Een exoskelet vergroot de kracht van een soldaat met een veelvoud, zodra er een compacte energiebron wordt ontwikkeld.

De toekomst van: oorlog

We beschikken nu over meer vernietigingskracht dan ooit, maar het inzetten van grof geweld is nu zinlozer dan wanneer ook eerder in de geschiedenis. Militaire grootmachten zijn daarom nu al druk bezig zich voor te bereiden op een nieuw militair tijdperk.

Strategisch
Oorlogen zoals in Irak, Afghanistan en nu Libië hebben laten zien dat conventionele legers steeds minder zin hebben. De vijand verschuilt zich achter burgers (Libië) of is zelfs onzichtbaar (Irak, Afghanistan).  Dat is ook de reden dat de NAVO-landen met hun enorme vuurkracht en modern oorlogstuig niet in staat zijn hun strategisch doelen te bereiken. Deze trend zal in de toekomst doorzetten. Oorlogen zullen steeds meer het karakter van permanente uitputtingsslagen krijgen. Uiteraard zijn de Amerikanen, op dit moment de grootste militaire macht op aarde, niet achterlijk. Ze zijn zich nu terdege aan het voorbereiden op dit nieuwe tijdperk. Hierbij maken ze gebruik van moderne techniek, het punt waarop ze een strategische voorsprong hebben. Het gaat er hier vooral om, korte conflicten tot een beslissend einde te brengen.

Supersoldaten

Een exoskelet vergroot de kracht van een soldaat met een veelvoud, zodra er een compacte energiebron wordt ontwikkeld.
Een exoskelet vergroot de kracht van een soldaat met een veelvoud, zodra er een compacte energiebron wordt ontwikkeld.

Infanterie op de grond blijft essentieel om een gebied te bezetten en te beheersen. Vandaar dat er onderzoek wordt gedaan naar methoden om de lichamelijke vermogens van soldaten en hun zintuigen sterk te vergroten. De toekomstige infanteriesoldaat zal voorzien zijn van een exoskelet waardoor hij veel sterker is. Mogelijk zullen robotarmen hem zelfs helpen bovenmenselijk snel te reageren. Elektronica om pijn te onderdrukken of angstgevoelens weg te nemen zal soldaten tot effectievere moordmachines omvormen. Toch blijven soldaten vanuit militair oogpunt een probleem. Mensen zijn kwetsbaar en makkelijk te doden, zelfs wanneer ze ingepakt zijn in een robotharnas. Vandaar dat op den duur robotsoldaten zullen overheersen.

Militaire robots zijn niet bang of maken fouten. Ook zijn ze altijd gehoorzaam.
Militaire robots zijn niet bang of maken fouten. Ook zijn ze altijd gehoorzaam.

Robotsoldaten
Veel strijders verliezen werkt demotiverend. Ook het grote aantal, vaak levenslang, gehandicapten is een enorm strategisch probleem – afgezien nog van het menselijk leed. Door robotsoldaten in te zetten voorkom je dit. Daarom komen er steeds meer onbemande vliegtuigen (drones) en nu zijn de eerste Terminator-achtige gevechtsrobots ook al ingezet in onder meer Irak. Met veel succes-de enige Amerikaanse wapens waar de taliban echt bang voor zijn, zijn de drones.

Robotsoldaten kunnen op zelfmoordmissies en in andere zeer gevaarlijke situaties worden ingezet, bijvoorbeeld om alle sluipschutters in een huis neer te schieten. Robotsoldaten hoeven niet jarenlang getrand te worden, hebben geen familie die achterblijft, kennen geen angst en zijn altijd volledig loyaal. Ze kunnen vanaf het eigen land of een andere veilige plaats ingezet worden. Verwacht dus veel meer robottroepen in de toekomst. De verleiding wordt dan ook groter om robots voor gevechten in te zetten.

Economische oorlog
Er zijn allerlei gemene streken denkbaar om een vijandig land een stevige slag toe te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het verspreiden van het mond- en klauwzeervirus of tarweroest. Dit garandeert dat de uitvoer van het land in kwestie stevig wordt geraakt en dat de eigen exporteurs een groot voordeel krijgen. Ook effectief is sabotage of een schandaal veroorzaken. Stel dat je iemand de CNC-controllers van een toeleverancier in een concurrerend land zo laat afstellen dat er een kritische fout optreedt in een concurrerende auto. Het resultaat: tienduizenden auto’s moeten worden teruggeroepen. Wie weet werkte Goldman Sachs in opdracht van de Amerikaanse overheid en hebben ze op die manier de Griekse boeken weten te vervalsen, zodat Griekenland lid kon worden van de eurozone. Zo kon de euro als deze echt bedreigend wordt – zoals nu – op tijd ondermijnd worden. Het is namelijk niet voor niets dat ondanks de grote schulden van Zuid-Europese landen, de euro nog steeds structureel overeind blijft. De dollar staat er namelijk nog beroerder voor.

