Video: toekomst fundamenteel onvoorspelbaar

In onderstaande video, in elkaar gezet door een denktank van de Amerikaanse luchtmacht, wordt er weinig heel gelaten van de illusie dat de toekomst voorspelbaar is. Snelle ontwikkelingen in techniek en vooral: de vele manieren waarop deze nieuwe technische ontwikkelingen met elkaar gecombineerd kunnen worden, kunnen individuen een bovenmenselijke macht geven. Dit is inderdaad wat singularity-profeten als Ray Kurzweil voorspellen en het lijkt er op dat zijn visies over de ontwikkeling van de techniek en de mensheid nu ook in Amerikaanse overheidskringen steeds meer serieus genomen worden.

Het onheilspellende citaat van Albert Einstein: vrij vertaald, dat technologie een bijl is in de handen van een psychopatische moordenaar, zet de toon. Dit filmpje is gemaakt door een denktank van militairen. De taak van militairen is bedreigingen voor de nationale veiligheid op te sporen en te elimineren. Als deze bedreiging volgens militairen wordt gepersonificeerd door de combinatie van een snel groeiend aantal technieken en het individu, zoals uit dit filmpje blijkt, dan zullen de autoriteiten er logischerwijs alles aan doen om deze bedreiging te stoppen. Er zijn een aantal logische strategieën om dit vermeende gevaar aan te pakken. Allen betekenen ze een inperking van de vrijheid van informatie. Zal de zich snel ontwikkelende techniek de rechtvaardiging vormen voor een wereldwijde politiestaat? Is er een alternatief denkbaar waarmee het individu vrij blijkt en toch tegelijkertijd een ramp wordt voorkomen?

10 gedachten over “Video: toekomst fundamenteel onvoorspelbaar”

  1. Gewoon zoals ik stil blijven staan en niet meer mee doen met het consumeren.
    Kom maar lekker naar de Amazone. Voordat hier iedereen neurotisch naar z’n i-dinges zit te staren zijn we decennia verder…
    Vrijheid heb je vooral waar weinig mensen zijn en waar het leven eenvoudig is.

    1. Dan ga je in een wat drogere deelstaat permacultuur doen.
      Ergens in de driehoek Ceará, Goiás en Minas Gerais is het echt stukken droger en soms zelfs woestijnachtig! En aan de kust waait het vaak zo hard en is de lucht zo zout dat je er ook weinig beestjes hebt. En anders ga je in het Atlas gebergte zitten of ergens in de zuid punt van dit continent.

  2. Nou, in een poging antwoord te geven op de vragen in het artikel, denk ik dat computers goed beveiligd moeten zijn tegen DDOS-attacks en ‘Titan rain’, deze vormden in het verleden bedreigingen volgens de video.

    Verder zijn robots in staat, bijv. in onveilig gebied, biologische wapens op te sporen, en kunnen militairen altijd communiceren met satelliettelefoons.
    Het onderzoek naar het vogelgriepvirus kon doorgaan zodat wetenschappers een dodelijke pandemie kunnen voorkomen, http://www.nrc.nl/nieuws/2012/06/22/binnen-vijf-dagen-kan-vogelgriepvirus-mensen-besmetten-en-epidemie-veroorzaken/ nadat het gevaar voor bioterrorisme was onderzocht.
    Neuraminidaseremmers verder, voorkomen dat griepvirussen uit geïnfecteerde cellen komen. Toekomstig onderzoek naar deze en andere, vergelijkbare medicijnen, kan helpen om virusinfecties even doeltreffend te bestrijden als antibiotica nu gevaarlijke bacteriën kunnen bestrijden.

    James Lovelock ontwierp al in 1957 de elektronenvangstdetector (electron capture detector, of ECD) om sporen van chemicaliën in de atmosfeer in minimale hoeveelheden te meten. De modernste versies kunnen nu een enkel deeltje van een vervuilende substantie meten in honderdduizendmiljard delen lucht. Conventionele chemische technieken kan een vervuilende stof tot honderd maal concentreren, waardoor de ECD sporen van gas kunnen detecteren in een verhouding van een op in tien miljoen-miljard.

    Satellieten kunnen gedetailleerde foto`s maken van objecten van slechts enkele meters, het merendeel van de hardware van satellieten van het Amerikaanse Ministerie van Defensie is van militaire aard.

    Moerstaal, regent het in het regenwoud eigenlijk meer dan in Nederland? Misschien kan jij in het Amazone-regenwoud medicinale planten vinden die nog onbekend zijn voor de wetenschap. Volgens sommige schattingen is slechts èèn op de honderd soorten onderzocht op hun medicinale werking. Het gevaar zit hem in het feit dat sommige daarvan verloren zullen gaan voordat hun eventuele positieve werking is ontdekt. Ik weet, iedereen is hardstikke gezond daar :), maar misschien komt dat wel door die planten ;).

  3. Dat filmpje is briljante presentatie. Je moet er maar op komen op het op zo’n manier in verband te zetten. Is het niet een soort wervingsactie van de strategische afdeling van het leger?

     

Laat een reactie achter