Bitcoin is een aantrekkelijk concept voor een munteenheid zonder centrale bank. Wel is het door roodgloeiende serverparken waarschijnlijk de nachtmerrie voor ecobewuste mensen.

Bitcoin: geld van niemand en van iedereen

Softwareontwikkelaars slaagden er in geld te ontwikkelen dat nauwelijks te vervalsen is en tegelijkertijd niet door een centrale instantie aan wordt gemaakt. Is Bitcoin of een geldeenheid die van een vergelijkbare techniek gebruik maakt, de opvolger van de centrale bank?

Waarom decentraal geld een goed idee is
Het vertrouwen van mensen in centrale banken en het geld dat ze uitgeven, daalt al geruime tijd. Geen wonder. Op dit moment is de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in hoog tempo bezig Amerikaanse staatsschulden op te kopen, waarvoor dollars worden gedrukt. Ook de Europese Centrale Bank overweegt iets dergelijks met de euro om staatsobligaties te kunnen opkopen. In financiële kringen ook wel de “nucleaire optie” genoemd. Ook de geschiedenis van fiduciair geld geeft geen grote hoop voor de toekomst. De Amerikaanse dollar is al 98% van zijn waarde kwijtgeraakt sinds 1900. Dit geldt ook voor Nederlandse guldens, die ooit in goud werden uitgevoerd, daarna in zilver, daarna alleen een soort symbolische waarde kregen en nu zijn ingeruild voor de euro.

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin is een aantrekkelijk concept voor een munteenheid zonder centrale bank. Wel is het door roodgloeiende serverparken waarschijnlijk de nachtmerrie voor ecobewuste mensen.
Bitcoin is een aantrekkelijk concept voor een munteenheid zonder centrale bank. Wel is het door roodgloeiende serverparken waarschijnlijk de nachtmerrie voor ecobewuste mensen.

Gebruikers van Bitcoin downloaden een programma waarmee ze contact leggen met het Bitcoin netwerk. Het programma communiceert continu met andere Bitcoin gebruikers. In een soort loterij wordt uitgemaakt waar in het netwerk bitcoins opduiken. Dit gebeurt gemiddeld rond de tien minuten. Er is enorm veel rekenwerk nodig om een pakket bitcoins aan te maken. Dit is de beperkende factor.

Naarmate het netwerk groeit, neemt de snelheid waarmee bitcoins worden bijgedrukt steeds minder snel toe. De deelnemers uit het allereerste begin, toen het netwerk nog maar klein was, beschikken daarom over heel veel makkelijk verworven bitcoins en zijn daar behoorlijk rijk mee geworden. Op dit moment (juni 2011) zijn er van de 21 miljoen technisch maximaal mogelijke Bitcoins ongeveer 6,3 miljoen in omloop. De ‘winnaar’ van de loterij verdient een aantal bitcoins (op dit moment vijftig). Er bestaat al een redelijk actief handelsnetwerk waarin met behulp van bitcoins wordt gehandeld. Zo zijn er voor bitcoins onder meer de bekende geek-stuff zaken als T-shirts, boeken en mokken, maar ook diensten en dingen als levensmiddelen en  juwelen te koop. Bitcoin gebruikers hebben juni 2011 ongeveer acht Amerikaanse dollars voor een bitcoin over. Geen punt, want er kan ook in kleine fracties van bitcoins (tot minder dan een miljoenste)  worden gehandeld.

‘Goud mijnen’
Er is maar één manier om veel bitcoins uit het niets tevoorschijn te toveren. Een snelle computer heel lang laten rekenen. Uiteraard zijn ook andere mensen op dat slimme idee gekomen, en zijn computers enorme stroomvreters, waardoor het geld toch schaars blijft: naarmate de computers steeds sneller rekenen, wordt de concurrentie domweg groter. Een Bitcoin maniak werd zelfs opgepakt omdat door de enorme hitteontwikkeling van zijn serverfarm de politie dacht dat hij een hennepplantage in zijn schuur had. In feite ontwikkelt Bitcoin zich in de praktijk dus tot een soort energie-munteenheid.
De eerste oplichters zijn uiteraard al gesignaleerd met nieuwe varianten van het piramidespel en dergelijke.

Bronnen
Bitcoin.org
New Scientist

20 gedachten over “Bitcoin: geld van niemand en van iedereen”

  1. Robert de Winter

    Als het geen inherente waarde vertegenwoordigt als bijvoorbeeld goud of zilver valt het om die reden af om ooit succesvol als geld gebruikt te gaan worden. Net zoals het huidige geld geen lang leven beschoren is.

    1. Bitcoin kopen

      Wat ik me afvraag is wat er met de waarde van de bitcoin zal gebeuren indien er een nieuw, beter alternatief wordt gevonden/ gemaakt. Overigens staat de btc/euro verhouding nu op 22 euro.

