Video: kaart van Europa van 1000 AD tot nu

Onderstaand filmpje toont de kaart van Europa en hoe de grenzen door de afgelopen eeuwen heen veranderd zijn. Erg interessant, zeker ook indrukwekkend om te zien hoeveel sommige landen / volken te verduren hebben gehad. Tip: bekijk het filmpje fullscreen voor een duidelijker beeld!

Nog mooier zou zijn geweest als tijdens het filmpje de jaartallen in beeld zouden zijn, waardoor het geheel iets informatiever zou worden.

16 gedachten over “Video: kaart van Europa van 1000 AD tot nu”

  1. Erg interessant,zoals veel video´s op aanverwante (alternatieve sites ), en ik kijk er ook graag naar.
    Maar waarom toch altijd en altijd maar weer die afgrijselijke zeurderige ziekmakende muziek op de achtergrond ?( pardon ; muziek ? lawaai !) 

  2. T´Spijt me dat jullie het moeten ontgelden, maar het moest er toch uit.
    Het is alsof ik bij iemand op bezoek kom, en die , zodra hij / zij de deur opendoet, gelijk een afvalemmer over m¨n hoofd uitstort.
    Het is echt een plaag van deze tijd. Vaak beneemt het mij de lust om een video te bekijken. ( K´heb jullie antwoord ook al ; dan zet je toch het geluid uit ? ja… ja… )

  3. De video schept wel duidelijkheid van de machtswisselingen en oorlogen en inderdaad jammer dat er geen data bij is vermeld, dat schept dan nog meer duidelijkheid. Oom T wat bedoel je eigenlijk met:  Eigenlijk past deze eurocrisis ook wel goed bij ons continent als je de historie ziet in dit filmpje ??? Mvg Paul.

    1. De eurocrisis is ook een machtsstrijd. Momenteel wordt er een strijd gevoerd over de toekomst van Europa en de Europese Unie. Het gaat om de vraag of er een Federatie van Europa komt of niet? Wordt Nederland nog meer een staat van Europa? Of blijft Nederland soevereiniteit behouden? Dit filmpje laat gaat zien dat machtsstrijd bij dit continent hoort. Dat er na 60 tot 70 jaar relatief rust weer strijd gaande over macht is dus feitelijk niets nieuws voor dit continent. De afgelopen 60 tot 70 jaar van relatieve rust zou dus echt een unicum voor dit continent kunnen noemen.Hoewel je ook De Koude Oorlog had.    

    2. Eigenlijk mis ik de laag van de EU nog in dit filmpje. Het laat alleen veranderingen in grenzen van landen zien. Terwijl de EU eigenlijk een compleet nieuwe laag is die er bovenop is geplaatst. Eigenlijk is de EU een soort van nieuw land aan het worden. Een compleet nieuwe federatie. Een proces wat 50 tot 60 jaar geleden is begonnen als een economische samenwerkingsverband en steeds meer aan de oppervlakte komen is. Nu door de eurocrisis komt het steeds meer aan de oppervlakte en worden de contouren ervan steeds meer zichtbaar zonder dat wij als burger daar grip op hebben. 

      1. Eigenlijk is 1945 een breukvlak in de geschiedenis.  In het westen werd aan een verenigd Europa gebouwd.  In het oosten was een afgedwongen vereniging.  Nationalisme was even ‘not done’  in de periode ’45-’89.  Meteen na de val van de muur kwamen oude spoken weer terug in Europa, met name in Oost Europa: het nationalisme.  Maar tegelijkertijd werd een supranationaal symbool ingevoerd: de euro.  Dit zijn twee tegenovergestelde krachten.

        En dat allemaal in een wereld waarin Europa er steeds minder toe doet.  De bevolking van een land als China alleen al is meer dan twee keer die van de EU. 

        1. En die breukvlakken zijn het gevolg van een continue machtsstrijd en daarmee vindt ook machtswisselingen plaats. Het valt op dat er een relatie lijkt te zijn met de kondratieff cyclus en dit soort breukvlakken. Momenteel zitten we wederom in de winter van deze cyclus. We staan momenteel wederom aan de vooravond van een zeer belangrijk mondiaal breukvlak waarbij de economische macht van west naar oost verschuift. 

        2. En juist door de interne problemen heeft Europa geen of niet voldoende aandacht voor de machtsverschuivingen die momenteel gaande zijn.

          Wat ook opmerkelijk is, is dat het nationalisme zich nu in west-europa begint te manifesteren. Diverse landsdelen eisen meer autonomie op.  Maar dan weer wel onder de paraplu van de EU.  Delen van Duitsland (Beieren) of Spanje (Catalonie) willen zich wel losmaken, maar dan wel als EU lidstaat.  Anders hoeft het weer niet.  Het westeuropese nationalisme lijkt ook meer op een eigenbelang.  Landen als Nederland en Belgie kennen nationalistische partijen die vooral voor de welvaart van het ‘eigen volk’  op komen.

          Europa is een continent in verwarring, dat kunnen we best wel stellen.  Europa is een muntstuk (de euro?) die op zijn kant staat en twee kanten op kan vallen.  De kant uit het verleden met elkaar beoorlogende staten en staatjes, ook al is de oorlog dan op economisch niveau.  Of de kant van een samenwerkend Europa waar recht gedaan wordt aan democratische instituties voor burgers en voor culturen .

        3. Ik vind het niet raar dat het nationalisme weer terug komt. Door meer Europa of EU ontstaat er automatisch ook een tegenreactie. Elke these leidt ook tot een antithese om vervolgens te komen tot een synthese. Vervolgens is ontstaat er weer een nieuwe these, met weer een antithese om vervolgens te komen tot een synthese te komen.  Dit is een continue wederkerend proces wat dit filmpje ook laat zien. Je zou dit ook evolutie of dualiteit kunnen noemen. Dit is mijn inziens een wetmatigheid van de natuur die er altijd is geweest en altijd zal blijven. Er is een continue spel van de botsende belangen gaande en wij slechts deelnemers van dit spel.  
           
           

        1. Graag gedaan. :-) Ik heb The Liberty Academy gedeeltelijk bekeken.  Het geeft duidelijk een andere kijk op de werkelijkheid. Echt een aanrader om te kijken.       

  4. Data zijn op zich niet zo belangrijk.  Met dit filmpje krijg je eigenlijk een macro-overzicht van de geschiedenis van Europa.  Data is micro en dat zou afbreuk doen aan het filmpje.

    Wat het filmpje ons eigenlijk verteld is dat er al honderden jaren gevochten wordt om macht en invloed en dat het uiteindelijk niets heeft opgeleverd en in de kern erg kleinzielig is.

Laat een reactie achter