Olie wordt schaars. Zullen we op tijd zijn om de klap af te wenden?

Overleven we de val van Ghawar?

Steeds meer grote olievelden hebben de geest gegeven. Nu is, zoals het er nu naar uitziet, de productie van het grootste olieveld ter wereld, Ghawar in Saoedi-Arabië, aan het dalen. Dat is vervelend nieuws. Uiterst vervelend nieuws. Want er is geen alternatief voor Ghawar…

Twilight in the desert

Olie wordt schaars. Zullen we op tijd zijn om de klap af te wenden?
Olie wordt schaars. Zullen we op tijd zijn om de klap af te wenden?

Saoedi-Arabië is de grootste olieproducent ter wereld. Minder bekend is dat zestig procent van deze olie uit maar één gigantisch veld afkomstig is: het Ghawar olieveld in het oosten van het land dat al meer dan een halve eeuw geleden is ontdekt. Op dit moment produceert het Ghawar veld zes miljoen vaten per dag. Dat is zes procent van de wereldproductie, meer dan de productie van bijvoorbeeld Iran en Irak bij elkaar.

Kortom: als het Ghawar olieveld uitvalt, hebben we een enorm probleem. De vraag naar olie neemt nog steeds toe terwijl de productie de vraag niet meer bij kan houden. De werkelijke toestand van de olievelden in het land is één van de bestbewaarde geheimen in het koninkrijk. Er zijn echter een aantal verontrustende tekenen dat Ghawar aan het haperen is[1]. Zo worden er steeds meer boorputten geboord om zeewater in de rots te pompen. Dit water verdringt de olie, zodat deze opgepompt kan worden. Deze techniek wordt doorgaans gebruikt bij verouderende olievelden om daar het laatste restje olie nog uit te kunnen persen. Naar schatting is tweederde van de winbare hoeveelheid olie al uit het veld gepompt – een verbijsterende tien kubieke kilometer olie, dat is twee keer het IJsselmeer vol olie.

Globaal handelssysteem is zeer kwetsbaar
Op zich is het uiteraard een goede zaak als er eindelijk een einde komt aan het gebruik van olie. Dat wil zeggen: als we de gelegenheid krijgen onze economie daar op tijd op aan te passen. Het nachtmerriescenario is dat de olieprijs heel snel gaat stijgen. Zo snel, dat het zeer complexe handels- en productiesysteem dat onze moderne economie uitmaakt, als geheel uit elkaar valt. Zo zijn we gedwongen terug te vallen op technieken uit een eerder tijdperk. Door het verdwijnen van heel veel industrie uit Europa (en Nederland in het bijzonder) hebben we onszelf bijzonder kwetsbaar gemaakt. Vooral bedrijven die laagtechnologische dingen of dingen uit lokale grondstoffen en halffabrikaten maken, zijn robuuster.

Europa, rijp voor de slacht
Helaas zijn juist deze bedrijven nu massaal weggevaagd door de concurrentie uit lage-lonen landen. Veel bedrijven konden alleen overleven door hun activiteiten te verplaatsen naar China. Zeer vervelend. Het zijn nu net de middelgrote en kleine bedrijven, vooral uit de industriële sector, die de bron zijn voor de meeste innovaties. De gevolgen zijn duidelijk. Die innovaties zullen niet gedaan worden door meneer Müller uit Keulen of mevrouw Torres uit Barcelona, maar door de heer Zheng uit Sjanghai of mevrouw Li uit Kanton. Als de rookwolken van de financiële crisis zijn opgetrokken, zal het machtscentrum in de wereld verschoven zijn naar Oost-Azië. Europa zal dan totaal irrelevant zijn geworden.

Maar we zullen de banken gered hebben hoor. Dat wel. Al zullen ze dan hun hoofdkantoor verplaatst hebben naar Hong Kong of Singapore. Met dank aan de visionaire politieke leiding.

Bronnen
1. Ageing giants give cause for concern, Pipeline magazine (2010)

4 gedachten over “Overleven we de val van Ghawar?”

  1. Ja hoor, geen probleem. Alleen zullen een hoop mensen moeten stoppen met autorijden en vliegen.
    Dat doen ze niet vrijwillig, ze worden gedwongen door marktwerking.

    En ons leven zal wat kariger worden, een beetje zoals in de jaren 60 van de vorige eeuw. Ook dat gaat geleidelijk… door een aantal opeenvolgende recessies.
    Maar we overleven het wel.

    1. Ehrm jaren 60?

      Mag ik u erop wijzen dat onze moderne civalisatie is gebouwd op olie? Alles waar je naar kijkt zit olie in verwerkt (zelfs je kleren) of het word er wel voor gebruikt.

      Als de aardolie op is dan stort alles inelkaar hoor. Geen stroom meer dus machines werken niet meer geen verwarming (winters zijn ineens een stuk kouder)

      Mensen denken vaak te zwart wit maar dat is uw schuld niet. Gehersenspoeld door de media noemen ze dan Als men denkt aan olie denkt men automatisch en alleen aan autos.

      Maar ook plastic is van olie gemaakt en ga zo maar door.

      Groetjes ;)

  2. Het echte probleem is dat Ghawar zo plotseling uitgeput is. De economen gaan ervan uit dat de levering van olie nog wel een paar decennia door kan gaan. Het abrupte einde van de olievoorraad zal desastreuze gevolgen hebben voor de hele wereld.

Laat een reactie achter