Cyberoorlog
Internet wordt steeds meer de backbone waarover het economische verkeer loopt. Cyberaanvallen, zoals de Stuxnet worm waamee de Iraanse opwerkingsfabrieken werden uitgeschakeld en de Chinese aanvallen op Google, zullen schering en inslag worden. Uiteraard is vooral het verkrijgen van bedrijfsgeheimen of het verstoren van concurrenten van belang, naast het uitschakelen van defensie-industrie. Of om politieke tegenstanders uit te schakelen. Een goed opgezette cyberaanval op een gevoelige plek kan de publieke opinie sterk beïnvloeden.

Zie ook: Eeuwige vrede: kan het?

9 gedachten over “De toekomst van: oorlog”

  1. Heerlijke ethische vraagstukken komen daar weer aan. “Mogelijk zullen robotarmen hem zelfs helpen bovenmenselijk snel te reageren.” – En wie heeft er dan geschoten op het moment dat het om een burgerslachtoffer bleek te gaan? Ja, moeilijke vragen…

    1. Niek,

      het bovenstaand artikel is een mooi artikel maar maak je maar geen illusies, mensen met robotarmen die door die robotarmen bovenmenselijk snel kunnen reageren zal nooit maar dan echt nooit ontwikkeld worden. het menselijk lichaam is er gewoon niet op gemaakt om dit aan te kunnen, de spieraanhechtingen zullen gewoon afscheuren door het gewicht van de armen en de snelheid van de beweging. Ik zie het nog eerder gebeuren dat er cyborgs worden ontwikkeld die voor pakweg 99% uit metaal bestaan waar de menselijke hersenen ingebouwd worden. Alhoewel dat ook een onzinnige ontwikkeling is als er kwantumcomputers ontwikkeld worden die de menselijke hersens kunnen overtroeven. Anyway…

  2. Interessant artikel. Wellicht is het nog belangrijker uit te vinden waarom we eigenlijk oorlogen hebben lopen voeren afgelopen jaren en volgens mij zien we dan dat als we het energievraagstuk oplossen we eigenlijk niet heel veel redenen over houden om oorlogen te voeren.

  3. Zeker een interessant artikel. Ik heb bijvoorbeeld ergens het idee gelezen dat de huidige Eurocrisis wel eens een vorm van economische oorlog zou kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse ratingbureaus die erg machtig zijn en een goed kunnen worden gebruikt als politiek instrument. Ik meen dat ik hier op deze site ook al een artikel over had gelezen.
    En waarom wil de VS zoveel weten over de Europese burger? Is wel handig in het kader van een cyberoorlog.

    1. OomT,
       
      je haalt me de woorden uit m’n vingers, ik heb ook een zeer sterk vermoeden dat de huidige crisis (sinds 2008) als economische oorlogsvoering gezien moet worden.  Dat de Amerikanen zoveel van ons willen weten past ook uitstekend in die context, want immers is kennis macht, daarbij komt nog dat de Amerikanen deze kennis vaak ook nog eens doorspelen (verkopen) naar andere partijen zoals bijvoorbeeld China, India, Israel en Pakistan. Denk maar eens aan Yang, het software ontwikkelingsbedrijf dat de Amerikaanse stemcomputers in 2000 gerigged had, en bovendien allerlei staatsgeheimen en technologie van de NASA aan India een China verkocht had.
      Ik denk dat we CISPA, de partriot act e.d. ook in ditzelfde troebele daglicht kunnen plaatsen.
       

      1. Hallo Nils,
        Ik heb niet zelf bedacht. Ik heb het uit een video van Willem Middelkoop uit 2010. Zie ook deze link: http://www.youtube.com/watch?v=YkOCR0G90Jg
        Ik heb het filmpje weer bekeken en het klopt precies. Het is overigens een filmpje van alweer 2 jaar geleden.
        Maar je hebt gelijk. Er wordt heel veel duidelijk als je het op deze manier bekijkt. Als deze wijze naar de wereld kijkt. Er zijn duidelijke signalen en die kun je aan elkaar knopen. Helaas zien veel mensen dit niet, maar we worden als bevolking ook bewust dom gehouden.
        En wat dacht je van de waarschuwing van Fitch voor de downgrade van Nederland? Toevallig komt het weer op een cruciaal moment wanneer de partijen aan het onderhandelen zijn in het Cathuis over de bezuinigingen in dit land.
        Groeten,
        OomT

Laat een reactie achter