens zich bevindt. Dit vergt een manier van denken die veel mensen sinds de komst van de industriële revolutie zijn vergeten. Namelijk het denken in rondgaande systemen, en het optimaliseren van deze systemen.
  Een veelgebruikt permacultuursymbool laat deze denkwijze mooi zien. Het is een afbeelding van een slang die zijn eigen staart opeet. (ook wel oeroebos genoemd) Daarbij heeft de slang in zichzelf de vorm van een liggende acht, het teken van oneindigheid. Verder gaat de slang door alle systemen van de aarde; lucht (atmosfeer), aarde (geosfeer), water (hydrosfeer) en leven (biosfeer), die hier in balans zijn met elkaar.
  In totaal staat het symbool dus voor een zichzelf vernieuwend systeem wat meegaat tot in de theoretische oneindigheid. Dit sluiten van systemen heeft niets met zweverigheid te maken maar vooral met logisch boerenverstand. Door systemen zelfonderhoudend te maken zorg je voor veel stabiliteit en kan het systeem zichzelf over verschillende generaties vervangen. De mens kan bij het creëren van zo een systeem een belangrijke rol spelen en zo zijn plek in de natuur terugnemen. Want het is juist aan de mens de taak het systeem zo goed mogelijk af te stellen. Hoe beter je dat doet door de goede organismen uit te zoeken voor je systeem en ze op de goede plaats te zetten, hoe meer opbrengst en minder werk je er zelf van hebt.

    1. @Douwe,

     Mijn vader had vroeger toen ik nog klein was 200 vierkante meter volkstuin, ik had als kind vaak de tijd van mijn leven in dat tuintje, nou ja tuintje…200 vierkante meter is best wel heel groot als je dat in je vrije uurtjes moet bewerken. Ik vond het in elk geval als kind helemaal te gek en als je contacten legt met je volkstuinburen dan krijg je alle hulp die je maar hebben wil. Als het zich gaat om kennis tenminste..

     Die buren deelden ook vaker plantjes uit, mijn vader natuurlijk ook…en het genoegen wat je er van hebt als je kan oogsten..en dan na het oogsten thuis als kind ook nog eens meehelpen met het maken van salades. Of leren hoe je moet wecken (conserveren) of leren hoe je zuurkool kan maken, dit zijn dingen die eigenlijk elk kind zou moeten leren. Het is jammer dat de meeste gewone basisscholen er zelf niet aan denken om een stukje volkstuin voor de kinderen neer te zetten. En..het is jammer dat je in een volkstuintje geen permacultuur kan opzetten, je bent dus het hele jaar door groente aan het uitdelen aan vrienden, collega´s en buren…

    2. Ja ben het helemaal met je eens, alle kinderen zouden toch moeten leren hoe ze voedsel kunnen verbouwen… Lijkt me best een basis voortbestaansskill. Gelukkig komt het wel telkens weer terug. Kwam gisteren toevallig deze mooie film over buurtmoestuinen tegen:

     Een leuke Nederlandse film ter promotie van buurtmoestuinen.
     http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d1zYlbDFUXU#!
     Deze film is ter inspiratie voor het zelf aanleggen en/of onderhouden van
     een gezamenlijke moestuin in jouw buurt.
     Initiatief van Transition Town Nijmegen. Kijk voor meer informatie op
     http://www.eetbaarnijmegen.nl or if you live in another city on
     http://www.transitiontowns.nl

 5. Kennen jullie plan b
  Dit is een plan de mensheid te redden.
  Ik weet dat Lester brown hier mee bezig is.
  Zijn zicht op water en tuinen ven de toekomst

  http://www.earth-policy.org/about_epi/C32

  Hij gaat verder als rivieren stoppen met stromen.
  Afgelopen week las ik in de krant dat Nederlandse rivieren te kampen hebben van laag water. Scheepvaart kan geen lading meenemen. het regent al weken niet en weer is te zacht voor tijd van het jaar.

Leave a Comment

English