  2. Overigens is het wel interessant om te weten dat de BTC koers momenteel aardig snel stijgt. Ongeveer anderhalve maand geleden waren Bitcoins nog verkrijgbaar voor ca. 4 USD per stuk. Momenteel staat de koers op 18.5 USD. Het schijnt dat een jaar geleden het nog mogelijk was om 10.000 BTC te kopen voor enkele tientallen dollars, helaas had ik toen nog niet van bitcoins gehoord…

    Deze snelle koersstijging maakt speculeren erg aantrekkelijk, maar de kans is vrij groot dat het een ‘bubbel’ blijkt te zijn en de koers op een gegeven moment terugzakt, mogelijk dan wel naar een vrij stabiele waarde.

    Wanneer dit gebeurt en wat deze stabiele koers zal zijn (als deze er zal zijn) is moeilijk te voorspellen. Het hangt er voornamelijk vanaf of er een Bitcoin economie op gang komt of niet. Hoe groter deze economie is, des te hoger zal de stabiele koers van de Bitcoin zijn.

    Omdat Bitcoin transacties anoniem zijn, bestaat de kans dat het voornamelijk in het (semi-)criminele circuit gebruikt zal gaan worden. Zo blokkeerde Paypal op een gegeven moment de donatie-optie van Wikileaks. Met Bitcoin donaties is er niemand die dit zou kunnen blokkeren. Daarnaast is er sinds enkele weken de website Silk Road, een soort van online marktplaats waar voornamelijk drugs wordt verhandeld. Silk Road is alleen benaderbaar via het Tor network (wat absolute anonimiteit voor de bezoeker garandeert) en betalingen gaan in BTC, waardoor ook de betaling anoniem is. Verzending gaat gewoon via de post, waardoor de douane dus nog wel een risico kan vormen.

    Grootschalig gebruik van Bitcoins kan dan waarschijnlijk ook erg vervelend zijn voor overheden. Belastingontduiking zal relatief eenvoudig zijn en er is geen centrale bank meer die invloed kan uitoefenen. Launch.is noemde de Bitcoin P2P Currency dan ook wel “The Most Dangerous Project We’ve Ever Seen”. De kans dat overheden echter bij machte zijn om het Bitcoin netwerk uit te schakelen is niet erg groot. Het is een peer-to-peer netwerk vergelijkbaar met bijv. BitTorrent. Mensen zullen waarschijnlijk altijd manieren vinden om toch met dit netwerk te verbinden, en op deze manier dus het netwerk in stand houden.

  3. mooi alternatief, maar heeft doordat het juist niet is bij te drukken ook een gigantisch probleem. Als er een klein groepje mensen heel veel bitcoins verdienen, zullen deze miljoenen bitcoins hebben. Als dit kleine groepje mensen die op hun account laten staan, dan zijn die bitcoins uit de markt gehaald. Het aantal bitcoins wordt schaars en producten worden zo ineens een stuk moeilijker verkoopbaar.

    Ook zal de prijs van bitcoins stijgen en is de prijs van een bitcoin compleet beheersbaar door dit kleine groepje mensen. Dit is dus hetzelfde effect wat de centrale bank dus nu ook heeft, maar is niet controleerbaar wie degene is en wat zijn motivatie is om de koers te laten dalen of te laten stijgen.

    Nu zullen de echte sceptische mensen nog steeds niet weten wat de centrale bank zijn echte motivatie is, maar je weet wel wie wat doet.

  4. Woensdag, 9 Januari 2013
    http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/01/nieuwe-geldsystemen/
    Doorsturen Doorsturen   Printen Printen
     

    Bitcoin versus Bernanke en Knot

     

    Bitcoin is een geldsysteeminnovatie dat een eind kan maken aan de ijzeren greep

    h Bitcoin

    van overheden en banken op het monetaire systeem. De ECB wijdde een rapport aan Bitcoin hetgeen genoeg zegt over de potentie van dit gedecentraliseerde peer-to-peer virtueel geldnetwerksysteem. Bitcoin heeft geen centrale bank en geen financiële instituties die zich met transacties bezighouden. 

     

    In plaats van banken onderhoudt een collectief netwerk van gebruikers een compleet gecodeerd bestand van Bitcoin (BTC) transacties en hoeveel BTC iedere gebruiker heeft. Betalingen bevatten een publieke-privé sleutel en iedere BTC kan slechts éénmaal overgemaakt worden. Omdat beide partijen het complete bestand hebben, is er geen extern ‘vertrouwens’ systeem nodig. Het is een mechanisme dat de noodzaak voor banktransacties voor ons wegneemt.

    In 2009 heeft een Japanse programmeur – schuilnaam Satoshi Nakamoto – Bitcoin ontworpen en geimplementeerd. In oktober 2012 noemt het ECB Bitcoin: ‘the most successful — and probably most controversial — virtual currency scheme to date.’ De theorie achter Bitcoins komt – volgens het ECB – uit de Oostenrijkse school. De business cycle theorie van Mises, Hayek en Bohm-Bawerk wordt uitgelegd en Hayek’s Denationalisation of Money wordt genoemd.

    Het rapport vermeldt dat Bitcoin supporters de virtuele valuta als een begin zien voor het einde van de centrale bankmonopolies. Als Oostenrijkse Schoolvolgers bekritiseren ze het fractionele reserve banksysteem. Bitcoin zien ze als het stelsel dat geïnspireerd is door de klassieke goudstandaard.

    Bitcoin kan de overheden en centrale banken rechts inhalen. De kans dat overheden vrijwillig overschakelen naar de goudstandaard is bijzonder klein omdat  het staatssysteem (langer) overeind blijft met fiatgeld en de hand aan de drukpers. Hervorming van de overheid is dezelfde moeizame weg dus ondernemerschap om een probleem op te lossen en een kwaliteitsproduct te maken kan de oplossing zijn. Op die manier maak je het oude systeem overbodig zoals zoveel internettoepassingen hebben gedaan.

    Bitcoins zijn deelbaar tot acht decimalen en de wisselkoers ten opzichte van andere valuta wordt bepaald door vraag en aanbod. De totale hoeveelheid bitcoins zit nu rond de 10 miljoen en gaat door tot een totaal van 21 miljoen in het jaar 2140. Die groei gaat organisch doordat de op te lossen algoritmen (om Bitcoins te creëren) steeds complexer worden. Deze langzame toename voorkomt inflatie. Ze worden gebruikt voor de aankoop van producten en diensten, zowel materieel als virtueel.

    Bitcoin staat nog aan het begin van zijn carrière staat en er is nog veel tegenwerking te verwachten én te overwinnen. Afsluitend zijn er de volgende pluspunten:

    1. Dankzij Bitcoin hebben we op termijn geen banken meer nodig om geldtransacties uit te voeren of om ons geld te bewaren. Dat geeft immense voordelen: zo goed als geen transactiekosten, vrijwel directe betaalbevestiging, gereduceerde kredietrisico’s, veiligheid en flexibiliteit.

    2. Geldcreatie wordt een activiteit die gelinkt is aan het publiek die dat geld gebruikt en is behoorlijk inflatieproof. Daar komen geen politici, bankiers, belanghebbenden en de uiteindelijk gedupeerde belastingbetalers meer aan te pas.

    3. Omdat alle transacties peer-to-peer (delen van bestanden) zijn, kunnen mensen  hun valutaposities vrij en kostenloos wisselen.

    4. Als peer-to-peer valuta gemeengoed wordt, moeten overheden beslissen of ze dat accepteren – en de banken failliet laten gaan – of weigeren zodat het ondergronds gaat. Op welke manier dan ook, de relatie van de staat en de burger op economisch gebied gaat radicaal veranderen.

  5. Het is een mogelijkheid om zo iets te introduceren. Maar de vraag blijft, hoe bescherm je zo’n systeem en wat voor zekerheden biedt dit systeem? DigiD is ook al gekraakt, van dat idee wordt je dus ook niet vrolijk van. Mvg Paul.

    1. De Bitcoins zelf kunnen niet gekraakt worden, echter de digitale ‘banken’ die je nu ziet opkomen waar je Bitcoins kunt inruilen voor dollars, euro’s of andere valuta’s kunnen wel gehackt worden. Dit is ook al meerdere malen gebeurd. Maar Bitcoins zelf kunnen dus niet gekraakt worden en er zal niet iemand zijn die plots miljoenen bitcoins kan maken dmv. een hack. Wel kunnen de bitcoins die je op je computer bewaard gehackt worden (wanneer iemand in je computer komt), maar datzelfde kan gebeuren als je je portemonnee laat slingeren. Je kunt Bitcoins namelijk opslaan op een usb stick of zelfs uitprinten.

  6. http://www.nujij.nl/tech-gadgets/bedrijf-verkoopt-voor-28-miljoen-aan-speciale.26289614.lynkx

    “Ik snap niet waarom ze die machines verkopen, in plaats van aan te zetten. Daar klopt iets niet. ”

    @39
    #11 Vat het in een zin samen!
    Het idee van een digitale onafhankelijke munt kan de moeite waard zijn.
    Zeker als de bedenker dit vanuit een ideaal doet.
    Echter zie je nu dezelfde speculatie als met officieel geld en onroerend goed.
    Veel mensen rennen weer achter worsten aan.
    Ipv. zinnige productie om een leuk leven te leiden gaan we elkaar gek maken met onzinnige computers. Allemaal gierigheid én… milieuvervuiling !!

    Enkele verdienen hier weer veel aan en velen verliezen.
    Wedden dat binnen een jaar de meeste computers weer uit staan of voor wat anders gebruikt worden? En dat de investering er niet uit is gehaald? Dat was dan een dure PC…
    Je kan beter een groentetuin beginnen.
    Is gezond, leuk en beter voor het milieu. En je hebt gegarandeerd je prakkie boerenkool…
    Laat ze eerst maar een echte vrije digitale munt maken waar je NIET mee kan speculeren of gekkigheid mee uit kan halen.
    Gewoon een RUILMIDDEL en geen speculatiegevoelig middel…

Laat een reactie achter